Ondskan 2003

Drama
Sverige
108 MIN
Svenska
Ondskan poster

Synopsis

16-årige Erik lever i ondskans och våldets grepp både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan på grund av sitt våldsamma beteende, får han komma till internatskolan Stjärnsberg. Det är Eriks sista chans att studera vidare och bryta med sitt tidigare liv.
Men på Stjärnsberg hamnar han ur askan i elden. Där är ondskan satt i system, förklädd till vad som kallas "kamratuppfostran". Ett systematiskt och av skolan sanktionerat förtryck av de yngre eleverna som utövas av de äldre eleverna.
För Erik handlar det om att överleva utan att knäckas. Genom den starka vänskapen med rumskamraten Pierre får han en ny bild av världen runt omkring sig.

Ondskan är en berättelse om våldet och om vägen ut ur våldsspiralen - men lika mycket om stark vänskap och spirande kärlek.
Ditt betyg
3.4 av 1,872 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ondskan
Biopremiär
26 september 2003
DVD-premiär
17 mars 2004
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Mikael Glas

1 januari 2008 | 00:00

Guillous succéroman har blivit årets film

"Ondskan" är en tragisk och sorglig berättelse fylld av våld, hat, ilska och rädsla men också kärlek och lycka. Om hur vissa utnyttjar sin makt på ett negativt sätt.

Det är en väldigt känslosam film och regissören (Mikael Håfström) har lyckats enormt bra med att få alla känslor så trovärdiga som möjligt. Boken är otroligt våldsam och regissören har lyckats med att även göra filmen våldsam utan att den blir för våldsam. Slagsmålscenerna är otroligt snyggt filmade och även resten av filmen är snyggt filmad och klippt. Det är inte ofta man lyckas med att göra en bra bok till en lika bra film men här har det lyckats bra.

Andreas Wilson är lysande i rollen som Erik Ponti. Det är nästan exakt så jag föreställde mig honom när jag läste boken för första gången. Han har Eriks kaxiga sätt att ta hand om saker och ting. Men det är inte bara Erik som gör en lysande skådespelarinsats utan Gustaf Skarsgård gör en bra prestation som Otto Silverhielm. Likaså Jesper Sahlén och Kjell Bergqvist som vi får se som Eriks advokat Ekengren.

En sak som jag inte gillar med filmen är att det är mycket från boken som inte är med i filmen, och det mesta som är med är ändrat på något sätt. Den var också lite för kort för att den skulle kunna innehålla allt som boken gör men skådespelarinsatserna, de trovärdiga känslorna och de mästerligt gjorda slagsmålscenerna gör ändå filmen till den bästa år 2003.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ondskan
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu