Dum & dummare (1994)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Jordens två största idioter lever tillsammans och allt går åt skogen. Lloyd fick sparken av taxibolaget och Harry likaså när han strulade till det vid en hundutställning. Lloyd körde den såväl vackra som rika Mary innan hon for till Aspen. Då hon "glömde" sin portfölj på flygplatsen tänker nu Harry och Lloyd åka på sin livs färd för att återlämna portföljen - helt ovetande om dess innehåll.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DUM & DUMMARE

Grov men kärleksfull humor
Det är utan tvekan radarparet Jim Carrey och Jeff Daniels som lyfter den här nostalgiska 90-talskomedin. Bröderna Farrellys debut är ofta hejdlöst rolig men lider av transportsträckor och en tunn story.

1994 var Jim Carreys år. Efter över tio år som birollsskådis så fick kanadensaren ett genombrott som hette duga via inte bara en utan tre storsäljande komedier. "Den galopperande detektiven" och "The Mask" var två som introducerade gummiansiktets ohämmade spelstil för publiken. "Dum och dummare" var den tredje.

Här parades han ihop med den betydligt mer välbekanta och kreddiga Jeff Daniels, ett lite otippat men desto mer lyckat castingval i sammanhanget. För medan Carrey gör vad vi vid det här laget vet att han gör bäst (och troligen i sömnen) så är Daniels filmens positiva överraskning. Han är en välkommen, mer sansad motpart till Carrey men bevisar även att han hanterar denna sorts komedi med bravur.

Det är även filmdebuten för bröderna Farrelly som på gott och ont bevisar vad de går för. Deras kombination av grov, oförskämd och ibland elak humor (vem minns inte den döda, hoptejpade undulaten...?) och en oförarglig kärlek till sina på gränsen till förståndshandikappade karaktärer går hem men storyn lämnar mycket att önska. Det är gott om klyschor, som några skurkars missförstånd om att duon är proffsiga torpeder eller konflikten kring en vacker kvinna.

Dessutom är första timmen en rätt lång om än stundtals hejdlöst rolig transportsträcka fram till huvudintrigen i Aspen där det riktigt roliga börjar. Farrellys får till många scener av humortypen där det blir så pinsamt att man måste smygtitta genom fingrarna. För ovanlighetens skull funkar den barnsliga kiss-och-bajs-humorn, troligen tack vare sympatiska karaktärer och en hel del hjärta.

Bäst är den dock i de mer subtila delarna, som några snabba replikskiften eller obekväma situationer. Det är även där Daniels får glänsa som bäst. Han är en mästare i förvirrade ansiktsuttryck, vare sig det handlar om att Carrey pratar om att sätta på honom ifall han hade bröst eller när en mysig stund i snön med Lauren Holly eskalerar i ett våldsamt snöbollskrig.

"Dum och dummare" är en typisk 90-talskomedi som tyvärr inte är lika hysteriskt kul som när man såg den vid elva års ålder. Nostalgin hjälper en bit men inte hela vägen. Det är ett tunt manus med beprövad slapstick, galna outfits och överspel. Lyckligtvis går huvudrollsinnehavarna på högvarv och lyfter hela filmen tillsammans med några minnesvärda sekvenser. Och man ska alltid ta chansen att återse huvudrollsinnehavaren i en hypad TV-serie som "Newsroom" drabbas av diarré på en icke-fungerande toalett.

Senaste kommentarer
DCJ
En av mina absoluta favoritkomedier.  Stark 4:a.
Kalis
Riktigt härlig komedi av Peter Farrelly.  4/5
Stoffe B
Såg om denna ikväll och den håller fortfarande måttet som en av de bästa komedierna. Vet inte hur många gånger jag sett den, men nu var det säkert 5 år sedan jag såg den sist. Men den håller fortfarande. Och på fredag får man se om Dumb and dumber to kan matcha denna, man får väl gå in med låga förväntningar.
Visa fler (15)

Veckans populära filmer

Visa fler