Crank 2006

Action Deckare Thriller
USA
88 MIN
Engelska
Crank poster

Synopsis

Chev är en lönnmördare som har blivit förgiftad med ett gift som gör att han dör om hans hjärtslag understiger en viss nivå. På något sätt måste han nu rädda sig själv och sin flickvän.
Ditt betyg
2.9 av 735 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Actionfilm på ecstasy

Har du aldrig testat droger? Bra, nu behöver du inte stilla din nyfikenhet längre för ”Crank” bjuder på det mesta en drogupplevelse kan erbjuda - och det bästa av allt är att den saknar allt vad bieffekter heter, förutom beroendet vill säga. Dosera ett stycke ”Crank” i din DVD och  du kan låta trippen börja...

Lönnmördaren Chev (Statham) blir injicerad med ett dödligt gift kallat ”The Beijing Cocktail" av sin yrkesrival Verona. Men giftet och dess effekt börjar inte verka förrän Chevs puls är under en viss nivå, vilket tvingar Chev att göra allt han kan för att få hjärtat att slå fort, helst med mer eller mindre olagliga substanser och andra helt vansinniga dåd.

"Crank" är som att hoppa över förspelet och gå direkt på huvudmålet, och jag kan inte annat än att tycka det är riktigt jäkla befriande. Det är en kaxig adrenalinpump som bjuder på en del Guy Ritchie-vibbar och är totalt hämningslös i sin fulla färd av att underhålla. Och det är också befriande att se två debutanter bakom kameran som vågar köra på hela vägen, utan att låta några begränsningar infinna sig.

På förhand kändes det som om det här lika gärna kunde vara ”Transporter 3” och trailern gjorde inget annat än att spä på mina fördomar. Och likheterna är många, men ”Crank” lämnar bilåkandet (dock inte helt) och känns något brutalare. Kort sagt kan "Crank" beskrivas som en "Transporter" på speed. Och jag gillar det! Säg vad man vill om Jason Statham men hans stenansikte fungerar utmärkt i den här typen av filmer. Och vill man se en annan sida av honom bör man kolla in det förbisedda men ruggigt vassa dramat "London" med bl.a. Jessica Biel.

Regi/manusparet och tillika debutanterna Mark Neveldine och Brian Taylor vet inte vad ordet högt tempo innebär, för dem tycks det vara någon form av slow motion. Nu är det ultrahastighet från början till slut och det är nästan skamlöst vilka medel som tas till för att bjuda på action. Det är inte på något vis nyskapande, men så intensivt och hårt förpackat att det inte finns en död sekund.

Det bjuds på adrenalin som räcker för den mest kräsne actionälskaren och där ”Crank” brister i manus kompenserar den med råge i energi och ett jävlar anamma som lämnade mig både svettig och andfådd. Betyget är på väg mot högre nivåer men mitt rus har inte riktigt lagt sig ännu för att kunna tänka rationellt. ”Crank” är en drogfri tripp man gärna vill bli beroende av.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Crank
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu