Logan - The Wolverine 2017
Action Sci-Fi
USA
137 MIN
Engelska
Logan - The Wolverine poster
Synopsis
I en nära framtid tar en sliten Logan hand om en sjuk Professor X, i en gömma nära den mexikanska gränsen. Men Logans försök att hålla sig undangömd från världen och sitt förflutna ställs plötsligt på sin spets när en ung mutant anländer och som visar sig förföljas utav mörka krafter.
Ditt betyg
3.9 av 119 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
Recensent
19 februari 2017 | 13:00

Vågat, skitigt och blodigt avslut på Wolverine-sagan

Tack vare framgångarna med "Deadpool" får James Mangold och Hugh Jackman avsluta Wolverine-sagan med en film som vi fans har väntat på i 17 år. Titelkaraktären är grå och sliten, berättelsen är känslomässigt intim och det blodiga våldet är uppskruvat till max.

REKLAM
Redan i filmens öppningsscen blir det snabbt tydligt att det här är en Wolverine-berättelse som inte ens går att jämföra med de andra filmerna med karaktären. Året är 2029 och Logan (Hugh Jackman) – under nya identiteten James Howlett – vaknar mitt i natten av att ett gäng rötägg försöker stjäla delar från den limousine som nu är hans levebröd. Han försöker först hantera situationen fredfullt men det dröjer inte länge innan vapen dras och lemmar avlägsnas från kroppar i rask takt. Redan här börjar blodet flöda, och inte förrän 135 minuter senare när eftertexterna rullar tar det slut.

Den Logan vi möter är dessutom mycket blekare, argare och mer sliten än någonsin tidigare. Hans krafter är inte vad de en gång var och det hårda livet han har levt börjar tära itu honom inifrån. I en sprucken och skitig värld (doftar nästan postapokalyps) där majoriteten av alla mutanter har utrotats brinner hoppet på sparlåga och för Logan börjar döden bli ett mer lockande tillstånd än livet. Det enda som får honom att fortsätta kämpa är pliktkänslan gentemot Charles Xavier (Patrick Stewart) som han tar hand om. Allas vår professor X har nämligen blivit en fara för mänskligheten i takt med att hans ålder har tagit ut sin rätt. 

Deras rutinmässiga vardag slås i spillror när den unga men ytterst kraftfulla mutanten Laura (Dafne Keen) dyker upp på deras radar, med Donald Pierce (Boyd Holbrook) och hans destruktiva "reavers" hack i häl. Laura symboliserar framtiden, en gnista av hopp tänds igen och en härligt western-doftande berättelse med många oväntade vändningar tar sin början. Logan tvingas släppa flaskan och har plötsligt en sorts syfte igen, något att prioritera högre än sig själv. 

I varje bildruta av "Logan" är det solklart att James Mangold och hans team vill avsluta det här kapitlet av Wolverine-sagan "guns blazing", vilket de gör, minst sagt. Ambitionerna är enorma, risker tas och alla satsar farligt högt. Det betyder dock inte att de faller i de vanliga "nu ska vi göra något stort"-fällorna med plastigt CGI-spektakel utan känsla för insatser. Det finns trevligt nog ingen "blue beam" som skjuter mot himlen så långt ögat kan nå här. Vikten läggs istället vid karaktärerna och relationerna, vilket resulterar i en av de mest emotionella, intima och engagerande filmerna hittills i genren. Berättelsen involverar en ovanligt liten skara människor, men insatserna känns så mycket verkligare än när världen står inför någon sorts massivt apokalyptiskt hot á la superhjältefilm 101. 

Mangold insåg också under arbetet med den här filmen att framgångarna med barnförbjudna "Deadpool" öppnade upp dörrarna för den Wolverine-film som vi fans har väntat på sedan "X-Men" (2000), en våldsam och brutal sådan. Han utlovade därför tidigt i processen en "R-rating" och herrejävlar, han skojade inte. Huvuden rullar, armar och ben kapas av, ansikten trasas sönder och för första gången får vi verkligen se vad som händer när en mutant med sex utfällbara adamantium-knivar släpper tyglarna om sin bottenlösa vrede. Varje död känns, och det kommer bli svårt att gå tillbaka till det censurerade PG13-våldet i de tidigare filmerna med den här karaktären nu. 

Hugh Jackman släpper dessutom alla tyglar som skådespelare och levererar sin tveklöst bästa prestation i Logan-skorna hittills. Under den stenhårda, ärriga ytan lyckas han gestalta dräpande sorg och en själ långt bortom räddning på väldigt imponerande vis. I vissa scener släpper han fram all förträngd smärta, vrålar som ett djur och det är så tillfredsställande att se. Dynamiken han har med den unga talangen Dafne Keen (wow!) är utan tvekan filmens starkaste aspekt och de kompletterar varandra på perfekt vis. Stewart är också vass och en riktigt badass Boyd Holbrook verkar njuta av varje sekund han har med sin diaboliska Pierce, vilket smittar av sig. Manusmässigt lämnas det mer att önska gällande den karaktären dock, särskilt efter att en annan mystisk skurk (Richard E. Grant) introduceras.

Jackman har sagt flera gånger att det här är hans sista film som Logan och om så är fallet så avslutar han sannerligen med flaggan i topp. Tillsammans med Mangold har han levererat en av de bästa och mest visuellt imponerande filmerna på länge i genren, där vi kommer mycket närmare inpå Wolverine än vi tidigare gjort. Addera sedan stenhårda och brutala actionscener, en gränslöst välkonstruerad och sargad framtidsvärld och oväntat känslomässigt djup. En bioupplevelse i absolut världsklass. 
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
Detta kan vara den bästa serietidnings filmen sedan the dark knight! men den var inte perfekt på grund av att skurkarna var lite svaga karaktärsmässigt. Men allt annat vara så så bra...4/5
Läs mer
3
En episk historia om den grymtande mutanten Wolverine får tyvärr ett slut men inte det värdiga slut jag hade hoppats på:( En sliten, full och avdankad Logan gör allt för inte hålla sig iform, han är sjuk och har helt gett upp hoppet, han dricker sig sakta ihjäl tills en ung mutant dyker upp i hans liv, mot hans vilja men som han helt enkelt inte kan släppa taget om och dem kör en sista strid tillsammans. Visst filmen är lite blodigare och lite skitigare än tidigare Wolverine filmer, men inte samma glöd och hade velat ha ett brakande slut på denna story och man, nu kändes det mest utfyllnad och plågsamt att se honom och att förmaska en sådär film endast genom massa blodiga slagsmål vann inte över mig tyvärr :( Hoppades på ett lite värdigare slut när det är sista filmen med Hugh Jackman, nåt stort fattas för att vinna mitt hjärta helt, så det blir en godkänd men inte så mycket mer 3a...hoppades på bättre slut.... Cast:Dafne Keen, Boyd Holbrook, Patrick Stewart mfl... AAA
Läs mer
4
Så var den äntligen här. Hugh Jackmans absolut sista film där han gör karaktären Wolverine. Den filmen har jag nu varit och sett och ska med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. I en nära framtid tar en sliten Logan (Hugh Jackman) hand om en sjuk Professor X (Patrick Stewart), i en gömma nära den mexikanska gränsen. Men Logans försök att hålla sig undangömd från världen och sitt förflutna ställs plötsligt på sin spets när en ung mutant (Dafne Keen) anländer och som visar sig förföljas utav mörka krafter. Äntligen levererades en riktigt bra Wolverine film. Första spin-off filmen om karaktären var ganska okej. Andra var kass. Men nu avslutas det med flaggan i topp på ett väldigt barnförbjudet sätt. Kapade armar och ben flyger omkring, blodet sprutar och kranium penetreras av Wolverines adamantium-klor på löpande band. Denna mindre barnvänliga stämning som förra årets "Deadpool" öppnade upp dörrarna för är väldigt välkommen. Den näst intill postapokalyptiska värld som karaktärerna vistas i ger också en väldigt stilfull och trevlig stämning åt filmen och gör den till visuellt ögongodis. Det ger också tyngd till filmen att det är en väldigt sliten och ganska försvagad Wolverine man får möta i den här filmen. En dödslängtande Wolverine som har tagit till flaskan och inte längre känner att han har något att kämpa för förrän nya omständigheter ändrar på den saken. Det känns verkligen som att man har fått den Wolverine film man så länge har väntat på när man ser filmen. Det blir en värdig och definitiv avslutning för karaktären och det finns inte mycket att klaga på. Det skulle möjligtvis i så fall vara att jag kanske skulle vilja ha en mer detaljerad beskrivning av vad som har hänt tidigare och skapat den näst intill muntantfria värld som man får ta del av. Annars får man en helt annorlunda och smått westerninfluerad sista resa med de välkända karaktärer man fått följa i ett antal X-Men filmer. Jag kan starkt rekommendera filmen "Logan: The Wolverine" som en av de bästa superhjälte filmer som gjorts Detta mycket för att den skiljer sig väldigt mycket ifrån traditionella superhjältefilmer genom att den inte brer på med massa rädda världen tjafs och en massa överdrivet storslagna specialeffekter. En stark fyra av fem möjliga får filmen av mig i betyg.
Läs mer
Visa fler