The Batman 2022

The Batman poster

Synopsis

Actionfylld thriller som skildrar Batman i hans tidiga år, när han kämpar för att balansera ilska och rättfärdighet medan han undersöker ett oroande mysterium som har plågat Gotham. Robert Pattinson spelar Batman som en desillusionerad, desperat vigilante som väckts av insikten att ilskan som förtär honom inte gör honom bättre än den hänsynslösa seriemördaren han jagar.
Ditt betyg
3.8 av 184 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oskar Möller

1 mars 2022 | 14:20

Gothams gator är fulla av mörker och stilfull galenskap

Regissör Matt Reeves satsar på att lämna avtryck i Batmanskorna - med mer än en hint av flört med seriemördargenren. Här finns en swagger och en estetik som omfattar allt från filmens briljanta soundtrack till eftertexterna. "The Batman" levererar ett hårt paket av action, intriger och förförelse.
Tänk dig något mörkt och skitigt. Tänk sedan ett varv till och gör det än skitigare och mörkare. Gothams avloppsrör till stad har ett åtföljande deppigt stämningsläge (accentuerat av Robert Pattinsons sammanbitna käkar och The Cure-sminkning).
 
Skådespelarens gravallvarliga speakerröst basunerar ut stadens degeneration – som om det skulle behövas. Den övertydligheten uppvägs dock väl av filmens snillrika öppningsscen med en oväntad användning av Schuberts ”Ave Maria” till en lekfull spionsekvens. 
 
Dagens fiende är en genuint obehaglig The Riddler (och då snackar vi verkligen obehaglig) som har stadens alla korrumperade makthavare i skottgluggen. Mot honom står Bruce Wayne/Batman som pressas alltmer av sin familjs ljusskygga förflutna och kommissarie Gordon – en av få rena snutar i staden. Riddlers inledande avrättning av Gothams borgmästare är provocerande läskigt och sätter såväl publiken som Batman på spänn. Fler mord följer såklart – med åtföljande ledtrådar i form av gåtor som brödsmulor åt Batman. Men ju närmre sanningen Batman och Gordon kommer desto sjukare blir spelet. Riddler ligger hela tiden steget före och verkar vara villig att gå hur långt som helst för att avslöja sanningen om stadens elit.
 
Det är gastkramande mörkt. Och just därför är det så viktigt att Reeves tillför de där komiska stunderna med Colin Farrells (fullständigt oigenkännliga) Pingvinen eller personkemin med den egensinniga Selina Kyle (Zoë Kravitz) som rör till saker och ting. Hennes förföriska och fräcka Catwoman har en dynamisk närvaro som tillför filmen energi.
 
Pattinsons monotona dysterhet har kanske inte så mycket att tillföra Bruce Wayne – men som Batman är han överraskande bra. Det är en oväntat fysiskt brutal och närvarande tolkning där Pattinson biffat upp avsevärt för rollen. Han omges av en handfull talanger – den alltid pålitlige Jeffrey Wright matchar nästan Gary Oldman som Gordon och en bunt duktiga biroller som hårda storstadssnutar. Någon form av erkännande bör även ges till Colin Farrells fantastiska sminkning som gör honom knappt igenkännlig i rollen som Pingvinen.
 
Gotham är numer så nergånget och degenererat att det är nära att kantra ner i en avloppsbrunn. Här märks tydliga influenser från Fincher – särskilt filmer som ”Seven” och ”Zodiac”. Filmen jobbar hårt på att etablera sin egen identitet från början – allt från bildutsnitt till de stilrena eftertexterna och det tighta och överraskande soundtracket är coolt och genomtänkt. Möjligen kan det bli aningen självmedvetet ibland i jakten på originella vinklar.
 
Är den här den ultimata Batmanfilmen? Kanske inte. Men den bjuder på adrenalin och stil på ett sätt som är omöjligt att ignorera. Gothams gator är mörkare och skitigare än någonsin och den hämnare som rensar upp dem är dyster. ”The Batman” levererar spänning, action, förförelse och skräck – alltså det mesta -  i ett hårt och alltigenom mörkt paket.
| 1 mars 2022 14:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (20)
5
Bästa Batman någonsin, inte så överdriven som Nolans filmer, utan mer "realistisk" på ett bra sätt! Mörk och med spår av allt från Blade Runner till Seven.
Läs mer
1
Jag fattar faktiskt ingenting! Tyckte Nolans trilogi var episkt bra, men den här filmen känns oerhört krystad. Inget flyt i handlingen, en Batman som har för mycket touch av zombie. Okej, DC´s filmer har inte Marvels humoristiska ådra - inget fel i det - men ibland blir det mörka i den här filmen nästan outhärdlig klyschigt. Lång och trög film. Brukar inte komma på mig själv med att driva iväg i tankarna medan jag tittar på filmer, speciellt inte superhjältefilmer, men här gick det inte att undvika. Och några av de tankarna innefattade en lust att se om Gotham-serien på Netflix. DÄR är känslan helt perfekt! Där är The Riddler otroligt bra spelad, liksom Penguin. Tror jag kör igång med Gotham nu. För att rensa bort minnena av den här överskattade b-filmen.
Läs mer
4
Bättre än The Dark Knight, lite för edgy Bruce men annars var den suverän.
Läs mer
Visa fler