Blodsband 2013

Drama
Storbritannien
106 MIN
Engelska
Blodsband poster

Synopsis

Den explosiva och våldsamma unga brottslingen Eric möter sin överman när han förflyttas från ungdomsanstalten till det fängelse där hans far suttit större delan av hans uppväxt. Allteftersom Eric lyckas alliera sig med nyfunna vänner innanför fängelsemurarna börjar han ifrågasätta sitt eget raseri, men vid det laget är redan krafter utom hans kontroll satta i rörelse.
Ditt betyg
3.6 av 189 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Starred Up
Biopremiär
22 augusti 2014
DVD-premiär
9 februari 2015
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

27 januari 2014 | 21:01

Våldsamt relationsdrama bakom galler och bom

GIFF 2014 – "Starred Up" ser på pappret inte ut som mycket att hänga i grannen men ta mitt råd och se den för allt i världen. David MacKenzie har gjort en upprörande bra film, en slags korsning mellan "At Night I Fly" och "En profet" – ett tufft och våldsamt relationsdrama som utspelar sig i fängelsemiljö.

Eric Love (Jack O'Connell) är bara 19 år när han förflyttas från ungdomsfängelset och blir intagen på en vuxenanstalt. Han har blivit "starred up" - en term som innebär att fångar under 21 i undantagsfall kan bli förflyttade till vuxenanstalter före sin tid om dessa i fråga är en fara för andra. Vi vet inte vilket brott han har gjort sig skyldig till, bara att på grund av "hög risk" måste placeras i en ensamcell. Vid ankomsten monteras rakhyveln och tandborsten isär till ett användbart vapen. Han spöar ner en annan fånge, biter en vakt i pungen och blir inspärrad. Så långt går det inte att klandra personalens beteende men vi inser snart att det råder en slags kamratuppfostran där folk backar varandra och direktörerna ser förbi insmuggling och olaga innehav, till och med uppmuntrar att bibehålla den grymma maktordningen som inte ger någon möjlighet att förändras.

Terapeuten Oliver (Rupert Friend) tar sig an den kaxiga killen med kort stubin som är alldeles allergisk mot auktoritet för att förhindra att han ska hamna i isolering för sitt uppförande. På gruppsamtalen, som inte är helt enkla att vänja sig vid, får deltagarna träna på att inte agera på impuls och lösa problem med annat än nävarna, att bli mer emotionellt tillgängliga. När vi sedan får veta att farsan (spelad av Ben Mendehlson) som farit sin kos under uppväxten också sitter inne på samma avdelning börjar "Starred Up" att utmärka sig från andra spelfilmer i genren. Plötsligt ska han som aldrig funnits där försöka vara något av en mecenat till pojken. Det är rörande och tillför ytterligare en dimension. Eric kämpar inte bara för sin fysiska överlevnad, lika mycket för att hitta rätt efter alla livets svek.

Manus står debutanten Jonathan Assers för som själv upplevt den här världen inifrån ett av Storbritanniens största fängelse där han under tolv år som terapeut träffade intagna som avtjänade rigorösa fängelsestraff. Det syns inte bara i dialogerna och filmens psykologiska tyngd utan även i autenticiteten han medfört som rådgivare när det kom till att illustrera säkerhetskontroller och andra procedurer som existerar bakom galler och bom.

"Starred Up" slår ned som en blixt med perfekt rollsättning och träffsäker regi. Det är en upplevelse som måste upplevas!

| 27 januari 2014 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Blodsband