Skribent

Andreas Samuelson

16 september 2011 | 17:01

Rösta fram tidernas bästa sexscen

Sex blir allt mindre tabu i Hollywood och efter ”No Strings Attached” och ”Love and Other Drugs” kommer nu ”Friends with Benefits”, ännu en komedi om ett par som tillbringar mycket tid i sänghalmen.

Trenden är en utmärkt motivering till att ta en titt på filmhistorien och rösta fram den bästa sexscenen. Matsex med Mickey Rourke, bögcowboys i ett tält eller en trekant med Neve Campbell – vilken är din favorit?

Brüno - Sacha Baron Cohen & Clifford Banagale

Den österrikiske gayreportern dumpades av sin kortväxte, asiatiske pojkvän tidigt i filmen men innan hann de med en kanske inte alltför sexig men desto mer hysterisk sexscen som inkluderade allt från brandsläckare till mänskliga slangbellor...

9½ vecka - Kim Basinger & Mickey Rourke

År innan boxningsmatcher och skönhetsoperationer förvandlade honom till Ansiktet Gud glömde så hade Rourke en framgångsrik karriär som farlig sexsymbol där denna 80-talsrulle inkluderas. I scenen som senare parodierades i "Hot Shots" tog han och Basinger matsex till nya höjder där halva kylskåpsinnehållet skulle med i kärleksakten.

Basic Instinct - Michael Douglas & Sharon Stone

Stone blev kanske mest känd för att vädra könet under en förhörsscen i sin genombrottsroll men hennes kinky påhitt i sängen där en scarf och några sängstolpar kom väl till hands är icke att förglömma. Douglas, vars  kanske inte alltför vältränade uppenbarelse många gärna glömde, kan vara glad att hon lät ishackan ligga kvar på sin plats.

Se klippet på YouTube

Sista tangon i Paris - Marlon Brando & Maria Schneider

Innan Brando gick upp groteskt i vikt för att bli "Gudfadern" spelade han, i vad som anses vara en av hans bästa roller, en änkeman som inleder en passionerad kärleksaffär med en yngre kvinna. Det spekulerades länge att de heta, kontroversiella sexscenerna - inklusive en där smör används som glidmedel - var på riktigt.

Team America - marionettdockor

Skaparna bakom "South Park" överträffade på något sätt sig själva när censuren ville barnförbjuda denna skämtpatriotiska dockfilm p.g.a. en absurd sexscen där filmens kärlekspar testar alla tänkbara ställningar i en med glimten i ögat omotiverad sexscen som driver frisk med amerikanska klyschor.

Boys Don’t Cry - Chloe Sevigny & Hilary Swank

En i övrigt tragisk, omskakande verklighetsbaserad historia om transexuella Brandons (Swank) öde finner ljus i en vacker kärlekshistoria mellan nämnd mansimitatör och Lana, som under en oralsexakt i gräset får en ledtråd om sin älskares sanna identitet - men fortsätter att njuta likväl.

Unfaithful - Diane Lane & Oliver Martinez

Hur moraliskt fel det än må vara med otrohet så går det inte att undgå att Lane och Martinez är ett av filmhistoriens sexigaste par. Erotiska thrillerns mästare Adrian Lyne låter förortsfrun Lane påstridige latinoälskare dunka på henne både på offentliga toaletter och trappuppgångar.

Postmannen ringer alltid två gånger - Jessica Lange & Jack Nicholson

En mer barnförbjuden remake av 40-talsklassikern där vagabonden Nicholson raggar upp gifta servitrisen Lange. Den klassiska, påklädda kärleksscenen tar plats i ett kök där bestick och nybakade limpor offras från köksbänken för vilt oralsex.

Mulholland Drive - Laura Harring & Naomi Watts

Att en sedvanligt surrealistisk David Lynch-film skulle platsa bland klassiska sexscener hade nog inte ens han förutsett men det är svårt att glömma ögonblicket där mystiska Harring förför Hollywood-aspiranten Watts med en handduksstripp och det utsökta meningsutbytet: "Har du gjort det här förut?". "Jag vet inte".

Het puls - William Hurt & Kathleen Turner

Småstadsadvokaten William Hurt förförs av flirtiga rikemansfrun Kathleen Turner. När hon låser honom ute ur sitt hus blir han vild av åtrå, krossar fönstret med en trädgårdsstol och kastar ner henne på den röda hallmattan där intensivt älskar efter att han slitit av hennes trosor. Sedan börjar mordplanerna men det är en annan historia.Titanic - Leonardo DiCaprio & Kate Winslet

Den episka filmen som inte bara gjorde James Cameron till kung över världen utan även etablerade dess unga stjärnor som två av sin generations bästa och hetaste stjärnor. Sexet är väl kanske av den mer barntillåtna sorten men handen på den immiga rutan i bilen plus förspelet med nakenposeringen tillhör ändå modern filmhistoria.

Angel Heart - Lisa Bonet & Mickey Rourke

Rourke igen! Denna gång i en rysare med en blodig sexscen så grov att censuren var tvungen att klippa för att filmen inte skulle klassas med det fruktade X:et. Rourkes sängpartner Lisa Bonets medverkan innebar även avsked från helylle TV-serien "Cosby".

Se klippet på YouTube

Monster's Ball - Halle Berry & Billy Bob Thornton

Det kontroversiella dramat med rasismtema gav Berry en Oscar men andra svarta ifrågasätte hennes karaktärs förhållande med rasisten som avrättat hennes man. Den väldigt nakna och svettiga sexscenen var dock det som gav filmen mest uppmärksamhet.

Bound - Gina Gershon & Jennifer Tilly

Kanske den första gangsterfilmen med ett lesbiskt par i huvudrollerna. Sexförfattaren Susie Bright var konsult på filmen när kurviga maffiabruden raggar upp butchflatan Gershon som å andra sidan bokstavligen ger henne en fingervisning i hur man ger en flicka en ordentlig orgasm.

Se klippet på YouTube

Wild Things - Neve Campbell, Matt Dillon & Denise Richards

Dillon fick äran att göra den heterosexuella mannens våta dröm till verklighet när han fick till en trekant med hejarklacksledaren Richards och hennes sexuellt förvirrade goth-kompis Campbell. Och allt som krävdes var lite champagne och mordiska lurendrejeriplaner.

A History of Violence - Maria Bello & Viggo Mortensen

Jämförelsen mellan parets två sexscener är en studie i David Cronenbergs briljanta regi. Tidigt i filmen, lyckligt ovetandes om sin mans kriminella förflutna, hoppar Bello i sin gamla hejarklacksuniform vilket leder till en ofarlig 69:a. När sanningen kommer fram bryter ett våldsamt gräl ut och utvecklas till obehagligt sex/kamp i en trappa.Brokeback Mountain - Jake Gyllenhaal & Heath Ledger

Ang Lee slog hål på alla kända gayklyschor när han lät två machocowboys falla handlöst för varandra i den tragiskt förbjudna kärlekshistorien. Vare sig man eggades eller chockades så minns vi alla den berömda tältscenen där en plötslig kyss leder till salivgildet på handflatan...

Se klippet på YouTube

Secretary - Maggie Gyllenhaal & James Spader

S/M har aldrig fått en bättre - eller värre - form av uppmärksamhet än i den här bisarra kultfilmen där ex-mentalsjukhuspatienten Gyllenhaal får jobb som sekreterare hos en kinky advokat som börjar sexuellt utnyttja henne - och hon älskar det.

