Basic Instinct - Iskallt begär 1992

Drama Deckare Thriller
USA
127 MIN
Engelska
Basic Instinct - Iskallt begär poster

Synopsis

En blodig ishacka. En silkesscarf knuten vid en sängstolpe. En avdankad rockstjärna brutalt mördad. Detta är ledtrådarna och offret, men vem är mördaren? För Nick Curran – en polis på dekis vars bästa vän är flaskan – utvecklas något som från början liknar en vanlig mordutredning till något mycket farligare. Den huvudmisstänkte är Catherine Tramell. En rik och förförisk romanförfattare vars bisarra påhittade mord har en förmåga att inträffa på riktigt.
Ditt betyg
3.1 av 423 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

22 september 2013 | 18:01

En förförisk film noir

De omtalade sexscenerna i filmen känns kanske inte idag lika chockerande som när det begav sig på 90-talet och tyvärr heller inte riktigt lika sexiga. Dock ramar de ändå effektivt in den spännande intrigen och det hela resulterar i en väldigt underhållande erotisk thriller, som fortfarande utan tvekan lyckas förföra.

Författaren och psykologen Catherine Tramell blir misstänkt för att med en ishacka under en älskog ha huggit ihjäl sin pojkvän. Mordet utreds bland annat av den rätt slitne men numera nynyktre polisen Nick Curran. Han tvivlar inte en sekund på Catherines skuld, men känner sig extremt attraherad av henne. Liken radas på varandra samtidigt som han finner sig desto djupare insnärjd i en mycket osund relation.

Intrigen är uppbyggd som en traditionell pusseldeckare och bitarna som läggs bildar också successivt ett relativt logiskt mönster. Alla svängar kanske inte är helt trovärdiga och stundvis känns polisen mer än nådigt inkompetent. Men bortsett från småskavanker i manuset är filmen väldigt spännande och hela vägen laddad med riktigt otäck stämning. Det senaste mycket tack vare de fantastiskt kusliga tonerna skapade av Jerry Goldsmith.

Sharon Stone fick sitt stora genombrott som Catherine Tramell. Rollen innebar många sexscener och mycket hud och hennes är onekligen fin, men mest minnesvärd är hon trots allt i de övriga scenerna som hon totalt dominerar. Hon är iskall, manipulerande fast samtidigt så övertygande vad gäller karaktärens oskuld att man som publik ända till slutet svajar fram och tillbaka i ovisshet om vem som egentligen är mördaren. Och så ska en rafflande thriller fungera. Michael Douglas är bra som polis och även om han kanske inte är mitt ultimata val som förste älskare gör han den spänningssökande och lite lätt ruffige detektiven Nick övertygande.

Stilmässigt faller thrillern otvivelaktigt i film noir-facket. Det är en hård och på många sätt dyster värld vi får ta del av. Det både sups och knarkas och sexet är allt annat än ömt. Vi har dessutom den klassiska femme fatalen i Stones skepnad, livsfarlig men ack så fängslande och ljuset sipprar flera gånger genom strategiskt upphängda persienner. Det är ett snyggt och effektiv foto signerat Jan De Bont och regissören Paul Verhoeven dirigerar verkligen allt och alla helt rätt.

Filmen blev både hyllad och utskälld när den kom för drygt 20 år sedan. Den sades bland annat vara homofobisk, pornografisk och kvinnofientlig. Och visst, karaktärerna är på flesta håll ganska platt och ensidigt skildrade, kvinnor som män. De fyller dock sin funktion i berättelsen även om den inte är den mest nyanserade remsan celluloid i filmhistorien. Och än sen? Filmen har aldrig gjort anspråk på att vara ett debattinlägg eller något annat än en underhållande och hyfsat het spänningsrulle, vilket den lyckas synnerligen väl med.

Och jag måste säga att även om jag kanske inte är riktigt lika odelat positiv idag som när jag såg den första, andra och tredje gången, så lyckas den fortfarande engagera och roa mig något enormt, från början och hela vägen till (det ifrågasatta) slutet.

| 22 september 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Basic Instinct - Iskallt begär
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu