LISTA

Skribent

Viktor Jerner

28 april 2017 | 21:00

5 karaktärer från seriernas värld som förtjänar en barnförbjuden filmadaption

Vissa serier och dess karaktärer är helt otänkbara utan element som sex, frisläppt språk och grafiskt våld.
Efter de massiva framgångarna med filmer som "Kingsman: The Secret Service", "Deadpool" och "Logan" har topparna bakom vissa filmbolag äntligen fått bevis på att det finns en riktigt stabil marknad för barnförbjudna superhjältefilmer och serieadaptioner. Det är inte direkt ett nytt koncept – titlar som "300", "Watchmen", "Kick-Ass""V for Vendetta", "Constantine" och "Blade"-trilogin får vi inte glömma bort – men det har aldrig gått så pass bra att det på riktigt har fått fäste.
 
Att stämpla en superhjältefilm med "rated R" ses med andra ord ofta som en stor risk och därför har alltid PG13-ratingen varit normen i genren. Den titaniska finansiella succén med Marvel Cinematic Universe pekar tydligt på att det är en luktrativ strategi att välja den vägen, så det lär inte förändras inom den närmaste framtiden. Detta betyder dock inte att det alltid är "rätt" väg att gå kreativt, då vissa serier och dess karaktärer är helt otänkbara utan element som sex, frisläppt språk och grafiskt våld.
 
Hugh Jackman som Wolverine i James Mangolds "Logan". 
 
Ett exempel på en sådan karaktär är Wolverine, som fram tills den förlängda versionen av "The Wolverine" och årets "Logan" har suttit i en alldeles för liten och obekväm filmisk bur, vilket har resulterat i att han fram tills James Mangolds räddningsaktion bara har kunnat gå på halvfart. Ett annat exempel är filmen "Suicide Squad" som innehåller yrkesmördare, krokodilmänniskor, psykfall, soldater, ninjas och mästerskurkar som varken får säga "fuck" eller spilla en droppe blod, hur kul eller rimligt är det?
 
Förhoppningsvis fortsätter nu den här nya R-vågen vidare till andra karaktärer och berättelser som skulle passa perfekt i en barnförbjuden filmversion. Projekt som "Venom" och "X-Force" samt uppföljare som "Deadpool 2" och "Kingsman: The Golden Circle" är redan på gång, och särskilt DC Comics/Warner Brothers verkar taggade på att ge sig in i leken, så hopp finns. Hos Marvel ser det inte helt oväntat väldigt annorlunda ut, men vem kan klandra dem för att inte ändra på ett ekonomiskt vinnande koncept av sällan skådat slag.
 
Hur som helst, nedan har jag listat fem fantastiska karaktärer som jag mer än gärna skulle vilja se i sin råaste, hårdaste och mest våldsamma form på vita duken. Häng med! 
 
 

1. Deathstroke

 
Att Deadpool/Wade Wilson, den skamlösa ripoffen av Deathstroke och hans alter ego Slade Wilson, fick chansen att glänsa före originalet är alltid lika deppigt att reflektera över. Särskilt eftersom legosoldaten Deathstroke är den tveklöst mest intressanta av de två karaktärerna, och den mest skickliga och seriösa. Med sin gränslösa intelligens, övermänskliga fysik och martial arts-expertis är han en av Batmans farligaste motståndare och att få se dem mötas man mot man i en R-film vore rena rama drömmen.
 
Kommande "The Batman" skulle kunna bli just det, men nu vet vi varken vilken rating den får eller om Joe Manganiellos version av Deathstroke är med eller inte. Oavsett hur det blir får vi sannolikt ett smakprov i "Justice League" i november, vilket jag ser barnsligt mycket fram emot.
 
 

2. Swamp Thing

 
Planen var att bara använda mig att karaktärer som inte redan fått en R-adaption i den här listan – därav exkluderingen av annars självklara val som Batman och The Joker – så här måste jag fuska rätt hårt. Wes Cravens filmadaption landade för över 35 år sedan och kan nog inte riktigt stoltsera med att ha levererat den definitiva versionen av Swamp Thing. Så sent som det här året såg vi karaktären i en barnförbjuden film, men inte heller den är det jag söker, då den är animerad och innehåller några ynka minuter med allas vårt älskade träskmonster. 
 
Jag skulle vilja se något som drar mer åt Alan Moores hyllade version, där Dr. Alec Holland inte förvandlas till Swamp Thing rakt av, utan istället är en sorts blandning av ren natur och bitar av Hollands splittrade medvetande. En riktigt rå creature feature med gothic horror-vibbar och Swamp Thing i centrum vore magiskt, särskilt om man skulle våga omfamna den djupa tragiken i en karaktär som gör en ultimata uppoffringen. 
 
 

3. Hellboy

 
Guillermo del Toros "Hellboy"-filmer är på många sätt helt underbara, men tänk om han skulle få göra "Hellboy 3" – som han tyvärr har bekräftat är ett helt dött projekt – utan någon som helst hänsyn till åldersgränsen, det hade kunnat bli hur magiskt som helst. Del Toro är som bekant lite av en skräckens mästare och jag är övertygad om att han skulle kunna göra sin bästa Hellboy-film hittills om han verkligen fick omfamna den sidan av Mike Mignolas fenomenala demon-karaktär. 
 
Allt i storyn hade kunnat tas till nästa nivå om ålderstyglarna lossades, särskilt element som monsterdesignen, svärtan i tematiken och skildringen av Hellboys nattsvarta förflutna. Dessutom skulle sidokaraktärer som Abe Sapien och Liz kunna tas till mycket skitigare och mer fascinerande platser. 
 
Large 7b6e5c0f0e93c071480515c0e704063e ska cc 88rmavbild 202017 04 26 20kl. 2015.19.49
 

4. Nemesis

 
Att Mark Millar har en förkärlek för ultravåld i serier är ingen hemlighet, då han har titlar som "Old Man Logan", "Kick-Ass" och "Kingsman" på sin meritlista. Men den som lätt tar priset på den fronten – vilket säger en del – är definitivt "Nemesis" från 2009, en serie som iskallt marknadsfördes med frågan "what if Batman was The Joker?". Den frågan inkapslar serien på klockrent vis, då det är just det som den utforskar, ett scenario där en maskerad hämnare med intelligens, fysik och resurser på Batman-nivå föredrar kriminalitet och hänsynslöst dödande framför motsatsen. 
 
Millar sparar verkligen inte på krutet här, utan går all in med konceptet. Blodet sprutar, liv släcks och svärtan tätnar. Att få se det här mardrömsscenariot – som också fungerar som en dekonstruktion av superhjältegenren – skildrat på film vore oerhört intressant. Tony Scott planerade länge att göra den men efter hans tragiska bortgång ligger nu pucken hos Warner Brothers, så förhoppningsvis gör de något av det framöver. 
 
 

5. Red Hood

 
Sist men sannerligen inte minst skulle jag vilja se Jason Todd-versionen av Red Hood skildras i en riktigt skitig och vågad film. Todd var som bekant mannen under Robin-dräkten när karaktären dödades – efter en läsaromröstning – av The Joker i 1988 års serieklassiker "A Death in the Family". Nästan 20 år senare kom Judd Winick på den briljanta idéen att återuppliva honom i "Batman: Under the Red Hood" där han återvänder som just Red Hood, en antihjälte som struntar fullständigt i vem som stryker med i hans våldamma korståg mot gängen i Gotham City. 
 
Den oändligt infekterade och hjärtskärande dynamiken mellan Batman och Red Hood, samt den sistnämndas hämndlysta vrede skulle göra sig oerhört bra i en barnförbjuden inkarnation. En riktigt stabil animerad PG13-version har vi redan fått, så nu är det dags att gå hela vägen. 
 
Har du några andra seriekaraktärer du skulle vilja se gå loss totalt i en filmadaption? Kommentera nedan. 
| 28 april 2017 21:00 |