Robert Pattinson

Skådespelare 13 maj 1986 Barnes, London, England

Biografi

Robert Thomas Pattinson är en brittisk skådespelare, musiker och fotomodell, född 13 maj 1986 i London, England.

Pattinson är mest känd för att ha spelat Edward Cullen i filmen Twilight som är baserad på romanen Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer, rollen som Cedric Diggory i Harry Potter och den flammande bägaren och Tyler Hawkins i Remember me.

Pattinson föddes mitt i London. Hans mor, Clare, jobbade vid en modellagentur, och hans far, Richard, importerade veteranbilar från USA. Pattinson gick i både Tower House School och Harrodian School. Han har två äldre systrar som heter Lizzy och Victoria.

Robert Douglas Thomas Pattinson började med amatörteater genom Barnes Theatre Company. Efter ett tag testade han professionell teater och redan som tolvåring provade han på modellyrket. Sitt stora genombrott fick han med filmen Harry Potter och flammande bägaren där han spelade Cedric Diggory. Mest känd är han dock för de fem filmerna i Twilight-serien där han spelar rollen som vampyren Edward Cullen.

Pattinson har även medverkat i flera andra ASHA-filmer som till exempel Little Ashes där han spelar huvudrollen som Salvador Dalí, och Remember Me.Pattinson har vunnit flera priser på MTV Movie Awards och Teen Choice Awards 2009, både individuellt och tillsammans med de andra skådespelarna i Twilight

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler