Huset Ushers undergång 2023-

Huset Ushers undergång poster

Synopsis

Två syskon bygger en dynasti för att trygga familjens förmögenhet och framtid - men allt hotas när deras arvingar börjar dö, en efter en, under mystiska omständigheter. Skräckdramaserie, baserad på Edgar Allan Poes novell.
Ditt betyg
3.9 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lucas Mass

25 september 2023 | 08:30

Ett perfekt avslut på en fantastisk Netflix-epok

RECENSION. ”The Haunting of Hill House” möter “Succession” i Mike Flanagans sista miniserie hos Netflix. En extremt underhållande och fascinerande tragedi om välförtjänad karma som måste ses.
”Huset Ushers undergång” (”The Fall of the House of Usher”) är menat att vara Mike Flanagans sista produktion med Netflix, åtminstone för tillfället. Det är ett samarbete som står bakom hela fem miniserier, bland annat ”The Haunting of Hill House” och ”Midnight Mass”, ovanpå en filmatisering av Stephen Kings ”Geralds lek”. När det gäller kritisk och kommersiell framgång är det svårt att komma på många Netflix-samarbeten lika konsekvent och produktiv som ”the Flanaverse” (som streamingtjänsten tydligen har döpt det).
 
I grunden handlar det om det oundvikliga fallet av ett familjeimperium. Konceptet är plockat från flera av Edgar Allan Poes skräckhistorier, men främst såklart novellen som serien delar titel med. Usher-familjen ligger bakom ett kontroversiellt läkemedelsföretag och tiden har kommit för patriarken Roderick och hans syster Madeline att konfrontera sitt förflutna när familjemedlemmarna plötsligt börjar dö på mystiska sätt.
 
Serien är packad med fantastiska cliffhangers, häpnadsväckande sekvenser och en lite annorlunda ton jämfört med Flanagans tidigare Netflix-serier. Tittare bekanta med Flanagan är garanterat vana med en underton av djup sorg som genomsyrar hela säsongen, men ”Huset Ushers undergång” är inte uppbyggd som samma tunga upplevelse. Istället finns det en känsla att tragedin bakom fallet är ett stort oundvikligt skämt. På många sätt stämmer det - det är en serie uppbyggd på karma.
 
Rollistan, som mest består av Flanagan-stammisar, är enhälligt fantastiska. Flera levererar de bästa prestationerna i sin karriär. Bruce Greenwood, som spelar den äldre Roderick, är fängslande i varje scen och slutar aldrig att kräva tittarens uppmärksamhet. Carla Gugino behöver ta sig an flera olika slags prestationer som den mystiska Verna och sätter aldrig en fot fel. Mary McDonnell är ny till ”the Flanaverse” men börjar subtilt visa att Madeline Usher möjligtvis är den smartaste och farligaste medlemmen i Usher-familjen.
 
Annars har vi bland annat Henry Thomas, Kate Siegel, Rahul Kohli, T’Nia Miller, Samantha Sloyan, Ruth Codd, Zach Gilford, Willa Fitzgerald, Mark Hamill… alldeles för många prestationer att gå igenom - men som alla får tid att skina. Carl Lumbly, som Flanagan-veteraner känner till som Dick Hallorann i ”Doctor Sleep”, är ett exempel på en skådespelare som har varit allvarligt underskattad av industrin i många år men som här får mycket tid i rampljuset som polisutredaren C. Auguste Dupin.
 
När det gäller själva fallet för familjemedlemmarna blir det snabbt tydligt hur serien är strukturerad för att visa det. Efter ett tag riskerar ”Huset Ushers undergång” att upprepa sig, men de individuella avsnitten vet exakt när det är dags att variera formatet eller slänga in något galet. Likt ”The Haunting of Hill House” är det här återigen en miniserie berättad utan kronologisk ordning och en del av det roliga är att lista ut hur alla pusselbitar passar ihop.
 
Likt samtliga av Flanagans senare verk ska man inte se ”Huset Ushers undergång” och förvänta sig en lång rad av skräckinjagande monster. Serien må ha sina rötter i skräckgenren, men det betyder inte att terrorn är så pass uppenbar och ytlig. Det finns jump scares men all skräck kommer ur dramat mellan karaktärerna och de underliggande teman i Edgar Allan Poes berättelser. Detta har ofta misstagits som ett fel i Flanagans verk, men det är att bedöma berättelserna ur fel synvinkel.
 
Det här är inte en särskilt läskig miniserie och det är aldrig uppenbart att den ens försöker vara det. Det finns inget enklare sätt att förstöra seriens välvilja än att tvinga fram ytlig skräck där den inte hör hemma. Men med det sagt finns alla kännetecken på en klassisk skräckhistoria närvarande - inklusive ironiska dödsfall som passar karaktärernas personligheter, likt en slasherfilm.
 
”Huset Ushers undergång” är ytterligare en triumf för Mike Flanagan och en perfekt slutsten för ”the Flanaverse” på Netflix. En bitande satir som underhåller både visuellt, intellektuellt och utforskar både arv och odödlighet. Usher-familjen må ha nått sitt slut med ett fall, men Flanagan-familjens tid på Netflix har nått sitt slut med flaggan i topp.
 
Hela serien släpps på Netflix den 12 oktober.
| 25 september 2023 08:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Bland det bästa jag sett på ett bra tag! 4/5
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu