Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 december 2023 | 22:00

MovieZines tv-redaktör utser: De 9 bästa miniserierna från 2023

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg lyfter fram sina personliga favoriter bland de nya miniserierna som hade premiär under 2023. Vilka har du sett?
Vi lämnar nu året 2023 bakom oss och det har blivit dags att lyfta fram några av årets allra bästa miniserier. Under året har jag hunnit ta mig igenom drygt 125 säsonger av olika tv-serier och på min lista över årets 15 bästa tv-serier så lyckades några få miniserier knipa platser på den.
 
Här nedan kommer jag däremot lyfta fram mina personliga favoritminiserier från 2023, serier som är perfekta för alla som vill se en välgjord tv-serie med både en tydlig början och ett tydligt slut - under en och samma säsong.
 
Med tanke på att det sägs finnas planer på fler säsonger av "Beef" (alltså inte en miniserie) och den femte (men fristående) säsongen av "Fargo" inte är färdigvisad ännu så lämnar jag dessa utanför min lista. Om du redan sett alla andra här nedan så skulle jag däremot rekommendera dig att ge båda dessa en chans också.
 
Och passa givetvis även på att kommentera med vilka dina favoritminiserier från 2023 har varit! Här är 9 miniserier från 2023 som jag tycker alla bör ge en chans:
 

"A Murder at the End of the World" (Disney+)

 
 
Skaparna bakom den otroligt udda tv-serien "The OA" hos Netflix är tillbaka med en miniserie som nu lyckas blåsa nytt liv i whodunnit-genren. Handlingen utspelar sig på en avlägsen retreat på Island, hos en techmiljardär spelad av Clive Owen, när gästerna plötsligt börjar dö en efter en.
 

"A Small Light" (Disney+)

 
 
 
En miniserie som nog flugit under radarn för många under 2023 med tanke på att det är National Geographic som gjort den. Men Anne Franks historia och dagbok är ju allmänt kända i sig. Det är däremot inte riktigt lika många som har koll på hur Anne Frank och hennes familj kunde hålla sig gömda under så lång tid. "A Small Light" är berättelsen om människorna, framför allt Miep Gies, som hjälpte till att gömma Frank-familjen från nazisterna under det andra världskriget.
 

"Daisy Jones & The Six" (Prime Video)

 
 
 
För den som gillade "Almost Famous" eller en enda biopic om någon framgångsrik musiker (typ "Ray") så kommer den fiktiva berättelsen om "Daisy Jones & The Six" utan tvekan att bjuda på svängig rockunderhållning. I den ena huvudrollen finner vi för övrigt Riley Keough, som även råkar vara Elvis Presleys barnbarn. Miniserien har även lyckats knipa en av nomineringarna till årets bästa miniserier inför Emmygalan som går av stapeln nu i januari.
 

"Dead Ringers" (Prime Video)

 
 
 
David Cronenbergs klassiker "Dubbelgångare" från 1988 har fått en grym och udda remake. Den här gången har Jeremy Irons däremot bytts ut av Rachel Weisz, som spelar ett udda enäggstvillingpar, som dessutom båda två råkar vara genialiska gynekologer och forskare. Det är nästan brottsligt att Weisz inte Emmynominerats för sina dubbla insatser här, hon levererar nämligen några av årets bästa scener i "Dead Ringers".
 

"Huset Ushers undergång" (Netflix)

 
 
Mike Flanagans ("The Haunting of Hill House") sista skräck-miniserie hos Netflix (innan han hoppar över till Prime Video) blev också en av hans bästa hittills. Jag håller fortfarande Hill House som min personliga favorit, men för den som gillar skräck så råder det ingen tvekan om att "Huset Ushers undergång" är en av årets bästa bidrag till genren! Bruce Greenwood levererar på topp som familjen Ushers 
 

"Lessons in Chemistry" (Apple TV+)

 
 
 
Jag tycks vara i en liten minoritet kring min fullpottsrecension av "Lessons in Chemistry", men för mig är det här en helt fulländad miniserie som jag inte hade velat ändra en enda liten detalj i. Det råder ingen tvekan om att Brie Larson kan bjuda på fantastiskt skådespel, särskilt med rätt manus i handen. Och i rollen som Elizabeth Zott så bär hon "Lessons in Chemistry" på sin axlar. Elizabeth är en oerhört duktig kemist, som råkar ha fötts under helt fel årtionde för sitt område. Utöver Marie Curie så finns det under den här tiden inga andra kvinnor i branschen, fast det är inget som Elizabeth tänker låta stoppa henne. 
 

"Love & Death" (HBO Max)

 
 
 
Miniserien "Love & Death" levererar en av årets tveklöst mest hemska och fruktansvärda scener. Särskilt med tanke på att det här är en serie som är baserad på verkliga händelser. Elizabeth Olsen, Jesse Plemons och Lily Rabe storspelar i berättelsen om ett hemskt yxmord. Samma berättelse har även adapterats i tv-serien "Candy", men jag tycker verkligen att det är "Love & Death" som fått till hemskheten på värsta möjliga (och därmed bästa) sätt.
 

"Swarm" (Prime Video)

 
 
Dominique Fishback spelar huvudrollen i en serie som följer en ung kvinnas besatthet av en viss popstjärna. Redan i trailern så står det klart att vår huvudkaraktär kan tänka sig att döda allt och alla som står i vägen för hennes besatthet. "Swarm" är skapad av Donald Glover ("Atlanta") som i vanlig ordning bjuder på något både tankeväckande och underhållande på en och samma gång. Under säsongens gång gör även Billie Eilish sin skådespelardebut (om man bortser från hennes musikvideos). 
 

"The Crowded Room" (Apple TV+)

 
 
 
Det är nästan lite svårt att prata om "The Crowded Room" och Tom Hollands insats i huvudrollen som Danny Sullivan. Det här är nämligen en tv-serie som kommer bli bättre av att du vet så lite som möjligt om vad som ska hända. Holland gör i alla fall en av karriärens bästa insatser hittills och får riktigt härligt understöd av Amanda Seyfried. Miniserien har blivit lite oförtjänt sågad av vissa kritiker, men jag tycker ändå att den här förtjänar att lyftas fram som en av årets bästa... och det här är ju trots allt min lista. 
 

Läs också: MovieZines tv-redaktör varnar: Här är de 5 sämsta tv-serierna från 2023

 
Miniserierna "Ljuset vi inte ser" (Netflix), "En helt vanlig familj" (Netflix) och "Händelser vid vatten" (SVT) tog sig nästan in på listan också. Vilka miniserier tycker du har varit bäst under 2023? Kommentera gärna nedan!
| 31 december 2023 22:00 |