Film

Skribent

Mats Karlsson

19 oktober 2014 | 18:00

16 episka filmer att se fram emot

Filmerna som får oss att kippa efter andan och bara skrika efter mer, mer och mer.
Det finns filmer och så finns det episka filmer. Rullarna som har lagt ner mycket energi och pengar för att ge biopubliken en makalös filmupplevelse. Tänk påkostade filmer som utspelar sig i en svunnen tid, platser som bara finns i vår fantasi, kort sagt det vi inte ser i vår vardag. Hollywood spottar inte ur sig episka filmer, men nu ser det plötsligt lite ljusare ut med hela 16 episka filmer på väg. Kolla in samtliga nedan.

Interstellar - 7 november


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Christopher Nolan har tack och lov lagt Batman bakom sig och återvänder till det han gör bäst, innovativa och nytänkande filmer. Att det redan rapporteras om filmen ska vara helt fantastisk gör inte saken sämre.

Filmen handlar om några upptäckare som använder sig av ett nyupptäckt maskhål för att passera alla tidigare begränsningar av människans resande i universum. I rollistan ser vi Matthew McConaughey, Anne Hathaway och Casey Affleck.
 

Exodus: Gods and Kings - 25 december


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Ingen större hemlighet att Ridley Scott är en av mina favoritregissörer, en person som verkligen vet hur man gör episka filmer. Jag är trots det fortfarande inte helt såld på "Exodus", men det ser jag bara som positivt. Chansen att jag kommer bli hänförd ökar då markant.

Filmen handlar om den bibliske profeten Moses (Christian Bale) och hans relation med den egyptiska faraon Ramses II (Joel Edgerton).

Hobbit: Femhäraslaget - 10 december


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Peter Jackson ska efter 13 år knyta ihop Tolkien-säcken. Även om jag hittills inte blivit hänförd av Jacksons Hobbit-filmer, håller jag tummarna för att han ger mig och alla fans en riktigt maffig och episk avslutning.

I avslutningsfilmer befinner sig Bilbo mitt i stridens hetta där han kämpar för sitt och sina vänners liv i Femhäraslaget, där även Midgårds framtid står på spel. Richard Armitage, Ian McKellen och Martin Freeman har återigen huvudrollerna.

Jupiter Ascending - 6 februari 2015


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

De två ubernördarna Andy och numera Lana Wachowski kommer självklart alltid bli starkt förknippade med "Matrix". Saknaden efter något episkt har varit stort och med "Jupiter Ascending" kan det mycket väl bli ändring på det. För visst ser trailern och bilderna otroligt tilltalande ut?  

Filmen utspelar sig i ett universum där människan räknas som den lägst stående livsformen. Vi får följa det ryska hembiträdet Jupiter Jones (Mila Kunis) som anlitar en prisjägare (Channing Tatum), för att hitta och förgöra Queen of Universe.

In the Heart of the Sea - 20 mars 2015


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Ron Howard följer upp grymma "Rush" med en Moby Dick-liknande historia som är baserad på verkliga händelser. Den nysläppta trailern visade verkligen att "In the Heart of the Sea" kommer att bli något episkt att räkna med och att Howard styr detta skepp ökar definitivt peppen.

Filmen kretsar kring valfångaren Owen Chase (Chris Hemsworth) som blirv förföljd och attackerad av en val och det hela resulterar i att Chase och hans besättning rapporteras som saknade i 90 dagar. 

Mad Max: Fury Road - 15 maj 2015


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

George Miller som med all rätt har blivit synonym med Mad Max chockade hela Comic-Con-publiken när han visade trailern till "Mad Max: Fury Road". Miller själv beskriver filmen som en 105 minuter lång biljakt och det räcker för att mitt nördiga blodtryck ska rusa i höjden.

I "Mad Max: Fury Road" är det Tom Hardy som har tagit över kappan från Mel Gibson. Max som har förlorat både fru och barn träffar kämpen Furiosa (Charlize Theron) som har bestämt sig för att ta sig tillbaka till sina barndomstrakter.

Jurassic World - 12 juni 2015


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Colin Trevorrow ("Safety Not Guaranteed") fick det angenäma uppdraget att ta tillbaka dinosaurierna till bioduken, ett jobb många filmmakare drömmer om. Det är ohyggligt svårt att inte bli pepp på denna, speciellt när vi vet att Trevorrow ska återuppliva de klassiska praktiska effekterna. Sa jag att jag var pepp?

Det är fortfarande väldigt lite som är avslöjat om filmens handling, men det vi vet är att Trevorrow har utlovat en värstingdinosaurie och en upphottad park med många tekniska underverk. Frågan är inte om något går fel i parken, utan när det sker.

Star Wars: Episod VII - 16 december 2015


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

J.J. Abrams tog det tuffa uppdraget att göra filmen som lätt kan rasera en karriär. Men Abrams tog chansen att få leva ut sina nördfantasier och det lilla vi har hört och fått se har fått mina "Star Wars"-ådror att fyllas av vällust.

Det har fullständigt svämmat över av rykten, men hittills har Abrams lagt locket på. Ingen vet än vad filmer kommer att handla om, men det vi vet är att det utspelas i en galax långt, långt borta. Harrison Ford, Mark Hamill och carrie Fisher återvänder i sina paradroller.

Gods of Egypt - 12 februari 2016


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Mannen bakom "I, Robot", Alex Proyas har hittat en historia som utspelas i hans födelseland Egypten. Proyas som verkligen gillar att både tänka och leka utanför den berömda lådan får nu chansen att leva ut sina nördgasmer så det står härliga till.

Filmen kretsar kring mörkrets Gud, Set (Gerard Butler) som har tagit över tronen i Egypten. Bara en person vågar sätta sig upp mot honom, den unga våghalsiga tjuven Bek (Brenton Thwaites) vars trolovade har blivit tillfångatagen av Set. Bek får hjälp av guden Horus (Nicolaj Coster-Waldau) för att kunna besegra Set.

Ben-Hur - 26 februari 2016


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Timur Bekmembatov som gjorde den ypperliga "Nattens väktare" och "Wanted" har tagit sig uppdraget att ta tillbaka Ben-Hur till bioduken. Det är minst sagt vågat att ge sig på en historia som kammade hem 11 Oscars 1959, men om någon kan klara av det är det Bekmembatov.

Precis som i filmen från 1959 kretsar historien kring den judiske prinsen Judah Ben-Hur som blir förrådd av sin romerske vän och blir slav åt romarna. Jack Huston kommer att gestalta Ben-Hur och Morgan Freeman blir Illdarin.

Warcraft - 11 mars 2016


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Duncan Jones som vände upp och ner på scinece fiction-världen med fantastiska "Moon" har under många år varit ett sjukt stort fan av World of Warcraft". Att han tog chansen att filmatisera det välkända spelet var inte så överraskande. Jones är en innovatör av klass och detta kan mycket väl bli den bästa spelfilmatiseringen, för på förhand det finns inget att klaga på.

Det är fortfarande hemligt vad filmer handlar om, men i spelet utspelar sig handlingen i de två fiktiva världarna Azeroth och Outland där raserna drabbar samman. I rollistan hittar vi Ben Foster, Toby Kebbell och Paula Patton.  

Knights of the Roundtable: King Arthur - 22 juli 2016


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Guy Ritchie har de senaste åren gett oss Sherlock Holmes har bestämt sig för att ta ännu en brittisk legend till bioduken. Precis som med Sherlock Holmes har vi sett King Arthur på bioduken några gånger och håller han fast vid sina storslagna planer att göra en fet äventyrsfilm så kan detta bli vi något vi sent glömmer.  

Än så länge är handlingen hemlig, men storyn ska självklart kretsa kring King Arthur och hans riddare vid det runda bordet. I rollen som King Arthur ser vi Charlie Hunnam ("Pacific Rim").

Skull Island - 4 november 2016


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Jordan Vogt-Roberts är det mest anonyma namnet på listan. Det lilla vi vet om honom är att han gjorde ett riktigt bra jobb med dramakomedin "The Kings of Summer", men nu blir jobb i den högre klassen. Vågat beslut av Universal att ge indiefilmaren chansen, men jag gillar det.

Lite är känt om filmen, men vi vet att handlingen ska utspelas på King Kongs ö och att den ska vara helt fristående från "King Kong"-filmerna. Vi kan nog räkna med att öns befolkning (förhistoriska djur och primitiv befolkning) kommer att medverka i filmen. Huvudrollen görs av Tom Hiddleston.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem - 18 november 2016


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

"Harry Potter"-regissören David Yates återvänder till J.K. Rowlings magiska värld och regisserar åtminstone första spinoffen av "Fantastiska vidunder". Lite tråkigt och fantasilöst beslut av Warner kan jag tycka, men samtidigt känner Yates till Rowlings vidunderliga världar och den försiktiga peppen har redan uppenbarat sig.

För ovanlighetens skull är det författaren själv (J.K. Rowling) som skriver manus och det är bara positivt. Filmen kommer att handla om nya huvudkaraktären Newt Scamander och mängder av magiska vidunder kommer att ha sin plats i filmen.

Avatar 2 - 25 december 2016


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Kungen av uppföljare, James Cameron har sin största utmaning framför sig, att upprepa och förbättra den makalösa succén med "Avatar". Men om någon kan lyckas är det Cameron, som brinner för att ständigt hitta vägar att kunna ge publiken något utöver det vanliga.

Lite oklart hur planerna ser ut för uppföljaren, men Cameron har tidigare sagt att vi kommer att få se Pandoras hav och få reda på varför havet är så viktiga för invånarna. Sam Worthington och Zoe Saldana återvänder till sina roller från första filmen.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales - 7 juli 2017


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Joachim Rønning och Espen Sandberg gjorde omtalade "Kon-Tiki" och tack vare det fick Disney upp ögonen för den norska duon. Det kommer att krävas en hel del för att de ska kunna få upp Pirates-intresset igen hos biopubliken, men de visade i "Kon-Tiki" att de verkligen har det som krävs.

I femte filmen kommer handlingen att kretsa kring den nya skurken Captain Brand (Javier Bardem är i förhandlingar om rollen) som vill ha hämnd på Jack Sparrow (Johnny Depp).

Vilka ser du mest fram emot? Kommentera nedan.
| 19 oktober 2014 18:00 |