The Martian 2015

Action Äventyr Sci-Fi
USA
141 MIN
Engelska
The Martian poster

Synopsis

Astronauten Mark Watney (Matt Damon) blir kvarlämnad på Mars av resterande besättningen som tror att han omkommit i en storm. Ensam kvar måste han med sin intelligens och styrka försöka överleva på den lilla mat han har och signalera till jorden att han lever. Miljontals mil bort jobbar NASAs forskare med att hitta ett sätt att få hem honom, och besättningen planerar samtidigt en livsfarlig räddningsaktion.
Ditt betyg
3.8 av 1,903 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

28 september 2015 | 23:00

Blockbuster med glimten i ögat

Årets mest vältajmade biopremiär landar samma vecka som NASA funnit vatten på Mars. Lägg bara till potatisplantor, intelligent liv och svängig 70-talsmusik... så har du "The Martian" - en överlevnadsthriller med skön jargong.
Ridley Scotts karriär rivstartade med ”Alien”, och även om mycket av hans verk har legat utanför sci-fi-genren kommer han för alltid att förknippas med olycksdrabbade rymdresor. Naturligtvis var förväntningarna på topp när han skulle återvända ut i rymden för ”The Martian”. De infrias i hans bästa film på flera år.

I det här rymddramat finns inga slemmiga utomjordingar, bara tekniska utmaningar och naturens nyck. Filmen leker med tanken: vad i hela världen gör man om man blivit strandsatt på Mars? Utan möjlighet att kontakta Jorden och med mat som inte varar för evigt. Det är en minst sagt knivig situation som astronauten Mark Watney hamnar i, efter att ha lämnats kvar av sina kollegor förmodad död. 

Men Watney är i hög grad levande, och en riktig överlevnadssjäl med många MacGyver-tricks i bagaget. Han tar sig an den öde, röda planeten med stark beslutsamhet om att komma hem. Det finns trots allt få problem som inte kan lösas med gaffa-tejp, lite avföring och glatt humör.

Parallellt med enmansshowen på Mars följer vi händelseutvecklingen i Houston, där många kloka huvuden slås ihop för att improvisera fram en omöjlig räddningsaktion. Jeff Daniels, Kristen Wiig, Chiwetel Ejiofor och Sean Bean rynkar pannor och hinkar kaffe medan klockan tickar. Amerikanens varje steg kablas ut världen över och inte bara hans liv står på spel, utan också hela NASA:s anseende.

Tunga rullar som ”Gravity” och ”Cast Away” gör sig påminda, men ”The Martian” varvar allvaret med uppfriskande humor. Drew Goddards manus har fångat upp den lättsamma tonen från boken, och den gör sig bra även på film - för det mesta.  Ibland ska den tekniska jargongen vägas upp med lite väl mycket skämtsam attityd, vilket gör att filmen inte riktigt får tyngd. Men allvar och dramatik i rymden har gjorts förr. Kanske är det dags för en bred, självsäker och rejält underhållande överlevnadshistoria med glimten i ögat och discodängor.

Soundtracket, ja. Det mest otippade jag hört sedan ”Guardians of the Galaxy”. Jag kan inte minnas när senast ABBA spelades i en science fiction-film, och ”I Will Survive” har sällan känts mer passande än här. I rymden kan ingen höra din spellista.

Andy Weirs debutroman har kanske en barnslig ton på sina ställen, men är inte mindre välresearchad för det. Det låter ofta långsökt men är ändå fascinerande att tänka att varje scenario som Mark Watney utsätts för, och alla oortodoxa lösningar, borde kunna fungera på riktigt. I det fall du ska ut i rymden inom en snar framtid är det bara att ta anteckningar. Watney spelar in en (egentligen helt syfteslös) videodagbok som gör mycket för att förklara för publiken vad han pysslar med, så att han slipper tala med en läskig volleyboll.

På 2 timmar och 20 minuter avviker filmen sällan från sitt källmaterial. Man har fått klippa bort en hel del av de strapatser som drabbar den stackars astronauten, men det blir inte mindre spännande för det.

Jag hade däremot gärna sett mer fördjupning i karaktären Watney. Att vara isolerad, egentligen var som helst, helt utelämnad till ödet och sig själv i många långa månader, vad gör det egentligen med en människa? Den psykologiska aspekten förblir outforskad terräng, men Matt Damons enstaka känsloutbrott och svordomsharanger påminner oss om att han är mänsklig trots allt. Och Ridley Scott ror i hamn ännu en ruskigt snygg storfilm med säkert handlag och en härlig attityd. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av resan.
| 28 september 2015 23:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
1
Har hört mycket gott om denna film och en dag när jag var barnfri så passade jag på att se den. Ja vad ska jag säga. Filmen är kantad av värdelösa one-liners som en *finurlig* Matt Damon drar för sig själv inför videokameror som sitter uppmonterade på Mars-basen. Samtidigt gör han massa McGyver-moves när han "science the shit" ur grejer som han själv lite förnumstigt uttrycker det. Tanken är väl att man som tittare ska titta och fascineras över vad man kan göra med vetenskap. Jag tror inte att det är en slump att det "enda brännbara" som Matt Damon hittar på Mars-basen är ett krucifix, som han naturligtvis måste tända eld på. Samtidigt framställs NASA nåt slags myspys- och kramkalas där alla har det fint som en gullig familj. Ibland kändes det som att det var NASA som måste ha betalt budgeten till den här filmen, för att folk inte ska genomskåda vilken stor humbug-organisation de egentligen är.
Läs mer
3
Lagom underhållande men gravt överskattad. Kanske folk hyllar den för att Ridley Scott för en gångs skull gjort en film som inte var direkt dålig. Matt Damon är bra men väldigt... Matt Damon. Gillade Donald Glovers inhopp dock.
Läs mer
4
När Mars-teamet tvingas avbryta sin vistelse då en ödesdiger storm försätter hela besättningen i fara, råkar en ur teamet ut för en olycka, utan att hitta sin team medlem lämnar man Mars med förutsättning att Mark Watney(Matt Damon) är död?! Självklart har han överlevt men med begränsad mat och förnödenheter och ingen direkt kontakt med jorden tvingas Mark ta sin kreativitet och pusha sig till max för att överleva tills och om någon kommer och letar efter honom...Men hur länge ska hans kreativitet hålla honom vid liv???? Spännande och skicklig gjord. Dock alldeles för orealistisk och osannolik för att den ska bli trovärdig:( Ensam på en öde planet i rymden utan hopp eller vetenskap att någon kommer se dig , höra dig eller leta efter dig, hittar han motivationen och sina hemliga men mycket passande MacGyver kunskaper som självklart kommer till hands för en överlevnad på en öde och obeboelig planet för människan. Det blev lite för mycket amerikansk optimism för att kännas trovärdig, men en spännande och känslomässigt engagerande film...betyget blir en stark 3a... Cast:Jeff Daniels, Jessica Chastain, Sean Bean mfl.. AAA+
Läs mer
Visa fler