Kong: Skull Island 2017

Action Äventyr Fantasy
USA
118 MIN
Engelska
Kong: Skull Island poster

Synopsis

En udda samling forskare och militärer skickas på ett hemligt uppdrag till en outforskad ö i Stilla Havet, lika vacker som förrädisk. Vad de inte inser är att de trampat in i fel djungel och är på väg rakt mot den mytiske jätteapan Kongs områden.
Ditt betyg
3.0 av 358 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Carl Adam Anderberg

2 mars 2017 | 22:59

Kong är kung igen

Jordan Vogt-Roberts har satt ihop en snygg och ständigt underhållande monsterfilm som inga fans av genren, eller av popcornrullar i allmänhet, bör missa.
Jag blir glad av "Kong: Skull Island", för det här är en storfilm med hjärta och personlighet, där både humor och inspirerade visuella infall får ta plats. Med en fantastisk ensemble bestående av namn som John Goodman, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, och Tom Hiddleston har oerfarne Vogt-Roberts lyckats blåsa nytt liv i genren som halvdog i och med den trista "Godzilla" häromåret. Kong är nämligen större än någonsin nu, och han är kung igen.

Vi befinner oss i slutskedet av Vietnamkriget, och för en del, som Brie Larsons krigsfotograf, innebär det en seger, och för andra, som Samuel L. Jacksons krigsivrare, innebär det ett svidande nederlag. Tur då att John Goodman just upptäckt en mystisk ö, ständigt omsluten av ett vilt åskoväder, som kan gömma oanade rikedomar för den som vågar bege sig dit.

Det blir upp till en salig blandning karaktärer att åka till sagda ö, Skull Island, för att undersöka vad, eller vem, som gömmer sig där. Tom Hiddlestons rutinerade SAS-agent blir utnämnd till ledare för expeditionen, och off we go.

Det dröjer såklart inte länge innan allt går åt helvete. Kong, överjävligt stor och allsmäktig, dyker upp vilt palmkastande och helikoptermörsande, och när gänget efteråt väl befinner sig på marken visar det sig att mega-apan faktiskt var den "goda" av alla vidunder som krälar fram på ön. Det blir med andra ord en tuff resa från ena änden till den andra.

Tempot är skyhögt från första stund till sista. Det slösas inte tid på en massa strunt, utan vi kastas ganska rakt in i ett virrvarr av brutala actionsekvenser med lika delar fantasirikedom och nagelbitande spänning. Trots det uppskruvade tempot lyckas Vogt-Roberts också emellanåt ta sig tid att låta karaktärerna ta form genom små ögonblick där deras respektive personligheter ges fritt spelrum. Och när John C. Reilly kommer in i bilden stjäl han varenda scen han är med i. Den karln kan verkligen konsten att få folk att skratta.

Effektarbetet är bra rakt igenom, även om det här och där lyser igenom att skådisarna står framför en green screen, och inte ute i djungeln. Men det fallerar verkligen inte så ofta att det stör helheten. Vad som verkligen imponerar är istället de ofta fantastiska bildkompositionerna som regissören smiskat ihop. Det finns sekvenser här som hade passat som tavlor på väggen, om man nu hade haft lite kitschig smak, men tänk eld och dimma och makalösa vidunder och slow motion och fan och hans moster. Det är ofta skitsnyggt.

Som nämnts tidigare består ensemblen av en hel hoper karaktärer och det blir tyvärr lite av ett problem när det gäller att hitta den emotionella kärnan i filmen. Det finns helt enkelt så många potentiella huvudpersoner i "Kong: Skull Island" att ingen av dem verkligen får chansen att stå ensam i strålkastarljuset. Tom Hiddlestons och Brie Larsons karaktärer är en aning för underutvecklade för min smak för att historien verkligen ska grabba tag i mig på djupet. De hade gärna fått ha lite tydligare och starkare ark.

Tur då att historien inte är det viktiga här. Kong är det viktiga. Och satan så han levererar. Jag vågar påstå att vi aldrig tidigare har fått en sådan brutal version av karaktären, eller en så här underhållande inkarnation för den delen. Underhållning verkar överhuvudtaget ha varit ledordet i framtagandet av "Kong: Skull Island", och varenda bildruta genomsyras av det. Jag vill ge en stor eloge till Jordan Vogt-Roberts för att han lyckats upprätthålla sin vision genom alla fokusgrupper och studiomöten, och att han lyckats leverera en så genomarbetad och rakt igenom glad monsterfilm. 

Om du har letat efter en storslagen popcornfilm som kan få två timmar att svischa förbi på en kvart så behöver du inte leta längre. Kong är här, och han är kung!
| 2 mars 2017 22:59 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
4
MR Kong är tillbaka i ett nytt spännande äventyr, och då betoning nytt!! Äntligen någon som vågar göra sin egna version om monster apan vi alla älskar med rädsla och respekt :) Jätte snygg gjord, fantastiskt foto och trots dataanimeringen faktiskt grymma specialeffekter..woop woop... En mystisk ö upptäcks i slutet på Vietnam-kriget och ett gäng soldater med kamerakvinna och fantaster åker iväg, och inget dem ens kunnat drömma om, finns på ön.... En mycket spännande, nytänkande Kong-story men där ändå huvudtemat är kvar, gillas starkt, därför får filmen en fyra!! Grymt att få bli amazed sometimes :) Cast: Tom Hiddleston, Brie Larson, John Goodman mfl.. AAAA
Läs mer
2
Visuellt bländande filmmonster och härligt rå, men karaktärerna och dialogen badar i sumpmark!
Läs mer
4
Alla känner till den gigantiska apan från Skull Island. Speciellt från filmen från 1933. Men i år blir det andra bullar. Här är Kong igen- hälften så hög som Empire State Building och krossar alla fiender som kommer i hans väg. Men alla huvudkaraktärer inser snart att Kong inte är det stora hotet. Det finns onda ödleliknande monster som kallas Skull-Crawlers och dem är livsfarliga. Men med människorna på sin sida blir monstren rena barnleken för Kong. Skådisarna är geniala. Mestadels Sam Jackson. Han är ju fan helskön. Schyssta one-liners och en helvetes jävla bra attityd. Specialeffekterna ska man inte klaga på. Vi såg ju Peter Jacksons King Kong där han slogs mot Tyrannosaurierna för att rädda Ann. Här är det nästan samma sak fast animationerna är mer verkliga fast Skull-Crawlers ser mer ut som fantasimonster än dinosaurieliknande. Man fick ingen sympati för dem men annars var dem helfräna antoganister. Se den här om du diggar monsterfilmer.
Läs mer
Visa fler