TOPP 10

Skribent

MovieZine

28 december 2014 | 12:00

10 skådespelare som slog igenom 2014

Här är de tio skådisar som har stått för årets genombrott och som vi är säkra på att vi får se mycket av framöver.
Rising stars, skådespelare som antingen har debuterat eller visat att de har "det" i år. För att få vara med på listan så måste de ha varit med i en film som gick upp på bio i Sverige 2014.

Chris Pratt ("Guardians of the Galaxy", "Her", "Delivery Man", "Lego-filmen")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

På ett sätt så känns det fel att ta med Pratt på denna lista eftersom han har varit med i så mycket och är rätt känd. Men om vi betänker på att han började året som en älskad ”comic relief”-snubbe i olika filmer och TV-serier, t.ex. "Parks and Recreation" där han är fantastisk, men avslutar det som en av världens populäraste ”leading men” så känns så är det nödvändigt att han måste vara med på denna lista. Förutom att ha huvudrollen i en av Marvels bästa och mest uppskattade filmer så hann Pratt också med att göra bra ifrån sig i Spike Jonzes fantastiska "Her" och den metahärliga "Lego-filmen" (vi kanske kan komma överens om att glömma Vince Vaughn-komedin "Delivery Man"). 2015 ser bara ut att bli ännu större för Pratt, med bland annat huvudrollen (om man inte räknar dinosaurierna) i "Jurassic World", en av nästa års mest efterlängtade filmer.

Shailene Woodley ("Divergent", "Förr eller senare exploderar jag")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Efter att på allvar presenterat sig för filmpubliker i och med sin lysande biroll i "The Descendants" samt varit riktigt bra i den romantiska indie-succén "The Spectacular Now" så var 2014 året som, likt en raket, sköt Woodley till stjärnhimlens översta skikt. Att hennes roll som Mary Jane i "The Amazing Spider-Man 2" klipptes bort var en chock men kanske, så här i efterhand när vi vet att den filmen blev ljummet mottagen, en bra sådan. Woodley syntes istället i en trio hyllade filmer där hon fick visa flera sidor av sitt skådespeleri. På bio i Sverige kunde vi gråta till hennes fina insats i "Förr eller senare exploderar jag" och se henne kicka ass i "Divergent" (den första delen i en filmserie som kommer att hålla henne högaktuell under flera år framöver). Som grädde på moset så håvade hon in en massa kredd genom sin huvudroll i indie-darlingen Gregg Arakis "White Bird in a Blizzard".

Ansel Elgort ("Divergent", "Förr eller senare exploderar jag")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I mars fyllde han 20 år men Elgort har haft mer än födelsedagen att fira detta år. Förutom att ha medverkat i "Divergent", en av årets mest framgångsrika YA-adaptioner med uppföljare på väg, så fick han publiker över hela världen att gråta i rollen som Gus i "Förr eller senare exploderar jag". Mognaden som skådespelaren visar är än mer imponerande när man tänker på att han gjorde sin debut i förra årets "Carrie". Att han är en av höjdpunkterna i kommande "Men, Women & Children", Jason Reitmans försök att analysera dagens internetbaserade kommunikation, är ytterligare bevis på att detta är en framtida ”leading man” med stort stjärnpotential.

Margot Robbie ("The Wolf on Wall Street")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

För en stor publik så slog Robbie igenom med dunder och brak i Martin Scorseses "The Wolf of Wall Street", där hon som Naomi Lapaglia lyckades utmärka sig bland fantastiska insatser från en rad väldigt erfarna skådespelare. Tidigare har hon synts i bl.a. förra årets romantiska tidsresekomedi "About Time" men det är i framtiden som vi verkligen kommer att se till vilka höjder Robbie kan nå. I början av nästa år kan vi se henne mot Will Smith i "Focus" och hon har stora roller i kommande hypade filmer som t.ex. "Z for Zacharias", en postapokalyptisk science fiction-film, rebooten av "Tarzan", där hon spelar Jane mot Alexander Skarsgård, och "Suicide Squad", en av filmerna i nya Superman/Batman/DC-universumet där hon kommer att spela Harley Quinn.

Jack O’Connell ("Blodsband", "71", "300: Rise of an Empire")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

O’Connell introducerade sig som ett framtidsnamn redan i rollerna som Pukey i "This Is England" och Brett i "Eden Lake" men det är i år som han har slagit igenom som ett av de största skådespelarnamnen från Storbritannien just nu. Förutom en betydande roll i den rätt så usla storfilmen "300: Rise of an Empire" så har han, i "71" och "Blodsband" (eller "Starred Up" som är filmens bättre originaltitel) visat att han är en fullständigt fenomenal skådespelare. Om de två sistnämnda filmerna hade haft mer marknadsföringspengar bakom sig och haft USA som produktionsland så hade vi snackat om O’Connell som en favorit till Oscarsstatyetter och Golden Globes, så bra är han i dessa fantastiska filmer. Nästa gång vi ser honom på bio är i Angelina Jolies lovande "Unbroken".

Michael B. Jordan ("Last Stop Fruitvale Station")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här har vi en skådespelare som redan har gjort ett beständigt avtryck i populärkulturen utan att slå igenom på det där fullständiga sättet. Jordan är fantastisk i den viktiga "Last Stop Fruitvale Station" och blev också, på goda grunder, hyllad för sin roll i en av de senaste årens mörkaste och mest intressanta superhjältefilmer; Josh Tranks "Chronicle". I år har lagt till en dålig mainstreamkomedi, "That Awkward Moment" (gick inte upp på bio i Sverige), på sitt CV men det är i Tranks reboot av "The Fantastic Four", som kommer nästa år, som det kommer att visa sig om han lever upp till sin potentiella stjärnstatus. Det återstår att se om han kan ändra på den negativa bild som har spridits av kommenterarer som har klagat på att han, som svart man, i "The Fantastic Four", tar sig an en rollfigur (Human Torch/Johnny Storm) som i tidigare filmer (och serietidningen de är baserade på) varit vit.

Karen Gillan ("Oculus" & "Guardians of the Galaxy")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

"Oculus" är en finfin liten skräckfilm som inte gjorde tillräckligt med väsen av sig när den gick upp på biografer i USA och Sverige, en av de bästa sakerna med filmen är Gillans närvaro som bär upp stora delar av filmen. Lika viktig var hon inte för "Guardians of the Galaxy", en av årets största kassa- och kritikersuccéer, men hennes insats som Thanos dotter Nebula fick in henne på en bana som leder rakt mot stjärnorna. Lägg därtill fina rolltolkningar i quirkiga indiefilmen "Not Anoter Happy Ending" och hennes historia med "Doctor Who". Att hennes nya TV-serie "Selfie", en modern tolkning av "My Fair Lady" där hon spelade en av huvudrollerna, bombade och blev nedlagd kan ses som ett minus men också som en möjlighet att ta sig an bättre och intressantare projekt.

Ellar Coltrane ("Boyhood")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Nomineringarna till de stora filmpriserna börja komma in och den fantastiska "Boyhood" har fått mycket kärlek. Ethan Hawke, Patricia Arquette och regissören Richard Linklater har uppmärksammats men Coltrane har lite glömts bort. Det är han, som pojken i titeln, som verkligen ger oss chans att se en skådespelares utveckling från barn till ung vuxen, detta eftersom "Boyhood" är inspelad vi olika tillfällen under 12 år. Givetvis så har Coltranes rolltolkning mycket att tacka Linklaters lysande personregi men den unge skådespelarens utveckling och naturliga karisma talar för sig själv. 

George MacKay ("Pride", "For Those in Peril")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Med två roller som imponerar så fortsätter MacKay en karriär som började som barnskådespelare i "Peter Pan" 2003. I fantastiska "Pride", om homosexualitet, gruvstrejker och solidaritet i 1980-talets Storbritannien, skiner han i en utomstående ensemble. I mörka "For Those in Peril" står MacKays rollfigur, som lever med skuld och samhällets misstankar efter att han var den enda som överlevde en fiskebåtsolycka där bland annat hans bror dog, stadigt i centrum och han bevisar att han kan bära tunga dramafilmer. Det skulle inte förvåna om Hollywood knackar på denna engelska skådespelares dörr för att erbjuda roll i kommande storfilm, kanske är han nästa Martin Freeman, men oavsett så kommer MacKay att förgylla våra filmupplevelser för en lång tid framöver.

Agata Trzebuchowska ("Ida")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Agata slängs in i rampljuset i denna hennes allra första roll. Ida har tagit både svenska och utländska recensenter med storm och en av anledningarna till detta är Agatas fantastiska porträtt av titelrollfiguren. Filmen kommer antagligen att kamma hem priser i de flesta av de tunga prisgalornas ”bästa utländska film”-kategorier (förhoppningsvis kan svenska Turist sno åt sig några) och Agata kommer att hamna i fokus hos många rollbesättare som söker efter nya stjärnskott. Med tanke på att hon endast medverkat i denna film så kan hennes karriär antingen gå rakt uppåt med roller i amerikanska eller europeiska storproduktioner/hypade art house-projekt eller så kommer hon bara försvinna (det beror lite på vad hon själv vill). Jag tror hon blir en modern motsvarighet till underbara Anne Wiazemsky.

Vilken skådespelare tycker du har stått för årets genombrott? Kommentera nedan.

Martin Memet Könick
| 28 december 2014 12:00 |