Se klippet på YouTube

En fisk som heter Wanda – Jamie Lee Curtis & Kevin Kline

Curtis hade redan gått från skrikdrottning till storbystad sexsymbol i och med den kända toplesscenen i ”Ombytta roller”. Här var det dock Kline (som fick en Oscar för rollen) som var stjärnan i sexscenen där han både kör en omgång med hennes stövlar, stönar på italienska och bidrar med en av de roligaste orgasmminerna i historien.Rösten från andra sidan - Julie Christie & Donald Sutherland

Ännu en scen som beryktades vara osimulerad, denna gång p.g.a. hur verklighetstroget det såg ut. Scenen lades in sent i 70-talsrysaren av regissören för att balansera karaktärernas ständiga gräl och blev en av de mest känslomässiga, kärleksfulla och hetaste sexscener i filmhistorien.

Pianot - Holly Hunter & Harvey Keitel

Utpressning genom sex blev hetare än vad det låter när Oscarsblönade Hunter gör sin livs roll som den stumma skotskan vars piano hamnar i händerna på excentriske grannen Keitel. I kontrast till stele, påtvingade maken Sam Neill så blir stunderna med det förbjudna kärleksparet som ett sexuellt uppvaknande - ett väldigt naket sådant...Bind mig, älska mig - Victoria Abril & Antonio Banderas

Ett exempel på det klassiska Stockholmssyndromet där bortrövade Abril plåstrar om sin kidnappare Banderas efter att han misshandlats av knarklangare och så småningom hamnar till sängs i en på film tre minuter lång akt där alla möjliga ställningar bockas inför en elegant takspegel. "Kuken var det enda de inte kom åt" påpekar den blåslagne älskaren.Farlig förbindelse - Glenn Close & Michael Douglas

Älskarinnor fick världen blev för alltid beryktade som galna kaninkokerskor och Close själv hade svårt att skaka av rollen som knivglad psykopat. Men filmens första halva med entusiastiskt otrohetssex tog plats i både hissar och på diskbänkar.American Pie - Jason Biggs & Alyson Hannigan

Biggs kladdiga upplevelse med den kända äppelpajen må vara folks första tanke men Hannigans förvandling från irriterande bandlägernörd till skogstokig sexgudinna i och med repliken "One time at band camp I stuck a flute up my pussy" är en underskattad pärla som innebar stackars Jim efterlängtade debut.

Eller föredrar du någon av dessa?

Shortbus – hela ensemblen
Delta-gänget – de flesta ur ensemblen
M*A*S*H* - Robert Duvall & Sally Kellerman
Varats olidliga lätthet - Daniel Day-Lewis & Lena Olin
Brottsplats New Orleans - Ellen Barkin & Dennis Quaid
Min sköna tvättomat – Daniel Day-Lewis & Gordon Warnecke
Betty Blue - 37,2 på morgonen - Jean-Hugues Anglade & Beatrice Dalle
Boogie Nights – Julianne Moore & Mark Wahlberg
Out of Sight – George Clooney & Jennifer Lopez
True Romance – Patricia Arquette & Christian Slater
Jerry Maguire – Tom Cruise & Kelly Preston
Thank You for Smoking – Aaron Eckhart & Katie Holmes
Lugnt vatten – Nicole Kidman & Billy Zane
Porky’s – Kim Cattrall & Boyd Gaines
En djävulsk romans – Ryan Phillippe & Reese Witherspoon
Föräldrafritt - Tom Cruise & Rebecca DeMornay

Sexscenerna man helst vill glömma:

Showgirls – Elizabeth Berkeley & Kyle MacLachlan
Sliver – William Baldwin & Sharon Stone
The Chase – Charlie Sheen & Kristy Swanson
Crank – Amy Smart & Jason Statham
40 dagar, 40 nätter – Josh Hartnett & Shannyn Sossamon
Älska till döds – Willem Dafoe & Madonna
Gigli – Ben Affleck & Jennifer Lopez
Good luck Chuck – Dane Cook & valfri partner
Den blå lagunen – Christopher Atkins & Brooke Shields
Ingen plockar Howard – Lea Thompson & anka
Fair Game – William Baldwin & Cindy Crawford
Specialisten – Sylvester Stallone & Sharon Stone

| 16 september 2011 17:01 |