Film

Skribent

Mats Karlsson

23 januari 2013 | 19:01

Filmer för skräckfreaket under 2013

MovieZine presenterar en riktigt ruskig lista med 2013 års alla rysare. En måste-lista för varje skräckälskare.

Actiondåren och sci-fi-nörden har fått sitt och nu är det dags för något riktigt skräckinjagande, nämligen listan för skräckfreaket.

Skräckfreaket - Blod, våld och mordlystna galningar är ren vardagsmat för dig. Du har stora problem med det filmvetarna klassificerar som onödigt våld, alla skräckfreak vet att det finns inget som heter onödigt våld. Våld främjar ditt välbefinnande och ditt blodtryck går i spinn när du får se galningar med motorsågar.

Supernatural Activity - 23 januari (DVD)

Skräckfilmer som "Paranormal Activity", "The Last Exorcism" och "The Blair Witch Project" får se upp när regissören Derek Lee Nixon parodiserar dem. Handlingen kretsar kring en illusionist som tillsammans med ett gäng spökjägare ska undersöka en indiansk begravningsplats.

House at the End of the Street - 30 januari (DVD)

Vad du än gör, undvik huset vid slutet av gatan. För där bodde en ung flicka som mördade sina föräldrar och när dottern i nyinflyttade familjen blir vän med sonen som överlevde börjar det att hända saker. I rollerna ser vi Jennifer Lawrence och Elisabeth Shue.

Texas Chainsaw 3D - 1 februari

Killen med motorsågen är tillbaka. Historien tar vid där Tobe Hoopers klassiker slutade i Newt, Texas. En ung kvinna ärver ett gods och allt är frid och fröjd, tills hon för sig kolla vad som finns i husets källare.  

Seven Below - 6 februari (DVD)

Att åka på semester kan vara rena avkopplingen, men det kan också bli ett rent helvete. Något som ett gäng inser när deras buss kraschar och söker skydd hos Jack och hans hus. Men det är något i huset som inte vill dem väl. I rollistan hittar vi Val Kilmer och Ving Rhames.

Paranormal Movie - 13 februari (DVD)

Filmen med sjukt långa titeln har fått en betydligt kortare titel, men handlingen är densamma. Här är det "The Artist" som råkar illa ut. Tänk er att någon har mördat alla skådespelare i "The Artist" och sedan inse att det inte blev riktigt som man hade tänkt sig.

[Rec 3] Génesis - 13 februari (DVD)

Det är dags för tredje delen I "Rec"-serien.  Denna gång utspelar sig historien på långtifrån platsen där första filmen utspelade sig och nu händer allt i dagsljus. Men om det är positivt eller negativt för de utsatta i film låter jag vara osagt. Man lämnar dessutom dörren öppen till den sista filmen "[REC] 4 Apocalypse".

Wrong Turn - Bloodlines - 20 februari (DVD)

Tänk er den legendariska Mountain Man Festival och under Halloween, där utklädda partybesökare samlas för musik och vilda upptåg. Då har ni upplägget till denna film. Och om vi sedan kryddar med att slänga in lite inavlade kannibaler som bokstavligen tar död på feststämningen blir det genast lite roligare.

Vittra - 15 mars

Svenska skräckfilmer är vi inte bortskämda med, men nu är det dags. Filmen handlar om ett par i 20-årsåldern som drar med sig vänner till ett övergivet hus. När de hittar en lucka till en underjordisk källare blir deras nyfikenhet för stor och de gör misstaget att undersöka källaren.

The ABCs of Death - 20 mars (DVD)

En kul titel och med ännu roligare upplägg. Man har låtit ett gäng filmskapare från hela världen få varsin bokstav i alfabetet och de måste alla utgå från ordet död. Vi får se om de har vad som krävs för att lyckas skrämma slag på oss eller inte.

Mama - 5 april

Spanjorer och skräck brukar bli en lyckad kombination och även denna gäng är Guillerma del Toro ombord som producent. Historien kretsar kring ett par som lyckas hitta mannens systerdöttrar efter ha varit borta spårlöst under en längre tid. Glädjen blir kortvarig när de undrar om det är mer än bara flickorna som följde dem hem. Farbroderna och hans flickvän spelas av Nicolaj Coster-Waldau och Jessica Chastain.

The Possession - 10 april (DVD)

Alla har vi blivit besatta en av kär ägodel, men troligtvis inte på samma sätt som tjejen i den här historien. Hon blir besatt i en antik trälåda hon köpte på en loppmarknad och det visar sig att i lådan finns en ande som tar över sin mänskliga värd och slutligen slukar den olycksalige ägaren.  Pappan till tjejen spelas av Jeffrey Dean Morgan.

Scary Movie 5 - 16 april

Det är dags för Natalie Portman och "Black Swan" att få sig en känga när femte delen i Scary Movie"-serien lägger fokus på dem. Historien handlar om två unga kvinnor som kämpar om att bli utvald av en översexuell fransk regissör. I rollistan hittar vi Lindsay Lohan och Charlie Sheen som har prenumererat på de mest skandalösa rubrikerna på sistone.

Cockneys vs Zombies - 17 april (DVD)

Frågan är vad som är värst, cockneys eller zombies. De är båda råbarkade och har en underlig dialekt som är marig att förstå sig på. I denna historia får vi följa två klantiga bröder beslutar sig för att råna en bank, men får mer än bara polisen efter sig. Ett virus har nämligen förvandlat invånarna till kötthungriga zombies.

Warm Bodies - 19 april

Det må låta som en spinoff till "Twilight", men här handlar det om en zombie som inleder en romans med flickvännen till hans offer. Det är som upplagt för problem och vare sig man vill eller inte får man ta itu med konsekvenserna av den förbjudna kärleksaffären.

Lovely Molly - 30 april (DVD)

Från ett missbruk till något som är betydligt värre. Underbara Molly har äntligen blivit ren och beger sig till den gård hon växte upp vid, men väcks redan första natten av något oförklarligt. Hon är osäker på om det är inbillning eller om det är verkligt. Det finns bara ett sätt att ta reda på det.

The Haunting in Connecticut 2: Ghosts in Georgia - 8 maj (DVD)

Hemskheterna i Connecticut trodde vi var över med första filmen, men de uppenbarar sig igen i uppföljaren. Denna gång är det en ny familj som flyttar in i drömhuset och de ställer snart den klassiska frågan: Är vi verkligen ensamma i huset? Självklart inte. Spöken är sällskapssjuka, det vet vi ju.

Lords of Salem - 8 maj (DVD)

Rob Zombie som har gett oss nyversionen av "Halloween" och dess uppföljare ger sig i det övernaturliga. Här handlar det om en DJ som av misstag släpper lös en helvetisk förbannelse över staden Salem. Resultatet blir att staden får besök av fyra mindre trevliga häxor.

V/H/S - 8 maj (DVD)

Det som låter tveklöst mest fantastiskt med det här projektet är att man har lyckats hitta ett VHS-band och sedan förvandla det till en skräckhistoria. Seså, så hemska var väl inte de gamla videokassetterna? Historien handlar om ett gäng utstötta som bryter sig i ett hus för att stjäla en VHS-kassett som innehåller mer än vad de hade räknat med.

Evil Dead - 10 maj

Sam Raimis skräcklassiker får en uppdaterad version av Fede Alvarez och projektet har redan lovordats av Bruce Campbell från originalfilmen. Han beskriver remaken som en "jävligt skrämmande skräckfilm" och visst ser trailern lovande ut.

Jurassic Park - 10 maj

Steven Spielbergs skräckinjagande äventyr kommer åter till biodukarna och nu uppiffad med 3D. Historien handlar om John Hammond som på något märkligt sätt har lyckats framställa utdöda dinosaurier på en ö utanför Costa Rica. Problemet är att dinosarierna planerar inte sitta kvar vid staketet och se mysiga ut.

Paranormal Activity 5 - 25 oktober

Mera hemskheter är att vänta sig när femte delen i skräckserien kommer till biograferna i höst. Handlingen är än så länge okänd för oss vanliga dödliga, men vi kan räkna med att ett hus fylld med spöken och andar är med i handlingen.

Carrie - 25 oktober

Det låter som en omöjlig uppgift att straffa det klassiska originalet, men man satsar hårt för att göra sitt bästa. Här har man kallat in så pass bra skådisar som Julianne Moore och Chloe Moretz så det blir spännande att se resultatet. Historien handlar även denna gång om Carrie som ger igen på sina mobbare.

The Last Exorcism Part II - oktober (DVD)

Vi kan nog räkna med att den person som satte titeln till föregångaren har fått sparken. Självklart var det inte den sista exorcismen och det kanske inte ens blir här. I uppföljaren får vi återse de onda krafterna som denna gång har en ännu hemskare plan i görningen.

A Haunted House - 2013

Skräck är en tacksam genre att göra parodi på. Här har man valt att ge en känga till found footage-filmer och slängt in Cedric the Entertainer och Marlon Wayans i rollistan. Om det ska vara något positivt låter jag vara osagt.

Berberian Sound Studio - 2013

Toby Jones spelar en naiv och blyg ljudtekniker som har fått uppdraget att göra ljudmixern till skräckfilmsmästaren Santini. Som väntat blir det en tuff uppgift att försöka samasas med bittra skådespelare och odugliga tekniker.

Maniac - 2013

Elijah Wood spelar huvudrollen i den skräckrullen, där vi får se honom som seriemördare. Woods karaktär har en udda förkärlek att skalpera kvinnor. Men något förändras när en ung konstnär kliver in i hans skyltdockebutik och ber om hans hjälp.

The Conjuring - 2013

Att flytta in I ett nytt hus har sin tjusning, men den tjusningen försvinner illa kvickt när man inser att de gamla hyresgästerna inte har flyttat ut. Och i denna historia är de gamla hyresgästerna inget mindre än onda andar. Ja, för goda ondar finns väl inte?

I, Frankenstein - 2013

Stackars Frankensteins monster hamnar alltid kläm och har svårt att hitta ett ställe där han kan känna sig välkommen. I denna märkliga historia hamnar han i ett gammalt krig mellan två odödliga klaner. Med andra ord låter det som detta krig lär pågå ett tag. I rollistan hittar vi Aaron Eckhart och Bill Nighy.

Insidious Chapter 2 - 2013

James Wan tar oss tillbaka till huset som Gud glömde. I första filmen fick vi följa familjen Lambert och deras öden med det övernaturliga och i denna uppföljare får vi se vad för otäckheter som den olycksaliga familjen råkar ut för nu.

John Dies at the End - 2013

Vem hade kunna ana att sojasås skulle bli nya innedrogen, men i denna skräckkomedi är den det. Denna makabra sojasås utlovar en utanför kropp-upplevelse med full effekt. I rollistan hittar vi Paul Giamatti och Clancy Brown.

Silent Hill: Revelation - 2013

Första filmen är enligt många en av de bästa spelfilmatiseringar som har producerats och med denna uppföljare är således förväntningarna höga. Denna gång dras Heather in i en demonisk värld som hotar att fängsla henne för evigt.

| 23 januari 2013 19:01 |