Jurassic World 2015

Action Äventyr Sci-Fi
USA
124 MIN
Engelska
Jurassic World poster

Synopsis

Det har gått 22 år sedan John Hammonds dröm om en nöjespark med levande dinosaurier, och äntligen har den förverkligats. Arbetet med genetik har givit forskarna mer kunskap om de förhistoriska jättedjuren än de kunnat drömma om. Nu vet de så mycket om utvecklingen att de törs undersöka hur den skulle fortsatt om inte en meteorit satt punkt för dinosauriernas välde...
Ditt betyg
3.3 av 2,201 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

10 juni 2015 | 00:01

Monsterjakt för hela slanten

Ingen anledning till oro, kära fans. ”Jurassic World" käkar sommarens andra storfilmer till frukost. Här finns en svårslagen mix av medryckande äventyr, spänning och spektakel som gör en popcornfilm att bli glad av. Minus för korkade människor, stort plus för sköna monster och hög nostalgifaktor.
Det var en oslagbar känsla när jag som tioåring slog mig ner framför min första blockbuster på bio, och fick ta del av Steven Spielbergs soon-to-be-megasuccé ”Jurassic Park”. Filmen där han med datorernas hjälp väckte dinosaurier till liv. Jag fattade inte hur, men det gjorde inget för allt var bara vrålhäftigt. Jag inbillar mig att det var där och då jag blev förälskad i film. Fortsättningen, som tar vid 22 år senare, har varit efterlängtad.

Dr. Hammonds vision har nu blivit verklig, den förhistoriska parken lever och frodas. Isla Nublar utanför Costa Rica är en turistattraktion som aldrig skådats: ett slags högteknologiskt Kolmården med varelser som annars varit utrotade i 65 miljoner år. Men stället är dyrt i drift, och världens nyfikenhet måste kittlas på nytt med några års mellanrum. Vad göra? Man föder fram Indominus Rex, såklart, en slags genetisk cocktail av otäcka odjur som ska bli det nya monstret att skrämmas och locka med. Lägg till rätt tvivelaktiga säkerhetsrutiner och en girig företagsnisse… och ni förstår att det kommer bli svettigt snart.

En sak jag verkligen gillar med ”Jurassic World” är hur den speglar den verklighet som den själv befinner sig i. Kolla här: parken (filmen) har blivit en riktig publikdragare. Men det finns en gnagande oro att besökarna (biopubliken) börjar bli blasé på de klassiska dinosaurierna. Lösningen från den cyniska ledningen (filmstudion) - det behövs ett nytt monster. Något ”större, värre, med mera tänder”. Med glimten i ögat refererar filmen till sig själv, och till originalet. Filmskaparna är fullt medvetna om vilket avtryck som ”Jurassic Park” lämnat i populärkulturen.

Det är väl lika bra att beta av det tråkiga tidigt: de platta mänskliga karaktärerna, vars hela personlighet kan sammanfattas i några ord. Chris Pratt - svettig raptorskötare av actionhjältevirket. Bryce Dallas Howard - överarbetad, kylig parkföreståndare. Nick Robinson - likgiltig tonårig systerson. Ty Simpkins - dinosauriegalen, smart lillebror. Det är hyfsade skådisar som ändå gör sina rollfigurer sympatiska, tillräckligt för att man ska bry sig om deras öden, men det hjälper inte att de spelar yxigt och kantigt skissade stereotyper. Märkligast är samspelet mellan Owen (Pratt) och Claire (Howard), en slags hatkärlek vid första ögonkastet som hämtat ur "Den vilda jakten på stenen". Han är den frustande alfahannen som tror han är charmig, hon fnyser och suckar besvärat, och faller såklart handlöst lagom till sista akten. Förutsägbart och omodernt. Hade jag varit hon så hade jag också skippat högklackat när det ska till att springa från en T-Rex. Damsels-in-distress-klubben ringde, du ska bli hedersmedlem!

Men ärligt talat, vem går på ”Jurassic World” för att se människor? Dinosaurierna är såklart det stora nöjet med filmen. De är större, fler och farligare än förr - men några riktigt kramvänliga sötnosar slinker också in. För någon som älskar den första filmen, är det ren lyx att få återbesöka parken, med alla dess nya attraktioner och urtidsinvånare. En skräckblandad förtjusning, såklart, för vi vet att det bara är en tidsfråga innan fasaden rämnar. Sen blir det monsterjakt för hela biljettpengen. Det dånar i biosalongen så att stolarna skakar, det är så här en blockbuster ska kännas! Scenerna där horder av flygande mördare terroriserar folkmassorna, det är scener jag har väntat på i 22 år.

För att vara Colin Trevorrows andra långfilm (han debuterade med independentdramat ”Safety Not Guaranteed”) är det en förvånansvärt kompetent blockbuster. Snygg, självsäker, påkostad, ofta rolig. En somrig popcornrulle av bästa tekniska kvalitet - om än lite väl mycket CGI-fest emellanåt. Man kan undra hur mycket Steven Spielberg egentligen har varit inne och petat.

På många sätt är ”Jurassic World” en genetisk kopia av ”Jurassic Park”, med mycket Spielbergskt DNA och ett stort pumpande Amblin-hjärta. Här ryms en dos pojkäventyr, en gnutta screwball-romantik, lite ”Hajen” och en stänk ”Aliens”. Helt enkelt något för alla som sett och förälskat sig i film under de senaste 40 åren. Kanske gör det att filmen känns som ett hopkok av homage och influenser snarare än något eget. ”Jurassic World” är bättre på att väcka nostalgi för det gamla än att skapa ”wow”-känsla för det nya som den har att erbjuda. Let’s face it. År 2015 är datoranimerade dinosaurier inte lika imponerande längre.

I skrivande stund pågår en liten fajt mellan kritikern och fanboyen inom mig. Jag låter nog den senare vinna. "Jurassic World" är en långt ifrån perfekt film - låt mig inte ens börja prata om den parodiska produktplaceringen. Men du ska inte vänta dig att se något lika banbrytande som originalfilmen. Man får acceptera att känslan aldrig blir densamma som 1993. Med en hög dos av nostalgi kommer årets "Jurassic World" nära nog, alltid med stor respekt och kärlek till originalet. Och skulle din tioåring vara redo för sin första stora, lagom läskiga biofilm är det ett alldeles utmärkt val.

Bland uppföljarna till "Jurassic Park" är det den tveklöst bästa hittills. Men "Jurassic World" är lika mycket en reboot, en nystart som är så populärt numera, med planer på fler dinorysare. Jag ser egentligen inget naturligt sätt att spinna vidare på berättelsen - ”The Lost World" och "Jurassic Park 3" fick aldrig till det. Men den dagen, den sorgen. Här och nu, sommaren 2015, är "Jurassic World” blockbustern att se.
| 10 juni 2015 00:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (12)
4
Nostalgi när parken är öppen Det har gått över tjugo år sedan Jurassic Park öppnades för inspektion. Händelserna sedan dess är filmhistoria. I Jurassic World är parken återuppbygd och upprustad med det senaste från forskning. Turister flockas i tusentals och det enda som kan få parken nytt liv är nya attraktioner. Så presenteras Indominus Rex en hybrid av djurriket för att locka nya kunder och kändisar till ön. Men i sann Jurassic Park anda så ligger det något hemskt bakom det hela. Snart är hela parkens tusentals liv i fara när hybriden rymmer och utmannar mänsklighetens överlevnads insikt. Jurassic Park för mig,ligger väldigt nära hjärtat. När jag såg 3D versionen 2013 så var jag lika förtjust som tillbaka 1993. Då bara 6 år gammal och sedan dess är Jurassic Park en av mina nöjen att kalla anledningen till jag älskar film. De andra filmerna var långt ifrån värda att vara i samma universum, men med tiden har man lärt sig att gilla dem också till en viss gräns. Jurassic World är en lång väntan på en perfekt uppföljare till klassikern från 1993. Den är full av äventyr, humor och budskap om familj och humanitära karaktärer alltid vinner över giriga företags direktörer. Precis som föregångarna så har JW mycket bakgrund fakta. Hur de kom så långt i forskningen och varför gör det köttätare istället från att hålla sig till växtätare. Skådespelarna gör sina karaktärer bra det är med glimten i ögat som Chris Pratt ger sina dialoger och Bryce Dallas Howard gör sin roll som arbetsnarkoman helt perfekt. Det är små saker som gör filmen en liten minus i protokollet dock. Jag kunde redan efter 20 minuter in förutse vilka som skulle dö och vad som skulle hända härnäst. Dels för att filmens reklamkampanj var väldigt ivrig av att visa så mycket som möjligt. Plus att storyn var väldigt basiskt samt inte helt originell. Trots detta så överraskar Jurassic World med en hel del och man får gåshud ett flertal gånger genom filmen. Det är helt klart att Spielberg haft mycket inflyttade under produktionens gång och det känns som att serien är tillbaka på rätt räls in i nästa del. Story 3+ Skådespelare 4- Regi: 4 Helhet: 4
Läs mer
5
Efter att ha sett magiska "Jurassic Park" var det självklart för mig att se dess uppföljare "The Lost World: Jurassic Park" (som är löst baserad på Michael Crichtons roman "En försvunnen värld"). Tyvärr var uppföljaren tråkigare än den första, och av någon okänd anledning såg jag aldrig "Jurassic Park III". Så när "Jurassic World" gjorde premiär på vita duken undrade jag om filmen kunde bli "Jurassic Parks" värdiga uppföljare. Svaret var ett stort "JA!" Det finns flera faktorer som tillsammans ger mig samma magiska filmupplevelse som när jag såg "Jurassic Park" för många år sedan. För det första älskar jag filmmusiken. För det andra älskar jag huvudpersonerna som spelas av Chris Pratt (från bl.a. "Delivery Man", "The Lego Movie" och "Guardians of the Galaxy") och Bryce Dallas Howard (från bl.a. "Spider-Man 3" samt två Twilight-filmer). De passar perfekt ihop och jag är glad över att de kommer att dyka upp igen i nästa "Jurassic Park"-film! För det tredje är det självklart dinosaurierna som filmen handlar om. För det fjärde är handlingen där allt hänger ihop. Vi får veta att två barn skickas till Jurassic World av deras föräldrar som är mitt under en skilsmässoprocess. På urtidsparken har en ny dinosaurie skapats som är en blandning av flera olika arter - ett resultat av sponsorernas krav på en häftigare dinosaurie. När denna "häftigare" dinosaurie lyckas rymma från dess hårt bevakade inhägnad, är nu över tjugo tusen människor och många dinosaurier på ön i stor fara... För det femte är det anknytningarna till den första filmen. Dr. Henry Wu från "Jurassic Park" spelar en viktig roll här. Namnet "John Hammond" används flitigt i filmen och det finns en staty upprest till hans ära. Under ett tillfälle besöks även ruinen av den första parken. Alla dessa faktorer gör att jag mer än gärna belönar "Jurassic World" med fem stjärnor.
Läs mer
4
22 År senare är det dags för en ny satsning på Jurassic ön, dem vill dra mer publik och börjar genmanipulera dinosaurier dna för att få fram den mest fruktade av dem alla - Indominus rex. Självklart överlistar hon alla och bryter sig ut i parken, men vem ska fånga henne när dem inte vet hur hon fungerar ?:) Gillade den skarpt, känns ny och fräsch och man sitter med samma ögon, blandade av skräck och fascination som man hade i första filmen från 1993. Känns anpassad till nutid, en mycket spännande och värdig ny början/uppföljare på Jurassic Park serien... Betyget blir en fyra, grymt bra gjord, dock inga 3D effekter alls?! Snålt!! Cast: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simkins mfl... AAAA
Läs mer
Visa fler