Boyhood (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen följer sexåriga Mason (Ellar Coltrane) genom livets mest omvälvande årtionde, genom en strid ström av flyttar, familjegräl, krossade äktenskap, nya äktenskap, nya skolor, första kärleken, förlorade kärlekar, goda tider, skrämmande tider, krossade hjärtan och underverk. Men resultatet är svårt att förutspå, då ett ögonblick alltid är tätt sammanfogat med nästa – och tillsammans formar dessa incidenter vår uppväxt och hela den ständigt föränderliga resa som kallas livet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BOYHOOD

Finstämd uppväxtskildring
Berlin Film Festival 2014 – Richard Linklater fortsätter att imponera. "Boyhood" är genomgripande bra, mänsklig och högst idiosynkratisk.

Vi träffar först Mason (Ellar Coltrane) när han är i femårsåldern i Houston, Texas. Då är han en pojke som gnabbas med med en jobbig storasyster mellan X-box-spelande och läxläsning. Veckorna tillbringas med mamman (Patricia Arquette) som har bestämt sig för att gå tillbaka till college för att få en riktig utbildning. Helgerna med den bökiga pappan (Ethan Hawke). Sedan blir håret längre, hyn finnig och käkpartiet fjunigt. Det blir dags för samtal om blommor och bin och 2000-talets hitlista med låtar av The Hives, Coldplay och OutKast byts ut och det rattas om till musik som ligger oss närmare i tiden. Mamma gifter om sig och livet fortsätter. Ja, eller så fortsätter filmen. Utan några större trauman.

Tråkigt? Faktiskt inte. Utvecklingen, att gå från att vara ett barn med en blåögd syn på världen till att bli en person med egna förväntningarna på livet, upptäckter kring kärlek och rättningar efter samhällets ordning, triggar igång någonting inom mig och tilltalar säkerligen alla ålderskategorier. Det är inte målet som är det viktiga, utan resan dit.

Richard Linklater, känd för sina walk-and-talk-alster om Jesse och Celine som utspelar sig under ett dygn ("Bara en natt", "Bara en dag", "Before Midnight"), filmade den här gången skådespelarna (bland annat dottern Lorelei) stötvis under 12 års tid. Det är underligt att se någon växa upp framför ögonen på en, komma in i målbrottet och lämna barndomen bakom sig, men det gjorde François Truffaut redan för länge sedan med alteregot Antoine Doinel (Jean-Pierre Leaud) som fick vara subjekt i en rad av hans filmer under 20 års tid. Men Linklater visar genom sitt ambitiösa livsprojekt upp oss själva för oss själva. Efter människans alla försök att få kontakt med artificiell intelligens skulle man nu lika gärna kunna skjuta upp en satellit i rymden med den här filmen. Det skulle ge en ganska exakt bild av hur livet ser ut här på jorden.

Som alltid i den manusskrivande regissören Richard Linklaters filmer är det dialogen som är det viktiga. Mellan raderna i det eviga pladdrandet ligger sanningar om vår samtid och våra fyrkantiga liv där framtiden redan är utstakad för oss med nästa steg i ledet. Först ska vi utbildas, sedan jobba och därefter är det dags att stadga sig, att bli mamma-pappa-barn. Samhällskritiken kommer även till uttryck i ett vardagligt samtal om hur vi programmeras som robotar till att fjärma oss från varandra i smartphonekulturen. Här kan man från regissörens sida ana ett visst missnöje över dagens generation som fastnat i den digitala åldern.

"Boyhood" är en charmig, självsäker och rolig film som lämnar ett leende på läpparna men sköljer samtidigt över en med oerhörd melankoli. Det här är vad jag kallar tilltänkt populism.

Senaste kommentarer
Häll
Fantastisk film! Pendlar mellan en stark 4a eller en svag 5a. Landar nog på den starka 4an för tilfället.
Lazykixx
Blev väldigt besviken, totalt överhypad tycker jag. Blev bara ointressant och man brydde sig inte riktigt om något i filmen. Stark 2:a i vilket fall!
Jonathan Elfving
Den tog 12 år att göra = mästerverk. Jag gillar Linklater, tycker om i stort sett allt som han har gjort, så det känns lite konstigt att den som inte gick hem för mig är den som fått mest beröm från kritiker och publik. Jag förstår inte riktigt. Idén är såklart väldigt intressant, och det faktum att de lyckats utföra idén på ett jämnt och sammanhängande vis under 12 års tid är värt beröm. Men man måste bedöma filmen efter det som syns på på duken(TV/mobil/surfplatta), och jag är besviken. 

Bra saker med filmen: Ethan Hawke och Patricia Arquette gör bra ifrån sig, och deras karaktärer har en bra tyngd och trovärdighet hos sig. Musiken är välvald och den första timmen är rätt hyfsad och hade mitt fokus. Ungen var inte så intressant, men han kändes trovärdig som 7-10 åring. 

När filmen fortsätter och Mason växer upp börjar jag känna en distans från filmen. Jag känner inget slags intresse för huvudkaraktären, ni vet personen som vi ska följa under 12 års tid. Personen han är i början av filmen är exakt samma person som han är i slutet av filmen, fast mer kroppsbehåring. Jag försöker komma på något argument till varför jag ska bry mig om honom eller ha något slags intresse för hans liv, men jag hittar inget. Han är en tom whiteboard-tavla. Det är det största problemet. Sedan att dialogen känns klumpig och forcerad vid många tillfällen(oscarnominerat manus) hjälper inte. 

Jag vet att det här är en film som inte är storydriven på något sätt, men kan man verkligen inte göra en film som utspelar sig under 12 år, där något händer? Inget av konsekvens händer under 165 minuter. Man kan göra en film som handlar om vardagliga småproblem, Mike Leigh har byggt en karriär av det, men där har karaktärerna både yttre och inre konflikter som ger resonans hos publiken. Linklater själv har klarat av det förut med Before sunrise, sunset och midnight. Där har vi två karaktärer med tyngd som faktiskt är intressanta. Jag har inget emot att tillbringa en hel spelfilm med att lyssna på deras dialoger. I Boyhood känner jag inte av det alls. 

Om filmen hade handlat om mamman under 12 års tid hade jag inte haft lika mycket problem med filmen. Hon har en massa inre konflikter som hon måste ta itu med, samtidigt som hon måste uppfostra två barn. Det är en intressant historia. Men vi får bara se glimpsar av den karaktärskonflikten under 165 minuter. På det stora hela är Boyhood ett intressant experiment som kunde ha varit så mycket mer. 

Det här blev lite längre än vad jag hade tänkt.
Visa fler (30)

Veckans populära filmer

Visa fler