Whiplash 2014

Drama Musik
USA
106 MIN
Engelska
Whiplash poster

Synopsis

Andrew Neiman är en ambitiös ung jazztrummis, med siktet inställt på att nå toppen på den musikhögskola han studerar. Terence Fletcher leder skolans främsta jazzensemble, och är en lärare lika känd för sina pedagogiska talanger som för sina skräckinjagande metoder. Fletcher upptäcker Andrew, tar den aspirerande trummisen under sina vingar, och förändrar samtidigt ynglingens liv för alltid.
Ditt betyg
4.0 av 1,011 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

22 maj 2014 | 22:01

Blod, svett, tårar... and all that jazz

Cannes Film Festival 2014 - Miles Teller imponerar bakom trumsetet i detta Sundance-vinnande drama om ambitionens pris. Men i slutändan är det J.K. Simmons strålande insats som vasstungad musiklärare som man minns mest, och det svängiga soundtracket såklart.

Miles Teller spelar Andrew, en driven tonåring som drömmer om att bli en lika briljant jazzmusiker som sina förebilder. Han lyssnar på några av genrens största namn och spenderar själv dagarna på landets finaste musikskola. Här upptäcks han av Terence Fletcher, den fruktade ledaren för skolans högt ansedda jazzband. En stor möjlighet öppnar upp sig för Andrew, men frågan är vad han är villig att betala. Hos Fletcher tolereras inget mindre än blod, svett och tårar (bokstavligen), och minsta misstag kan få en utkastad.

"Whiplash" är som en blandning av "Fame" i ett skolband, och valfri armérulle. J.K. Simmons hade lätt skrämt livet ut alla de sergeanter vi minns från filmer som "Full Metal Jacket". Det är ingen underdrift att säga att han stjäl varenda scen han är med i, med sina långa haranger av innovativa förolämpningar.

Miles Teller är i jämförelse lite blek som karaktär, men minst sagt hängiven som skådis. Han ger 110 procent bakom trummorna, en roll han var född till att spela (Teller spelar själv trummor sedan många år). Scenerna mellan dem är både många och kan vara lika roande som plågsamma - det rör sig inte om någon feelgoodkomedi, snarare ett drama (med lätt inslag av psykopatthriller) om ambitioner och driv.

När vi däremot följer Andrew på hemmaplan, med pappan (Paul Reiser känns igen från "Galen i dig") eller i hans försök att närma sig tjejen i biografkassan, det är där tempot avtar. Värst är den obefintliga kemin mellan Andrew och Nicole. Den flyktiga romansen hade kunnat skippas helt, men bidrar den också till att visa vad vissa är villiga att offra för att uppnå andra drömmar.

Trots dessa missar visar Damien Chazelle (manusförfattare till bl.a. kommande thrillern "Grand Piano") på mycket talang i att skapa mångbottnade karaktärer som fascinerar, och konflikter som känns.

Att "Whiplash" kan få vem som helst att börja älska jazz är inte heller fel.

| 22 maj 2014 22:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
En smärtsam lektion i hur långt människan är beredd att gå för att uppnå perfektion. I filmen får vi följa trummisen Andrew (Miles Teller) som går på ett musikkonservatorium för dem främsta musikerna. De uppoffrar sin själ för att komma med i den gestapo liknande översittaren och kränkande lärarens Fletcher (J.K Simmons) band. Han driver sitt skolband med järnhand och lindar in eleverna med falska förhoppningar för att i nästa stund slå dem under bältet och se dem knäckas och kuvas under hans storhetsvansinne och makt. Den är stundtals smärtsam att se på, både Miles Teller och J.K Simmons gör fantastiska rollprestationer. Har haft en hat/kärlek inför J.K Simmons sedans hans nazistiska plågoande styrde i serien Oz. Han har ofta spelat nazist och gör det ypperligt bra med sina iskalla blå ögon och sitt renrakade huvud, men i rollen som den sadistiska Fletcher gör han sin livs roll, är mycket möjligt att han blir nominerad stort för detta!!! Ingen film för den mänsklig tortyr rädde! Men ack så sevärd ändå. Lusse nattas storfilm, även om den var malplacerad att visas som sista film kl 6 på morgonen, men fortfarande ett mästerverk!! Betyget blir en 4a!! Cast: Melissa Benoist, Paul Reiser, Jayson Blair mfl.. AAAA
Läs mer