Film

Skribent

MovieZine

24 december 2015 | 12:00

MovieZine listar de 25 bästa filmerna från 2015

Oscarsvinnare, rymdäventyr och galna biljakter när våra recensenter utser 2015 års bästa filmer!
Vilket fantastiskt filmår vi har haft! Från blockbusters som slog rekord på rekord, till innovativa indierullar med stor kärlek till filmgenren, 2015 hade verkligen något för alla. Årets lista har inte varit lätt att sätta ihop med så många fantastiska, häftiga, underhållande, intelligenta, tänkvärda och starka kandidater. Till slut hittade vi dem - årets 25 bästa filmer. Varsågoda!


Ridley Scott återvände till rymden med en betydligt mer lättsam historia än hans "Alien" och "Prometheus". Stor underhållning i snygga miljöer när Matt Damon visade upp kämparandan på planeten Mars.


När Disney och Marvel slog sina påsar ihop blev resultatet ett spektakulärt animerat superhjälteäventyr med stort hjärta. Kramgoa roboten Baymax är den mysigaste karaktären vi mött på länge.


Filmen om unge Stephen Hawkings liv har allt en Oscarsnominerad biografi ska ha. Vi minns främst fina prestationer från Eddie Redmayne och Felicity Jones, två skådespelare med strålande karriärer framför sig.


Filip och Fredriks dokumentär om somaliska bandyspelare i Borlänge lämnade ingen oberörd. Tv-duon har gjort en varm och positiv skildring av människor som sällan får synas i media.


Familjefilmer blir sällan sötare än "Paddington". Sagan om den marmeladälskande lille björnen som anländer till en familj i London är både underbart fin, otroligt snygg, humoristisk och oväntat aktuell i dessa tider.




Välskriven ögonblicksdramatik och exceptionellt foto möts i denna på sätt och vis bisarra, men känslomässigt väldigt äkta historia om kärlek och dess kompromisser. 


Skräckfilmsnördarna jublade över australiensiska Jennifer Kents fräscha bidrag till genren. "The Babadook" är en intelligent, psykologisk rysare som både skrämmer och berör. 


På tal om annorlunda skräckfilm föll vi också hårt för den här, en iransk vampyrwestern som inte liknar något annat du sett.


Argentinska Oscarsbidraget "Wild Tales" väver samman sex historier om hämnd och människor som fått nog. Mycket våld och svart humor för alla oss som älskar Almodovar och Tarantino.

16. Amy

Regissören Asif Kapadia ("Senna") har gjort ett ömsint porträtt av Amy Winehouse, den brittiska soultalangen som slocknade alldeles för tidigt. Arkivklipp och intervjuer berättar om en unik stjärnas uppgång, och hur medierna och drogerna bidrog till hennes fall.




Netflix träffade jackpot med sin första egna långfilm. Cary Fukunaga ("True Detective") har lika vackert som skräckinjagande fångat ett krigs hemskheter. Ett modernt mästerverk med en briljant Idris Elba.

14. Carol

Det slår gnistor mellan Cate Blanchetts och Rooney Maras blickar i denna skimrande saga om förbjuden kärlek. Håll koll på "Carol" i Oscarstider, den kommer bli en farlig utmanare.


Julianne Moore vann en alldeles välförtjänt Oscar för rollen som Alice, en professor och trebarnsmor som sakta ser sina minnen tyna bort. Starkt och drabbande om hur en sjukdom påverkar en hel familj.

12. Dope

Med en unik twist på klassiska berättelsen om den intelligenta underdog-killen som växer upp i ett tufft område, har "Dope" allt som krävs för att bli en modern kultfilm. ("Dope" går raka vägen till DVD i januari, men finns redan nu att hyra online.)


Årets bästa svenska film tar oss till utkanten av samhället, och presenterar människorna som det ofta blundas för. Starka skådespelarprestationer och mycket värme och humor i en historia som kändes mer äkta än det mesta på bioduken i år.




Amerikansk tonårs-indie när den är som bäst. Historien om tre omaka vänner är sprängfylld av filmreferenser och skarp dialog, den styr förbi klyschorna och bryter ny mark.


Denis Villeneuve ("Prisoners") imponerade på oss igen, den här gången med en blytung actionthriller om knarkkrig vid mexikanska gränsen. Tajt och spännande med en fantastisk Emily Blunt.


Vad får man offra för att nå sina drömmar? En ung jazzkille drivs till vansinne av en hård musiklärare i detta rappa drama av debutanten Damien Chapelle. Elektriskt spel mellan Miles Teller och J.K. Simmons.


En skräckfilm som vände upp och ned på alla våra förväntningar och levererade obehaglig stämning rakt igenom. Mycket kärlek har lagts på allt från musikval till scenografi, dessutom är den riktigt creepy!


2015 blev året då Alicia Vikander slog igenom på allvar (välförtjänt!) med fem filmer ute. Coolast var ändå "Ex Machina" om en robot som försöker förstå sig på oss människor. Alex Garlands briljanta regidebut är en småskalig sci-fi som ställer de stora frågorna om vår framtid.



5. Wild

Den stora missen på årets Oscarsgala var att "Wild" inte fick en nominering för Bästa film. Den sanna berättelsen om Cheryl (Reese Witherspoon) som drog på sig vandringskängorna för att fly ett tungt liv är både riktigt stark, tänkvärd och en helvetes snygg film.


Med en stor dos nostalgi, spektakulära effekter och en väldigt nöjd fanbase kommer man långt i den här galaxen. Det är bara att tacka och ta emot när J.J. Abrams återupplivar tidernas största filmserie och gör det mesta rätt.


Förra årets bästa film, enligt många galor, kom upp på svenska biodukar först i januari. En innovativ story följer en avdankad skådespelare (passande spelad av Michael Keaton) när han ska försöka sig på en stor comeback. Bara det Oscarsvinnande fotot är magiskt.


Otippat men sant: det krävdes en 70-årig gubbe och hans fru för att sätta ihop årets fetaste actionrökare! George Millers "Mad Max"-reboot trycker gasen i botten från första bildrutan och kör så det ryker i två timmar. En bioupplevelse som tar andan ur en.


Denna innovativa animerade film tog med oss på en tripp in i det mänskliga sinnet där fem känslor - Glädje, Sorg, Avsky, Rädsla och Ilska - slåss om kontrollbordet. Man skrattar och gråter och förundras över Pixars påhittighet. Årets mesta känslokavalkad!

Kolla in montaget med våra topp-10 favoriter här:


Hur ser era egna listor ut? Vilka filmer var bäst i år? Skriv av er nedan!
| 24 december 2015 12:00 |