Ben-Hur (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Fursten Judah Ben-Hur blir oskyldigt anklagad för mordförsök på den romerske ståthållaren av sin adoptivbror Messala, som är officer i den romerska armén. Ben-Hur blir dömd till ett liv som galärslav och tvingas lämna sin familj och kvinnan han älskar. Efter år av umbäranden lyckas Ben-Hur bli fri, fast besluten att återvända till Jerusalem för att utkräva hämnd.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BEN-HUR

Själlös nyinspelning av odödlig klassiker
Oinspirerad uppdatering av en av Hollywoods mest ambitiösa satsningar någonsin. 2016 års ”Ben-Hur” lider av dåliga effekter, stelt skådespeleri och en sövande huvudperson.
Den judiske prinsen Judah Ben-Hur och hans romerska adoptivbror Messalla har råkat i luven på varandra i fem filmatiseringar vid det här laget. Mest välkänd är naturligtvis dundersuccén från slutet av femtiotalet, när Charlton Heston axlade Judahs välbroderade mantel. Det ska ha tagit ett år att förbereda hästkapplöpningsscenerna i ”Ben-Hur” (1959). I denna nyinspelning (eller ”reimagining” som filmbolaget kallar det) får man intrycket att någon har slängt ihop spektaklet på en kvart framför datorn. Dåliga effekter är ett av filmens stora problem, men här finns också annat att klaga på. Huvudpersonen är i Jack Hustons gestaltning snudd på outhärdligt tråkig. Vad gäller karisma blir han skoningslöst frånkörd av Toby Kebbells romerska centurion. 

Omotiverade ändringar i grundhistorien förbryllar kanske mer än de stör; till exempel har man i den här versionen utökat Judahs period som galärslav med två år (till vilken nytta, frågar man sig stillsamt). Här låter man konflikten med Pontius Pilatus vara resultatet av en ung upprorsmakares ilska, 1959 var det slumpen som avgjorde. Allvarligare än någon av dessa invändningar är att den episka – ett ord som annars frekvent missbrukas inom filmvärlden – aspekten nästan helt och hållet saknas. Det är på sina håll omständligt berättat och slarvigt klippt, och när Morgan Freeman dyker upp i gigantisk grå rastafarifrisyr och börjar utstöta visdomar är hånfnisset inte långt borta. Det är inte den gamle legendarens värdigaste roll. 

På plussidan finns en längre sekvens där Judah tillsammans med ett gäng roddslavar navigerar genom ett kaotiskt sjöslag. Här förmedlas känslan av klaustrofobi och allmänt dödsångest mycket effektivt, förutsatt att man inte tittar för noggrant på de datoranimerade årorna eller fiendeskeppen.    

Några elva Oscarstatyetter blir det under inga omständigheter tal om den här gången, som när det begav sig 1959. Krafterna bakom ”Ben-Hur” år 2016 får tvärtom vara mycket nöjda om de undviker ett rejält ekonomiskt magplask. Så kan det gå när man ger sig på gamla klassiker utan någonting nytt att tillföra annat än hafsig CGI (och dessutom lägger den amerikanska premiären samtidigt som OS i Rio).  

Och ärligt talat, lyckas man inte få scener med självaste Jesus i att lyfta så har man förtjänat sina osålda biljetter.
Senaste kommentarer
magiul
Håller med om att galärscenerna är bra, men gillade även hästkapplöpningen. Det är väl egentligen endast då denna film tänder till på riktigt. Det är inte dåligt, men det kunde varit så väldigt mycket mera episkt. Filmen känns lite nerklippt och hade inte skadat av att få lite mer tid. Speciellt så saknar jag lite av den känslomässiga resan Judah gör som Heston var duktig på att gestalta i "originalet". Här flyter det mesta på utan att man riktigt förstår varför. Effekterna klagar inte jag på, däremot kostymörerna. Flera gånger stör jag mig på hur icke tidstypiska kläder Judah och Ester har. Helt omotiverat går de runt i tajta, tunna linnebyxor och toppar. Whoopi Freeman gör inte saken bättre heller. 

Men för någon som inte sett filmen med Charlton Heston är detta är detta en bra introduktion till historien. Det är lite Ben-Hur: Young Adult Edition över det hela. men filmen har ändå ett riktigt starkt budskap om att våld bara föder mer våld. Försoning är vägen framåt, och det gör de bra. Det känns modernt och lite fräscht i en tid där blodshämnd är på tapeten igen. En extremt svag 3/5 får filmen då jag tycker den är rätt underhållande trots allt.
8935
En onödig remake som ingen bad om att få.

Relaterade filmer