The Theory of Everything 2014

Romantik Drama Biografi
Storbritannien
123 MIN
Engelska
The Theory of Everything poster

Synopsis

Bara 21 år gammal fick Cambridgestudenten Stephen Hawking beskedet att han drabbats av en sjukdom som angriper hans motoriska funktioner, hans tal och rörelseförmåga. Han har två år kvar att leva, meddelar läkarna. Men Stephen vägrar att acceptera sitt öde och med otrutet stöd från sin unga hustru kämpar han mot sjukdomen för att kunna slutföra sin doktorsavhandling. Femtio år senare bidrar Stephen Hawking i högsta grad fortfarande till förståelsen av vår värld som en vetenskapens frontfigur.
Ditt betyg
3.8 av 1,086 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Theory of Everything
Biopremiär
30 januari 2015
DVD-premiär
13 juli 2015
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

12 januari 2015 | 17:00

Mitt liv med Hawking

”The Theory of Everything” berättar om Stephen Hawkings formativa år och det bitterljuva äktenskapet med frun Jane. Det är elegant och stundtals gripande om uppoffringar, döende kärlek och svarta hål.
Stephen Hawkings anmärkningsvärda liv har skildrats flera gånger tidigare, av honom själv i litterär form, som dokumentärfilm och med hjälp av Benedict Cumberbatch i BBC-dramat ”Hawking” (2004), bland annat. Även om man inte är tillnärmelsevis intresserad av teoretisk fysik eller svarta hål så är hans namn för de allra flesta synonymt med superintelligens och förmågan att övervinna hopplösa odds - det räcker med att ha sett något av hans många gästspel som sig själv i populärkulturella institutioner som ”Star Trek” eller ”Big Bang Theory”. 

”The Theory of Everything” skiljer sig från tidigare biografiska berättelser om Hawking genom att i högre utsträckning fokusera på hans äktenskap med hustrun Jane, vars memoarer manusförfattaren Anthony McCarten har lutat sig mot. Hon var en djupt troende litteraturstudent som förälskade sig i den fumlige men briljante Hawking när de båda gick på Cambridge i början av sextiotalet. De hann i princip bara klara av en inledande uppvaktningsfas innan Hawking diagnosticerades med den förödande nervsjukdomen ALS och förväntades ha två år kvar att leva. Tack vare Jane överkom han den påföljande depressionen och har sedan dess kontinuerligt chockat både läkare och kollegor, genom att fortsätta leva samt rita om det kosmologiska forskningslandskapet.

Detta på bekostnad av Jane Hawkings egen akademiska karriär. Med en rullstolsbunden, förlamad make och flera barn (Stephen Hawkings sjukdom har aldrig påverkat hans sexuella förmåga, ”a different system” som han själv utrycker det) fanns det för henne varken tid eller energi över till självförverkligande. ”The Theory of Everything” skildrar den konflikten på ett övertygande sätt, och blir högintressant när makarna Hawkings beslutar att plocka in den charmerande kyrkomusikern Jonathan Hellyer Jones för att hjälpa familjen. Mellan honom och Jane uppstår nämligen starka känslor. 

Det hela utvecklas till ett smärtsamt triangeldrama där det lätt att sympatisera med alla berörda parter. Filmen bjuder också på en väl avvägd humor med skicklig tajming, som när makarna Hawking blir förskräckta över att den röstdator som ska hjälpa Stephen att kommunicera talar med en amerikansk accent. Hawking har sedan dess haft möjlighet att byta ut sin välbekanta röst mot en brittisk stämma, men valt att avstå då han tycker sig ha införlivat sin identitet med denna första variant.

”The Theory of Everything” – titeln syftar på den unge Stephen Hawkings akademiska ambitioner – fungerar väl som kärlekshistoria och biopic, trots en del genrebetingade klichéer. Bland annat finns en trött scen där det unga förälskade paret står och tittar upp mot natthimlen under det att Stephen Hawking med hjälp av sitt matematiska snille lägger ut texterna om stjärnorna för Jane, precis som vi har sett i exempelvis ”A Beautiful Mind”. Skådespelarinsatserna är solida, och Eddie Redmayne i huvudrollen kommer antagligen att helt välförtjänt begravas under ett berg av utmärkelser.

Däremot missar man målet ganska grovt när det gäller att förmedla en allmän uppfattning om Stephen Hawkings teoretiska arbete. Givetvis finns det inte i det här sammanhanget något utrymme för att gå in på detaljnivå i ett ämne som flyger långt över huvudet på den genomsnittlige tittaren, men att reducera Hawkings teorier till ett slags spontant utropade trollformler blir istället att visa publiken väl lågt förtroende.  

Men eftersom den uttalade ambitionen nu är att skildra människan och äktenskapet så får det gå. Jag kommer att ha större förståelse för Stephen Hawkings livshistoria nästa gång han dyker upp i ”Big Bang Theory”, den fyrtiosjunde i ordningen. 
| 12 januari 2015 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Det fascinerade dramat om Professorn Stephen Hawkings liv, öde och kärlek till sin ungdomskärlek Jane. Redan vid deras möte på Cambridge börja små tecken på något allvarligt att visa sig. Snart upptäcks det att han har ALS, som sakta bryter ner hans kropp och han fick dödsdomen att leva i två år till. Trots detta inleder Stephen och Jane deras relation och Stephen börjar forska i kvantfysisk och kosmologi, om det finns svarta hål eller inte. Vi får följa en fantastisk man styrka genom en smärtsam sjukdom, där kroppen inte lyssnar på hjärnans signaler som är full intakt och fungerande, och som det geni han är skrev ett flertal böcker och forskade. Men framför allt får vi följa hans underbara fru Jane, som från första vetenskap om hans dramatiska sjukdom, stod på sig och kämpade för honom och deras kommande familj, ett halvt liv fram, helt åsidosatte sin egen karriär och lycka. Hon var minst lika smart som honom men valde bort sin karriär för att supporta sin man <3 Fantastiska Eddie Redmayne spelar Hawkings och med all rätt, tror jag han kniper Oscar statyn ur händerna på dem andra männen för bästa manliga huvudroll!! Heja Heja!! Fantastisk skådespeleri, kanske inte lika fantastisk utformande på storyn, men betyget blir en godkänd 3a... Cast: Felicity Jones, Harry Lloyd, David Thewlis mfl... AAA
Läs mer