Boyhood 2014

Drama
USA
165 MIN
Engelska
Boyhood poster

Synopsis

Filmen följer sexåriga Mason genom livets mest omvälvande årtionde, genom en strid ström av flyttar, familjegräl, krossade äktenskap, nya äktenskap, nya skolor, första kärleken, förlorade kärlekar, goda tider, skrämmande tider, krossade hjärtan och underverk. Men resultatet är svårt att förutspå, då ett ögonblick alltid är tätt sammanfogat med nästa – och tillsammans formar detta vår uppväxt och hela den föränderliga resa som kallas livet.
Ditt betyg
3.6 av 698 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Boyhood
Biopremiär
26 september 2014
DVD-premiär
16 februari 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

15 februari 2014 | 12:01

Finstämd uppväxtskildring

Berlin Film Festival 2014 – Richard Linklater fortsätter att imponera. "Boyhood" är genomgripande bra, mänsklig och högst idiosynkratisk.

Vi träffar först Mason (Ellar Coltrane) när han är i femårsåldern i Houston, Texas. Då är han en pojke som gnabbas med med en jobbig storasyster mellan X-box-spelande och läxläsning. Veckorna tillbringas med mamman (Patricia Arquette) som har bestämt sig för att gå tillbaka till college för att få en riktig utbildning. Helgerna med den bökiga pappan (Ethan Hawke). Sedan blir håret längre, hyn finnig och käkpartiet fjunigt. Det blir dags för samtal om blommor och bin och 2000-talets hitlista med låtar av The Hives, Coldplay och OutKast byts ut och det rattas om till musik som ligger oss närmare i tiden. Mamma gifter om sig och livet fortsätter. Ja, eller så fortsätter filmen. Utan några större trauman.

Tråkigt? Faktiskt inte. Utvecklingen, att gå från att vara ett barn med en blåögd syn på världen till att bli en person med egna förväntningarna på livet, upptäckter kring kärlek och rättningar efter samhällets ordning, triggar igång någonting inom mig och tilltalar säkerligen alla ålderskategorier. Det är inte målet som är det viktiga, utan resan dit.

Richard Linklater, känd för sina walk-and-talk-alster om Jesse och Celine som utspelar sig under ett dygn ("Bara en natt", "Bara en dag", "Before Midnight"), filmade den här gången skådespelarna (bland annat dottern Lorelei) stötvis under 12 års tid. Det är underligt att se någon växa upp framför ögonen på en, komma in i målbrottet och lämna barndomen bakom sig, men det gjorde François Truffaut redan för länge sedan med alteregot Antoine Doinel (Jean-Pierre Leaud) som fick vara subjekt i en rad av hans filmer under 20 års tid. Men Linklater visar genom sitt ambitiösa livsprojekt upp oss själva för oss själva. Efter människans alla försök att få kontakt med artificiell intelligens skulle man nu lika gärna kunna skjuta upp en satellit i rymden med den här filmen. Det skulle ge en ganska exakt bild av hur livet ser ut här på jorden.

Som alltid i den manusskrivande regissören Richard Linklaters filmer är det dialogen som är det viktiga. Mellan raderna i det eviga pladdrandet ligger sanningar om vår samtid och våra fyrkantiga liv där framtiden redan är utstakad för oss med nästa steg i ledet. Först ska vi utbildas, sedan jobba och därefter är det dags att stadga sig, att bli mamma-pappa-barn. Samhällskritiken kommer även till uttryck i ett vardagligt samtal om hur vi programmeras som robotar till att fjärma oss från varandra i smartphonekulturen. Här kan man från regissörens sida ana ett visst missnöje över dagens generation som fastnat i den digitala åldern.

"Boyhood" är en charmig, självsäker och rolig film som lämnar ett leende på läpparna men sköljer samtidigt över en med oerhörd melankoli. Det här är vad jag kallar tilltänkt populism.

| 15 februari 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Vi följer Mason (Ellar Coltrane) från 5 års ålder fram till studenten. En tidsperiod på 12 år, där hela castingen återförenas under 12 år för att spela in detta drama!!! All respekt för det säger jag. Kan förstå att regissören fått så mycket material att det kan bli svårt att få en röd tråd genom hela filmen. Men tycker det är för snabba och konstiga avbrott/klipp i filmen för att få den att flyta. Fantastiskt engagemang och tålamod, och en fantastisk story att få följa en familj under 12 år, speciellt att se pojken förvandlas till en man. Men som story i sig är den tyvärr väldigt fattig :( Inget anmärkningsvärt mer än engagemanget. Ett familjedrama i lågmält tempo, inget fantastiskt skådespeleri, ingen story som stjäl ditt hjärta, utan tyvärr brisar förbi så man känner sig lätt likgiltig:( Så tyvärr fånga den varken mitt hjärta eller beundran, så betyget blir en svag 3a, för tålamod och en god tanke. Tyvärr klipptes filmen inte ihop till det mästerverk den utmålas som.... Cast: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Marko Parella..mfl.. aaa
Läs mer