Team America: World Police 2004

Action Äventyr Komedi
USA
107 MIN
Engelska
Team America: World Police poster

Synopsis

Superhjältar i form av marionettdockor strider för att få ett slut på terrorism och befria trötta kändisar från deras lidande. Filmen driver med allt och alla från Michael Moore till Nordkoreas diktator Kim Jong-Il, via president Bush, George Clooney och Usama bin Laden.
Ditt betyg
3.1 av 906 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Team America: World Police
Biopremiär
14 januari 2005
DVD-premiär
25 maj 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Action och terrorister i sann South Park-anda

Team America är en tuff überpatriotisk elitsoldatstyrka på fem personer, som håller till i sitt hemliga högkvarter inuti Mount Rushmore. Ledda av den hårde Spottswoode åker de jorden runt för att bekämpa terrorismen och alla som utgör ett hot mot världen (läs: USA). När de får veta att en maktgalen diktator hotar sälja massförstörelsevapen till terrorister vänder de sig till Broadway-stjärnan Gary Johnston, för vem kan mer trovärdigt infiltrera ett terroristnätverk än en riktig skådespelare? Storskurken i dramat är en väldigt liten sådan, den korte men så argsinte Kim Jong Il, som inte låter några fåniga vapeninspektörer stå i vägen för hans planer - se upp, Hans Blix! När Kim rekryterar hela Hollywood-eliten och får dem på sin sida visar det sig snart att det blir ett hårt uppdrag för vårt team, men hårda saker är precis vad de är vana vid…

Trey Parker och Matt Stone heter killarna som blev riktigt kända – samt både hatade och älskade – när deras animerade tv-serie ”South Park” släpptes. Blandningen av klippdockor och riktigt låg under-bältet-humor gjorde succé. En mindre framgångsrik långfilm kom år 1999, men serien lever vidare och kan bland annat ses på TV4. I ”Team America: World Police” bestämde de sig för att låta marionettdockor spela alla rollerna, med synliga trådar dessutom som på den gamla goda ”Thunderbirds”-tiden, som ett svar på alla stora och påkostade Jerry Bruckheimer-produktioner. Resultatet är en minst lika explosiv och actionfylld film, och tilläggas bör att alla dockor och miljöer är fantastiskt välgjorda. Det rör sig inte om något hafsjobb här, inte. Däremot känns filmen rätt ojämn, med varierande kvalitet på humorinslagen.

Jag hade väntat mig mer vass politisk satir här, vilket vi lyckligtvis slapp. Visst drivs det en hel del med bin Laden, Michael Moore med flera men president Bush omnämns till exempel inte en endaste gång. Filmen är istället snarare en välriktad kick i skrevet mot Hollywood och dess kassa filmer och skådespelare – även om jag själv inte tycker man ska jävlas med Bruckheimer, får vi se både Tim Robbins, Susan Sarandon, Matt Damon, Helen Hunt och en hel del andra välkända ansikten hamna öga mot öga med ilskna Team America. Duon Parker och Stone älskar att driva med allt och alla, och den här filmen är mer ett sätt för dem att få utlopp för sin barnsliga humor, än ett politiskt debattinlägg. Det blir mycket kiss, bajs, spyor, sex- och bögskämt. Men lika bra är nog det. Det är ju det de är bäst på.

ONÖDIGT VETANDE Trey Parkers och Matt Stones första idé var en dockversion av "Day After Tomorrow". De fick en kopia av manuset och tyckte att det redan var roligt, men skulle bli betydligt roligare med bara marionettdockor i rollerna. Problem med rättigheter fick dem dock att tänka om och börja planera på vad som till slut blev "Team America".

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Team America: World Police
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu