Lovely Molly 2012

Lovely Molly poster

Synopsis

Märkt av flera års missbruk har Molly äntligen blivit ren och kommit på fötter. Tillsammans med sin make återvänder hon till den rymliga gård där hon växte upp men väcks redan första natten av oförklarliga oväsen. När maken tvingas ut på vägarna med jobbet lämnas Molly kvar ensam med en otäck känsla av att något söker sig allt närmare, något som vill henne illa. Är hotet verkligt eller bara inbillning? Hon slår på en videokamera för att ta reda på sanningen.
Ditt betyg
2.1 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lovely Molly
DVD-premiär
30 april 2013
Land
USA
Distributör
Njutafilms

Recensent

Robert Lange

20 april 2013 | 21:15

Inte illa, men vi har sett det förr

Eduardo Sanchez – en av regissörerna bakom kultklassikern "The Blair Witch Project" (1999) ligger bakom denna djävulska skräckhistoria. Det bjuds på skräck, spänning och på sina håll riktigt bra skådespel, men av allt att döma är det inte mycket som vi inte sett förut.

Det nygifta paret Molly och Tim har nyligen bosatt sig i Mollys gamla barndomshem. Den första tiden i huset är allt lugnt och fridfullt, men snart börjar mystiska inträffanden avta varandra. En kväll går inbrottslarmet i huset och läten av att någon rumlar omkring på undervåningen hörs. Trots detta kan polisen inte hitta några tecken på att någon varit i huset eller några spår av inbrott överhuvudtaget.

Tim jobbar som lastbilschaufför och tvingas snart lämna sin fru ensam i huset då han ger sig ut på vägarna. Molly kämpar fortfarande med sin återhämtning efter ett tungt heroinberoende samtidigt som hon börjar känna en skrämmande närvaro i huset - något som vill henne illa. Molly börjar snart visa upp ett allt konstigare och oroväckande beteende som sakta men säkert eskalerar till allt mer skrämmande företeelser, och det visar sig snart att något faktiskt är närvarande i huset - och det är ute efter Molly.

Filmen är väldigt välgjord, spännande och vid några tillfällen ganska chockerande i skildringen av den unga Mollys mentala och fysiska nedgång och kontakt med övernaturliga väsen. I och med att vi får veta att Molly har en bakgrund som tung heroinmissbrukare är det svårt att avgöra vad det egentligen är som händer med henne då hennes beteende drastiskt börjar förändras. Det finns ganska tidigt i storyn en antydan till att Molly kommit i kontakt med ett ondsint övernaturligt väsen som sätter igång att plåga henne (filmens titel var faktiskt till en början "The Possession"), men vi är under en stor del av filmen inte helt säkra på vad som triggar hennes allt mer märkliga förehavanden - vilket bara kryddar det hela med mer spänning och obehag.

Det finns dock många längre och till min uppfattning väldigt stillastående sekvenser som i onödan drar ut på storyn hela och segar ned filmens tempo. Visserligen försöker man kanske ladda på filmens spända och obehagliga atmosfär genom dessa, men det skulle räcka och bli över av det även om dessa klipptes bort.

Det andra problemet är att "Lovely Molly" inte levererar mycket som vi inte sett förut. Välkända skräckfilmselement som går på tomgång är ju ingenting som bidrar till en läskig historia.

Sanchez jobbar också mycket med det populära "found footage"-formatet vilket han och regissören Daniel Myrick tog vara på i "The Blair Witch Project". Då kändes det nytt och spännande. Idag börjar kännas som en standard inom skräckgenren och därmed väldigt uttjatat och överanvänt trots att det i "Lovely Molly" passar in på sina ställen och bidrar till en lite mer realistisk känsla.

Skådespelet är av varierande kvalitet. Gretchen Lodge som porträtterar Molly gör dock en krävande, stark och trovärdig insats och visar upp lovande skådespelartalang. I övrigt ligger skådespelarnivån på en ganska medelmåttig nivå.

Det är en spännande och stundtals riktigt skrämmande och välspelad film som trots sina mindre brister bjuder på ruggig underhållning hemma i filmsoffan!

| 20 april 2013 21:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Lovely Molly
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu