[REC] 3: Genesis 2012

Drama Skräck Thriller
Spanien
80 MIN
Spanska
[REC] 3: Genesis poster

Synopsis

Historien utspelar sig nu långt ifrån där originalfilmen utspelade sig och delvis i dagsljus. Smittan har nu lämnat byggnaden. Denna 3:e del fungerar också som en dekoder till de två första filmerna för att avslöja gömd information och lämnar dessutom dörren öppen till den sista filmen, "[REC] 4 Apocalypse".
Ditt betyg
1.7 av 67 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
[REC] 3: Génesis
DVD-premiär
13 februari 2013
Språk
Spanska
Land
Spanien
Distributör
Njutafilms
Längd

Recensent

Robert Lange

6 december 2012 | 01:59

Bröllopstårtan såg i alla fall god ut…

När regissörsduon Paco Plaza och Jaume Balagueró dragit storyn i "[REC] 2" åt ett något tveksamt och vacklande håll, har de nu delat upp regin av de två resterande filmerna emellan sig. Plaza är först ut med "[REC] 3 Génesis" där han tyvärr drar hela filmens koncept halvt ner i botten, och levererar en fortsättning som varken är att glädjas åt eller skrämmas av.

I slutet av "[REC] 2" befann vi oss i det klaustrofobiska hyreshuset i Barcelona som försatts i karantän efter att hyresgästerna infekterats av vad man till en början trodde vara ett rabiesliknande virus. Dock visade det sig att det i själva verket låg ockulta krafter bakom det hela och vi lämnades med en cliffhanger som verkligen satte spänningen på topp och väckte en stark otålighet efter en fortsättning.

Ja, och vad hände sen då? Det får vi inte veta i den tredje filmen eftersom vi istället hamnar mitt i ett bröllopsfirande långt bort från platsen där de två första filmerna utspelade sig. Allt börjar som ett romantiskt drömscenario för brudparet Clara och Koldo, tills en av gästerna drar på sig viruset och tar bröllopsfestligheterna till nya. blodigare nivåer. I takt med att fler bröllopsgästerna förvandlas till blodtörstiga mutanter blir bröllopet en kamp på liv och död för brudparet, som i allt tumult kommer ifrån varandra och nu måste ta sig igenom massorna av odöda för att finna varandra igen.

Det känns som att Paco Plaza fått för sig att göra sin egen zombiefilm här. En film nästan inte alls har med "[REC]"-serien att göra storymässigt. Han gör det stora misstaget att minska avsevärt på det skakiga-kamera-formatet, något som var utmärkande för de två första filmerna, och istället växla det med vanlig spelfilmsformat. Den realistiska "Blair Witch"-känslan som mer eller mindre fyllde de två första filmerna känns borttappad och de nya miljöerna är på något sätt främmande och obekväma.

Den koppling som fanns emellan de två första filmerna verkar till stor del klippts av helt i den tredje. Lite omväxling och nyskapande i all ära, men det som Plaza gör här är verkligen att ta i för mycket. Kanske tar storyn i den kommande "[REC] Apocalypse" vid där tvåan slutade, och i så fall känns "[REC]³ Génesis" som en trött och ointressant mellanakt vi kunnat klara oss utan.

Vid några få tillfällen hoppar man till, men mer skrämsel än så bjöds det tyvärr inte på, och skådespeleriet var inte heller det av en högre kvalitet. Om regissörsduons andra hälft Jaume Balagueró nu lyckas bättre med den fjärde filmen i serien återstår att se. Nu vet vi i alla falla att den ene av dem inte bör lämnas till att regissera en "[REC]" på egen hand.

| 6 december 2012 01:59 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera [REC] 3: Genesis
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu