Mademoiselle C 2013

Dokumentär
Frankrike
93 MIN
Engelska
Mademoiselle C poster

Synopsis

Vi får följa Carine Roitfeld som var chefredaktör på Vogue Paris mellan 2001 och 2011. Här är hon på väg att flytta till New York och starta sin egen tidning samtidigt som hon förbereder sig på att bli mormor. En tripp rakt in i modevärlden där profiler som Karl Lagerfeld, Donatella Versace och Jean-Paul Gaultier flimrar förbi i bakgrunden.
Ditt betyg
3.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mademoiselle C
Biopremiär
2 maj 2014
DVD-premiär
10 september 2014
Språk
Engelska
Land
Frankrike
Distributör
Lucky Dogs
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

14 november 2013 | 16:45

Borgarklassens omåttliga elegans

Stockholms filmfestival 2013 – Det är dags att slå klackarna i taket. ”Mademoiselle C” är en härlig dedikation till modebranschen bortom klädesplagg, fåfänga och märkessnobberi men är aningen kalorifattig för en cineasts hungrande mage.

Amerikanska Vogues Anna Wintour blev studieobjekt i "The September Issue" och nu är det dags för parisiskan Carine Roitfeld - ovannämndas motpol - att få sin storhet bekräftad på det allra minst blygsamma sättet. Om Wintour beskrevs som djävulen av sina anställda har Roitfeld ett betydligt godare rykte. "Mademoiselle C" är din inbjudan till de exklusiva efterfesterna som man aldrig kommer att få närvara på och följer hennes avgång från posten som moderedaktör på Vogue Paris efter tio år samt arbetet inför lanseringen av en ny publikation döpt efter initialerna, CR.

Regissören Fabien Constants har tidigare dokumenterat modeindustrin för fransk television och motiven bakom filmen är rätt tydliga. Han vill tvätta bort industrins dåliga anseende och ta död på en del fördomar och jodå, visst lyckas han, för dokumentären är förvånansvärt inspirerande. Istället för att lyfta fram industrins ständigt omdiskuterade baksidor som spydigt folk, sjuka skönhetsideal som skapar ätstörningar är det den kreativa- och lustfyllda processen under fotosessioner och kameraklickande som får utrymme. Konstnärliga visioner kommer till liv. Det är en mycket smakfull kompott rent formmässigt vid sidan om alla glamourösa och spektakulära tillställningar - det märks att regissören förstår sig på den världen - men han skrapar bara på ytan vilket därför gör den lite till en dussinfilm. Någon gång måste diskokulan sluta blinka för att det ska kännas som annat än bara ett hemma hos-reportage eller ett otroligt lyxigt studiebesök med en väldigt välkomnande värdinna.

Det är däremot skönt att för en gångs skull se att en hårt arbetande affärskvinnas yrkesliv för en gångs skull inte ses som en stor uppoffring, att det inte står mellan att prioritera karriär eller familjeliv.

"Mademoiselle C" är en skapelseberättelse som väcker mindrevärdeskomplex och knackar på hos societeten där vi får insyn på haute couture-branschen; mingel mellan designers, modeller, fotografer och stylister. Karl Lagerfelt, Tom Ford, Donatella Versache och Diane von Fürstenberg syns på vimmelbilderna för att nämna några få. Men jag saknar något som bryter av all överdådig skönhet, för Askungens saga hade inte varit lika beundrad utan trasorna och de onda styvsystrarna i hemmet, eller hur?

| 14 november 2013 16:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mademoiselle C