Jurassic World (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det har gått 22 år sedan John Hammonds dröm om en nöjespark med levande dinosaurier, och äntligen har den förverkligats. Arbetet med genetik har givit forskarna mer kunskap om de förhistoriska jättedjuren än de kunnat drömma om. Nu vet de så mycket om utvecklingen att de törs undersöka hur den skulle fortsatt om inte en meteorit satt punkt för dinosauriernas välde...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: JURASSIC WORLD

Monsterjakt för hela slanten
Ingen anledning till oro, kära fans. ”Jurassic World" käkar sommarens andra storfilmer till frukost. Här finns en svårslagen mix av medryckande äventyr, spänning och spektakel som gör en popcornfilm att bli glad av. Minus för korkade människor, stort plus för sköna monster och hög nostalgifaktor.
Det var en oslagbar känsla när jag som tioåring slog mig ner framför min första blockbuster på bio, och fick ta del av Steven Spielbergs soon-to-be-megasuccé ”Jurassic Park”. Filmen där han med datorernas hjälp väckte dinosaurier till liv. Jag fattade inte hur, men det gjorde inget för allt var bara vrålhäftigt. Jag inbillar mig att det var där och då jag blev förälskad i film. Fortsättningen, som tar vid 22 år senare, har varit efterlängtad.

Dr. Hammonds vision har nu blivit verklig, den förhistoriska parken lever och frodas. Isla Nublar utanför Costa Rica är en turistattraktion som aldrig skådats: ett slags högteknologiskt Kolmården med varelser som annars varit utrotade i 65 miljoner år. Men stället är dyrt i drift, och världens nyfikenhet måste kittlas på nytt med några års mellanrum. Vad göra? Man föder fram Indominus Rex, såklart, en slags genetisk cocktail av otäcka odjur som ska bli det nya monstret att skrämmas och locka med. Lägg till rätt tvivelaktiga säkerhetsrutiner och en girig företagsnisse… och ni förstår att det kommer bli svettigt snart.

En sak jag verkligen gillar med ”Jurassic World” är hur den speglar den verklighet som den själv befinner sig i. Kolla här: parken (filmen) har blivit en riktig publikdragare. Men det finns en gnagande oro att besökarna (biopubliken) börjar bli blasé på de klassiska dinosaurierna. Lösningen från den cyniska ledningen (filmstudion) - det behövs ett nytt monster. Något ”större, värre, med mera tänder”. Med glimten i ögat refererar filmen till sig själv, och till originalet. Filmskaparna är fullt medvetna om vilket avtryck som ”Jurassic Park” lämnat i populärkulturen.

Det är väl lika bra att beta av det tråkiga tidigt: de platta mänskliga karaktärerna, vars hela personlighet kan sammanfattas i några ord. Chris Pratt - svettig raptorskötare av actionhjältevirket. Bryce Dallas Howard - överarbetad, kylig parkföreståndare. Nick Robinson - likgiltig tonårig systerson. Ty Simpkins - dinosauriegalen, smart lillebror. Det är hyfsade skådisar som ändå gör sina rollfigurer sympatiska, tillräckligt för att man ska bry sig om deras öden, men det hjälper inte att de spelar yxigt och kantigt skissade stereotyper. Märkligast är samspelet mellan Owen (Pratt) och Claire (Howard), en slags hatkärlek vid första ögonkastet som hämtat ur "Den vilda jakten på stenen". Han är den frustande alfahannen som tror han är charmig, hon fnyser och suckar besvärat, och faller såklart handlöst lagom till sista akten. Förutsägbart och omodernt. Hade jag varit hon så hade jag också skippat högklackat när det ska till att springa från en T-Rex. Damsels-in-distress-klubben ringde, du ska bli hedersmedlem!

Men ärligt talat, vem går på ”Jurassic World” för att se människor? Dinosaurierna är såklart det stora nöjet med filmen. De är större, fler och farligare än förr - men några riktigt kramvänliga sötnosar slinker också in. För någon som älskar den första filmen, är det ren lyx att få återbesöka parken, med alla dess nya attraktioner och urtidsinvånare. En skräckblandad förtjusning, såklart, för vi vet att det bara är en tidsfråga innan fasaden rämnar. Sen blir det monsterjakt för hela biljettpengen. Det dånar i biosalongen så att stolarna skakar, det är så här en blockbuster ska kännas! Scenerna där horder av flygande mördare terroriserar folkmassorna, det är scener jag har väntat på i 22 år.

För att vara Colin Trevorrows andra långfilm (han debuterade med independentdramat ”Safety Not Guaranteed”) är det en förvånansvärt kompetent blockbuster. Snygg, självsäker, påkostad, ofta rolig. En somrig popcornrulle av bästa tekniska kvalitet - om än lite väl mycket CGI-fest emellanåt. Man kan undra hur mycket Steven Spielberg egentligen har varit inne och petat.

På många sätt är ”Jurassic World” en genetisk kopia av ”Jurassic Park”, med mycket Spielbergskt DNA och ett stort pumpande Amblin-hjärta. Här ryms en dos pojkäventyr, en gnutta screwball-romantik, lite ”Hajen” och en stänk ”Aliens”. Helt enkelt något för alla som sett och förälskat sig i film under de senaste 40 åren. Kanske gör det att filmen känns som ett hopkok av homage och influenser snarare än något eget. ”Jurassic World” är bättre på att väcka nostalgi för det gamla än att skapa ”wow”-känsla för det nya som den har att erbjuda. Let’s face it. År 2015 är datoranimerade dinosaurier inte lika imponerande längre.

I skrivande stund pågår en liten fajt mellan kritikern och fanboyen inom mig. Jag låter nog den senare vinna. "Jurassic World" är en långt ifrån perfekt film - låt mig inte ens börja prata om den parodiska produktplaceringen. Men du ska inte vänta dig att se något lika banbrytande som originalfilmen. Man får acceptera att känslan aldrig blir densamma som 1993. Med en hög dos av nostalgi kommer årets "Jurassic World" nära nog, alltid med stor respekt och kärlek till originalet. Och skulle din tioåring vara redo för sin första stora, lagom läskiga biofilm är det ett alldeles utmärkt val.

Bland uppföljarna till "Jurassic Park" är det den tveklöst bästa hittills. Men "Jurassic World" är lika mycket en reboot, en nystart som är så populärt numera, med planer på fler dinorysare. Jag ser egentligen inget naturligt sätt att spinna vidare på berättelsen - ”The Lost World" och "Jurassic Park 3" fick aldrig till det. Men den dagen, den sorgen. Här och nu, sommaren 2015, är "Jurassic World” blockbustern att se.
En värdig uppföljare till en magisk och fantastisk äventyrsfilm från 1993
Efter att ha sett magiska "Jurassic Park" var det självklart för mig att se dess uppföljare "The Lost World: Jurassic Park" (som är löst baserad på Michael Crichtons roman "En försvunnen värld"). Tyvärr var uppföljaren tråkigare än den första, och av någon okänd anledning såg jag aldrig "Jurassic Park III". Så när "Jurassic World" gjorde premiär på vita duken undrade jag om filmen kunde bli "Jurassic Parks" värdiga uppföljare. Svaret var ett stort "JA!" Det finns flera faktorer som tillsammans ger mig samma magiska filmupplevelse som när jag såg "Jurassic Park" för många år sedan. För det första älskar jag filmmusiken. För det andra älskar jag huvudpersonerna som spelas av Chris Pratt (från bl.a. "Delivery Man", "The Lego Movie" och "Guardians of the Galaxy") och Bryce Dallas Howard (från bl.a. "Spider-Man 3" samt två Twilight-filmer). De passar perfekt ihop och jag är glad över att de kommer att dyka upp igen i nästa "Jurassic Park"-film! För det tredje är det självklart dinosaurierna som filmen handlar om. För det fjärde är handlingen där allt hänger ihop. Vi får veta att två barn skickas till Jurassic World av deras föräldrar som är mitt under en skilsmässoprocess. På urtidsparken har en ny dinosaurie skapats som är en blandning av flera olika arter - ett resultat av sponsorernas krav på en häftigare dinosaurie. När denna "häftigare" dinosaurie lyckas rymma från dess hårt bevakade inhägnad, är nu över tjugo tusen människor och många dinosaurier på ön i stor fara... För det femte är det anknytningarna till den första filmen. Dr. Henry Wu från "Jurassic Park" spelar en viktig roll här. Namnet "John Hammond" används flitigt i filmen och det finns en staty upprest till hans ära. Under ett tillfälle besöks även ruinen av den första parken. Alla dessa faktorer gör att jag mer än gärna belönar "Jurassic World" med fem stjärnor.
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Användare borttagen
För min del så väntar jag på att se hur dem ska bygga vidare på detta i uppföljaren, blir det inte bättre än så här så kan man tycka att pengakossan ska avlivas på studs.

Tro mig inte fel älskar Jurassic filmerna(i alla fall 1:an o 2:an) men att detta skulle vara startskottet på något nytt och färskt är föga troligt, tur nog är den lite plåster på såren för 3:ans fiasko enligt mig.
sweetingpurple
2015 bästa film utan tvekan
Phip
Underhållande ett tag innan man tröttnar rejält på att samma sak händer om och om igen. 2/5.
Visa fler (62)

Relaterade filmer