Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 januari 2014 | 01:01

50 år med Guldbaggen!

Sveriges filmpris fyller 50 och vi blickar tillbaka på alla de filmer som utnämns till årets bästa genom tiderna.

Från Ingmar Bergman till Gabriela Pichler. Här är de 50 filmer som tagit hem den tyngsta baggen genom åren: den för Bästa film. Vem vinner i år?

1964 - Tystnaden

Den allra första Guldbaggevinnaren för Bästa film vann även för regi (Ingmar Bergman) och kvinnlig huvudroll (Ingrid Thulin). Det är den sista i Bergmans trilogi om tro, efter "Såsom i en spegel" och "Nattvardsgästerna". Utspelas i ett fiktivt främmande land där två systrars (Thulin och Gunnel Lindblom) enda gemensamma ord med lokalbefolkningen är "musik". Skapade rabalder med sina sexscener som i många länder antingen klipptes bort eller fick filmen förbjuden.

1965 - Bröllopsbesvär

Jarl Kulle (som vann för manlig huvudroll) och Christina Schollin spelade huvudrollerna i dramat baserat på Stig Dagermans roman. Utspelas under en bröllopsfest - och natt där paret båda väntar barn med älskare vid sidan om. Även Lars Ekborg, Margaretha Krook och Yvonne Lombard medverkar.

1966 - Heja Roland!

Bo Widerberg regisserade själv filmatiseringen av hans bok "Den gröna draken". Komedin handlar om en man (Thommy Berggren) med skrivarambitioner som tar jobb på en raklmbyrå där han får göra en marknadsundersökning bland ungdomar angående deras reaktioner mot ett nytt acnemedel.

1967 - Persona

En av Ingmar Bergmans mest klassiska filmer. Ett psykologiskt drama om en sjuksyster som tar hand om en stum skådespelerska (Bibi Andersson och Liv Ullman). Har analyserats och tolkats ur olika vinklar världen över. Inspelad på Fårö och innehåller ett kollage som inkluderar klipp från Bergmans tidigare filmer "Fängelse" och "Tystnaden". Andersson fick en Guldbagge för kvinnlig huvudroll.

1968 - Hugo och Josefin

Kjell Gredes filmatisering av Maria Gripes populära barnbok om en ensam flicka på landet som upplever en fantastisk sommar med en trädgårdsmästare (Beppe Wolgers) och hans systerson Hugo. Grede vann även Chaplin-priset, Svensk Filmindustris stipendium, Silvermusslan (för Bästa debutfilm på Filmfestivalen i San Sebastian) samt Guldbaggen för regi.

1969 - Den vita sporten

Dokumentär av kollektivet Grupp 13 (där bl.a. Roy Andersson och Bo Widerberg ingick) om Båstadskravallerna - demonstrationer vid Davis Cup-matchen mellan Sverige och Rhodesia (numera Zimbabwe) i Båstad 1968. Titeln har en dubbel innebörd, dels för att tennis kallas så baserat på spelarnas klädsel och dels för att demonstrationerna riktade kritik mot att Sverige spelade mot ett land vars vita regering begränsade rösträtten för svarta.

1970 - Misshandlingen

Framlidne Lars Lennart Forsberg (som senare gjorde bl.a. "Vem älskar Yngve Frej?") fick även en Guldbagge för Bästa regi för sin debutfilm. Politiskt drama om arbetarklassens kamp mot kapitalistsamhället där socialisten Knut åker fast för att ha misshandlat ägaren till en jaguarbil. Debattinlägg kring Sveriges tveksamma psykvård.

1971 - Utvandrarna

Jan Troells hyllade filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska böcker "Utvandrana" och "Invandrarna". Max von Sydow och Liv Ullman spelar fattiga Karl -Oskar och Kristina som utvandrar från Småland till Amerika för ett bättre liv. Oscarsnominerad för Bästa utländska film samt film, regi, manus och kvinnlig huvudroll året därpå och vann dessutom Golden Globes för Bästa utländska film och kvinnlig huvudroll.

1972 - Äppelkriget

Mycket omtyckt miljöpolitisk komedi av Hasse & Tage, den första de spelade in i Tomelilla i Skåne. Ett tillskott för den växande miljömedvetenhet som då gick under namnet gröna vågen. Evert Taubes ledmotiv "Änglamark" blev en klassiker likaså. I rollen som greven kan vi se en väldigt ung Tomas Alfredson.

1973 - Viskningar och rop

En av Ingmar Bergmans mest hyllade klassiker som presenterades som "Ingmar Bergmans färgfilm" (då han betonade mycket ljus och färg i manuset). Ett sekelskiftsdrama om tre systrar spelade av Harriet Andersson, Liv Ullman och Ingrid Thulin. Nominerad till sju Oscars, varav den vann för Bästa foto (Sven Nyqvist).

1974 - En handfull kärlek

Arbetarklassdrama av Vilgot Sjöman om socialisterna Hjördis och Daniel vars relation sätts på prov när Hjördis får jobb som piga hos en familj och blir gravid med maken. Fick även en special-guldbagge för scenografin och Svenska Filmkritikerförbundets pris samt San Gregorio-priset.

1975 - Det sista äventyret

Drama baserad på Per Gunnar Evanders populära roman med samma namn. Göran Stangertz spelar en ung lärarvikarie som inleder ett förhållande med en niondeklassare och får ett sammanbrott varpå han hamnar på mentalsjukhus.

1976 - Släpp fångarne loss, det är vår!

Tage Danielssons älskade komedi om två vänner (Lena Nyman och Danielsson) som försöker befria en kriminell (Ernst-Hugo Järegård) från fängelset. Ett inlägg i 1970-talets debatt om liberaliseringen av Sveriges kriminalvård. Titeln (samt flera karaktärer) kommer från Birger Sjöbergs visa i "Fridas bok". Margaretha Krook fick en guldbagge för sin insats.

1977 - Mannen på taket

Bo Widerbergs historiska genrebyte och ultimata upplyft av den svenska kriminalfilmen. Baserad på Sjöwall/Wahlöös Beck-roman "Den vedervärdige mannen från Säffle" med Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, Sven Wollter som Kollberg och Thomas Hellberg som Gunvald Larsson. Johan Widerberg debuterar som spädbarn (och kom senare att medverka i en annan Beck-film, "Polismördaren", som vuxen).

1978 - Picassos äventyr

Hasse & Tages sista gemensamma filmprojekt, en surrealistisk, stjärnspäckad komedi om legendariske konstnären Pablo Picassos (Gösta Ekman) liv från födsel till död.Tomelilla i Skåne fick agera både Paris, London och New York och vanlig dialog har ersatts av en berättarröst samt ett sammelsurium av ord. (Sången Lena Nyman sjunger är ett finskt matrecept.)

1979 - Ett anständigt liv

Den andra delen av Stefan Jarls trilogi om de svenska modsen Kenta och Stoffe, som inleddes med "Dom kallar oss Mods" (1968) och avslutades med "Det sociala arvet" (1993). En dokumentär om två vänner i Stockholms underklass som glidit ifrån varandra och den enes kamp med heroinmissbruk.

1980 - Mannen som blev miljonär

Thriller baserad på Olle Högstrands prisbelönade debutroman "Maskerat brott" med komiska profiler som Gösta Ekman, Brasse Brännström och Björn Gustafson i ovanligt dramatiska roller. Handlar om ett terrorattentat mot en diplomat och kidnappningen av statsministerns dotter. Otillgänglig i samtliga distribitonskanaler p.g.a. en rättighetstvist.

1981 - Barnens ö

Kay Pollaks filmatisering av P.C. Jersilds roman med samma namn om 11-årige Reines sommar i Stockholm och den lockande såväl som skrämmande vägen in i vuxenvärlden. Fick även Guldbagge för regi och manlig huvudroll (Ingvar Hirdwall) samt en nominering för regi på filmfestivalen i Berlin. Anses som barnpornografisk i vissa länder p.g.a. en onaneringsscen och bild på ett könsorgan.

1982 - Den enfaldige mördaren

Hans Alfredsons egen filmatisering av diverse avsnitt från sin roman "En ond man". Stellan Skarsgård (belönad med Guldbagge samt pris på filmfestivalen i Berlin) spelar en man som p.g.a. ett talfel uppfattas som efterbliven och så småningom hämnas den behandling han utsätts för. Den rullstolsbundna flickan han blir vän med spelas av Maria Johansson, mer känd som Tjorven.

1983 - Fanny och Alexander

På sin tid den dyraste svenska filmen någonsin och även en av Ingmar Bergmans mest framgångsrika och populära filmer. Fick även Guldbagge för regi och manlig huvudroll (Jarl Kulle) och nominerades till sex Oscars varav den vann fyra (Bästa utländska film, foto, scenografi och kostym). Max von Sydow skulle spelat Jan Malmsjös roll som den onda biskopen men hans agent vidarebefodrade aldrig erbjudandet.

1984 - Smärtgränsen

Dokumentär av debuterande dramatikern och teaterregissören Agneta Elers-Jarleman om hennes och maken Jeans liv efter att han fått allvarliga hjärnskador och förlamats efter en bilolycka. Vann även italienska radio- och TV-priset Prix Italia samt en rad andra utländska utmärkelser.

1985 - Mitt liv som hund

Succén som gav Lasse Hallström fribiljett till Hollywood. Bygger på Reidar Jönssons roman med samma namn och följer egensinniga Ingemar (Guldbaggebelönade Anton Glanzelius) under 1959 när han tillbringar sommaren med sin pappa i Småland, där han träffar pojkflickan Saga (Joel Kinnamans syster Melinda). Vann även Golden Globe för Bästa utländska film.

1986 - Offret

Fransk-svenskt drama av Andrej Tarkovskij, hans sista film som spelades in på Gotland. Erland Josephson spelar en journalist som måste offra allt för att det ska bli fred. Känd för sina typiskt regissören långa, vackra tagningar och slutscenen med en stor brand.

1987 - Pelle Erövraren

Bille Augusts stora genombrottsfilm baserad på Martin Andersen Nexøs roman "Pelle Erövraren. Del 1: Barndomen" från 1906. Max von Sydow (Guldbaggebelönad) spelar en man som med sin son försöker tjäna ihop pengar till en resa till Amerika. Fick Guldpalmen i Cannes samt Oscar för Bästa utländska film.

1988 - Vid vägen & Tillbaka till Ararat

Första delade guldbaggen för Bästa film. "Vid vägen" var Max von Sydows första (och hittills enda) film som regissör, för vilken han även fick en egen guldbagge. En dansk-svensk-brittisk produktion med Herman Bangs danska roman "Ved Vejen" som förlaga. "Tillbaka till Ararat" är en dokumentär om det armeniska folkmordet och om armenier i exil som drömmer om att återvända till sitt hemland.

1989 - Miraklet i Valby

Dansk-svenskt äventyr om en 14-åring som med sin kortvågsradio oavsiktligt skapar en tidsmaskin och färdas tillbaka till medeltiden. Fick även guldbaggar för regi och manus.

1990 - God afton herr Wallenberg

Drama om förintelsehjälten Raoul Wallenbergs (Stellan Skarsgård) sista veckor i Budapest när han räddade ett tjugotal fångar på en lastbil och 65 000 människor instängda i ghettot.

1991 - Il Capitano

Jan Troells skildring av Åmselemorden 1988 då ett ungt, finskt par brutalt mördade en familj med hagelgevär (med ändrade namn). Ett fåordigt drama med minimal dialog.

1992 - Änglagård

Colin Nutleys stora genombrott som även gav karriärskjuts åt Helena Bergström och Rikard Wolff. En älskad publiksuccé om kulturkrocken mellan storstadsbor och människorna i en småstad på landet.

1993 - Kådisbellan

Dramakomedi om efter Roland Schütts självbiografiska roman Kådisbellan om att växa upp i Sverige på 1920-talet och den förbjudna kondomen. Gatuscener är inspelade i Prag eftersom förändringarna i den moderna svenska miljön var för stora.

1994 - En pizza i Jordbro

Del fem av sex dokumentärfilmer (den första var "Barnen från Jordbro") som Rainer Hartleb gjorde om några barn från Stockholmsförorten Jordbro. De han följt från första klass är nu vuxna i denna film.

1995 - Lust och fägring stor

Bo Widerbergs drama med sonen Johan i huvudrollen som 15-årige Stig som har en affär med sin gifta skollärarinna (Marika Lagerkrantz). Vann Silverbjörnen i Berlin och Oscarnominerades för Bästa utländska film.

1996 - Hamsun

Jan Troells norsk-svensk-dansk-tyska biografi om norske författaren Knut Hamsun (Max von Sydow) som ställdes inför rätta efter andra världskriget för att ha samarbetat med tyskarna. Fick även guldbaggar för manlig och kvinnlig huvudroll samt manus.

1997 - Tic Tac

"Short Cuts"-liknande drama som följer flera personers öden under ett hetsigt dygn. Tidig roll för Michael Nyqvist som 12 år senare gjorde de två sista Millenium-filmerna med Alfredsson.

1998 - Fucking Åmål

Lukas Moodyssons debut och genombrott som för alltid höjde ribban för svensk ungdomsfilm och dessutom introducerade lesbisk kärlek på bioduken. Spelades in i Trollhättan med låg budget och förutom huvudrollerna så rollsatte man elever med lokala tonåringar.

1999 - Tsatsiki, morsan och polisen

Ella Lemhagens populära, svensk-dansk-norska-isländska barnfilm baserad på Moni Nilsson-Brännströms två första böcker om titelpojken. Vann även guldbaggar för regi, manus och foto.

2000 - Sånger från andra våningen

Surrealistisk, samhällskritisk svart komedi som blev Roy Anderssons stora långfilmscomeback sedan floppen "Giliap" (1975). Löst sammanhängande scener med långa, stillsamma tagningar.

2001 - Så vit som en snö

Drama om aviatrisen Elsa Andersson (Amanda Ooms) som tar sig från en bondgård i Skåne till en flygskola. Baserad på romanen "Den ofullbordade himlen" avJacques Werup.

2002 - Lilja 4-ever

Lukas Moodyssons ångestladdade film om människohandel. Bygger löst på Dangoule Rasalaites öde - hon var en flicka från Litauen som såldes som sexslav i Sverige på 1990-talet och tog senare självmord. Inspelad i Estland och Malmö.

2003 - Ondskan

Mikael Håfströms filmatisering av Jan Guillous roman med samma namn om 16-årige Eriks upplevelser på en internatskola på 1950-talet. Oscarsnominerad för Bästa utländska film. Genombrottet för Gustaf Skarsgård.

2004 - Masjävlar

Maria Bloms filmdebut om en 30-årig singeltjej i Stockholm som återförenas med sina systrar under ett födelsedagskalas i Dalarna. Fick även guldbagge för manus och kvinnlig biroll (Kajsa Ernst).

2005 - Ninas resa

Polsk-svenskt drama efter Lena Einhorns bok "Ninas resa - En överlevnadsberättelse" om en tonårstjej som försöker leva ett vanligt liv under andra världskriget i Polen trots att alla hennes vänner försvinner. Inspelad i Warszawa.

2006 - Förortsungar

Musikalremake av "Rännstensungar" med Gustaf Skarsgård som en rocksångare som tvingas ta hand om en föräldralös flicka. Fick även guldbaggar för regi, manus, manlig huvudroll och musiken. Inspelad i Fittja.

2007 - Du levande

Roy Anderssons uppföljning på "Sånger från andra våningen". Hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes. Titeln är hämtad ur en vers i Goethes diktsamling Romerska elegier. Vann även guldbaggen för manus samt Nordiska rådets filmpris.

2008 - Maria Larssons eviga ögonblick

Jan Troells hyllade drama om titelkvinnan som kämpar med en alkoholiserad man och sin kärlek åt fotografering. Filmen var nominerad som en av två filmer i kategorin Masters i Toronto Film Festival. Sveriges Oscarsbidrag och Golden Globe-nominerad för Bästa utländska film. Fick även guldbaggar för manlig huvudroll, kvinnlig huvudroll, manlig biroll samt kompositör.

2009 - Män som hatar kvinnor

Den hypade filmatiseringen av Stieg Larssons roman om Lisbeth Salanders rotande i ett mordmysterium. En internationell succé som inte obekant fick en mindre framgångsrik Hollywood-remake.

2010 - Sebbe

Drama om den mobbade, ensamma titelpojken och hans trasiga relation med sin mamma. Filmdebut för regissören Babak Najafi samt huvudrollsinnehavaren Sebastian Hiort af Ornäs,

2011 - Apflickorna

Filmdebut för Lisa Aschan, ett drama om två flickor som tränar ridsporten voltige. Belönades med Dragon Award Best Nordic Film på Göteborg filmfestival där den hade premiär och fick även pris för bästa film vid Tribeca Film Festival.

2012 - Äta sova dö

Drama om en kvinnlig fabriksarbetare som kämpar med arbetslöshet och en sjuk pappa. Filmdebut för både regissören Gabriela Pichler och huvudrollsinnehavaren Nermina Lukac. Fick även guldbagge för regi, manus och kvinnlig huvudroll.

På måndag, 20 januari, är det dags att belöna 2013 års filmer md Guldbaggar. De nominerade för Bästa film är Per Flys "Monica Z", Måns Mårlinds och Björn Steins "Känn ingen sorg" samt Anna Odells "Återträffen".

Se årets alla Guldbaggenomineringar här »

| 16 januari 2014 01:01 |