A Murder at the End of the World 2023-

A Murder at the End of the World poster

Synopsis

Serie om Darby Hart, en amatörspanare, som försöker lösa ett mystiskt mord på ett avlägset lyxhotell.
Ditt betyg
3.2 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

14 november 2023 | 17:15

Spännande whodunnit i nya miljöer

RECENSION: För oss som gillar spännande whodunnit-berättelser, så kommer "A Murder at the End of the World" att stå ut ur mängden som en av de bättre på senare år.
Tv-skaparna Brit Marling och Zal Batmanglij skapade den otroligt udda men härliga tv-serien "The OA" hos Netflix. En serie som lades ned och lämnade tittarna med en fruktansvärt retlig cliffhanger på slutet. När man nu är tillbaka med sitt nästa tv-projekt, så är det genom miniserien "A Murder at the End of the World". Och den här gången behöver vi alltså inte oroa oss för några retliga cliffhangers på slutet, då berättelsen har en tydlig början och slut.
 
Om du däremot (likt jag själv) förväntar dig något lika udda och speciellt som "The OA", så är deras nya serie en avsevärt mer traditionell och "vanligt" berättad berättelse. Handlingen utspelar sig visserligen delvis i två olika tidslinjer, men det absolut största fokuset läggs på händelserna som sker i tv-seriens nutid. När techmiljardären Andy (Clive Owen) flyger in några av världens mest briljanta hjärnor (och resten av deras kroppar lyckligtvis) till en avlägsen retreat mitt ute i den isländska vildmarken, blir Darby Hart (Emma Corrin) minst sagt förvånad över sin inbjudan.
 
Darby har skrivit en true crime-deckare i vilken det berättas om hur hon och Bill (Harris Dickinson) börjar se ett mönster i en rad ouppklarade mord på kvinnor spridda över olika stater i USA. Det här utgör även vår tidigare tidslinje i serien, där vi helt enkelt får följa hur Darby och Bill lyckades använda sig av ett internet-community och särskilt goda instinkter till att ta fast en seriemördare. Darby har dessutom växt upp med en ensamstående pappa som arbetade som rättsläkare och hade för vana att ta med sin dotter till olika mordplatser under uppväxten. 
 
Efter att ha sålt en sisådär 2000 exemplar av sin bok så ligger hon däremot i lä när det kommer till den nivå resten av gästerna vid Andys gäster befinner sig på. En astronaut, en konstnär, en framgångsrik regissör, en miljöaktivist och lite olika typer av forskare och andra högt ansedda personer finns i alla fall med på den exklusiva gästlistan. På plats visar det sig att Andy byggt upp ett högteknologiskt hotell där det finns en ny typ av AI-betjänt som servar besökarna. 
 
Men när gästerna plötsligt börjar dö på allt mer mystiska sätt, i samma veva som hotellet blir insnöat i en storm, så visar det sig givetvis att Darbys förmågor som amatördetektiv blir allt mer viktiga. Ett whodunnit-upplägg vi sett flera gånger innan, men i nya och annorlunda miljöer. Om du är bekant med "Ex Machina" och "Knives Out"-filmerna, så är det lite samma känsla i "A Murder at the End of the World"... fast den här gången i form av en miniserie alltså.
 
Emma Corrin, som slog igenom när hon spelade prinsessan Diana i "The Crown", bär miniserien mestadels på sina egna axlar. Och det lyckas hon väldigt bra med. Men hon får även god hjälp av skådespelarna Clive Owen, Harris Dickinson och Brit Marling (som spelar Andys fru) som alla tre bjuder på fint skådespel och lyfter serien ett ytterligare snäpp. 
 
Sedan vill jag även lyfta fram den danska filmfotografen Charlotte Bruus Christensen, som tidigare legat bakom fotot i långfilmerna "A Quiet Place" och "Jakten". Här har hon tillsammans med Marling och Batmanglij lyckats få till två väldigt olika och fristående tidslinjer, som ändå vävs samman på ett snyggt och spännande sätt. Och även fast jag gick in med förväntningar på något mer udda än vad "A Murder at the End of the World" visade sig vara, så lyckas man med hjälp av fotot och skådespelarinsatserna ändå stå ut ur mängden (på ett positivt sätt) i jämförelse med andra whodunnit-berättelser. 
 
"A Murder at the End of the World" finns nu tillgänglig hos Disney+.
| 14 november 2023 17:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera A Murder at the End of the World
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu