V/H/S (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En grupp missanpassade ungdomar hyrs in av en mystisk uppdragsgivare för att bryta sig in i ett övergivet hus på landet och stjäla ett åtråvärt videoband. När de söker igenom det tomma huset hittar de till sin förskräckelse en död kropp, ett antal gamla tv-apparater och en videosamling från helvetet där varje hemmagjord film de ser är mer skrämmande än sin föregångare. Detta är bara början.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: V/H/S

Läskigt men skakigt
Lågbudgetfilmare finner nya sätt att mjölka ur Found footage-genren som sporrades av "Paranormal Activity" genom att kombinera den med ett försök att återuppliva den gamla skräckantologin. Resultatet är svagt länkade, stundtals ruggiga historier som faller på skakig handkamera och poänglösa, ofta förutsägbara twistar.

Lågbudgetfilmare finner nya sätt att mjölka ur Found footage-genren som sporrades av "Paranormal Activity" genom att kombinera den med ett försök att återuppliva den gamla skräckantologin. Resultatet är svagt länkade, stundtals ruggiga historier som faller på skakig handkamera och poänglösa, ofta förutsägbara twistar.

Letar man efter en röd tråd och en huvudintrig i den här röran får man ta fram förstoringsglaset. Det inleds med en kort rysare om några pilska grabbar som plockar hem fel flicka från krogen för en liten hotellorgie. Vi klipper till en slags, (självfallet) nedsläckt och kuslig lagerlokal där några tjuvar letar efter ett VHS-band och börjar kolla igenom en drös, varav filmens andra berättelser om allt från en hemsökt smekmånad till tonårsslaktande mördare i skogen raddas upp.

Filmen största problem är utan tvekan den skakiga handkameran. Vi förstår tidigt att det handlar om upphittade, hemmafilmade videos i stil med "Blair Witch Project" och dess efterföljare men det skakar och hoppar så mycket att man undrar om fotograferna lider av någon okontrollerbar muskelsjukdom. Sjösjukan är inte långt borta och känsliga bör se sig varnade. Dessutom är det suggestiva i amatörfilmandet där man inte ser faran eller vet när/var den kommer (som funkade så väl i åtminstone första "Paranormal...") endast effektivt några fåtal gånger.

En annan punkt filmen faller på är själva berättelserna. De är gjorda av olika regissörer och det märks - vissa är både bättre och läskigare än andra. Vad de har gemensamt är dessa envisa twistar som i likhet med M. Night Shyamalans ökända filmer ska få publiken att reagera "jaha, det väntade jag mig inte". Tyvärr blir det inte mer än "jaha"-upplevelser och förklaringarna till de ibland fejkat övernaturliga situationerna tar udden av stämningen. Att man dessutom vägrar förklara flera detaljer i filmen (troligen i försök att bevara någon slags mystik) ökar bara irritationen.

Men. Det är stundtals riktigt läskigt. Ofta bygger man skickligt upp en obehaglig atmosfär och vissa ögonblick slår högt på skrämselmetern. Man utnyttjar potentialet i historiernas korta längder genom att varsamt presentera ledtrådar i mysterierna och vilseleda tittaren in i de okända territorier där de utspelar sig. Jag blir personligen riktigt rädd (och inte bara på hoppa-till-av-höga-ljudeffekter-nivå) och filmens popularitet (som redan lett till planer på en uppföljare) är förståelig.

Det är alltid uppskattat att utveckla skräckgenren genom att tänka i nya banor och som här kombinera subgenrer som Found footage och den gamla antologin. Men när det gäller den senare hopsamlingen av skräckberättelser så är man inte riktigt i närheten av styrkan i klassiker som "Från andra sidan graven" och "Creepshow". Det är läskigt javisst men inte så fyndig eller smart som den utger sig för att vara.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Wugllabang
I överlag rätt medioker, första och sista kortfilmssegmenten fungerade dock relativt bra och lyckas rädda helheten från att fallera totalt och höjer den till en halvstabil tvåa. 

2/5.

Uppföljaren smashar denna på alla plan både när den gäller kvalité och skräck, eftersom att den är totalt fristående så rekommenderar jag att man ser den istället.
H A N N E S
Se uppföljaren, dubbelt så bra!
JVF
Den har väl sina stunder, men överlag är den för lång och helt meningslös.
Visa fler (10)

Veckans populära filmer

Visa fler