[REC] 3 Génesis (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Historien utspelar sig nu långt ifrån där originalfilmen utspelade sig och delvis i dagsljus. Smittan har nu lämnat byggnaden. Den tredje filmen fungerar också som en dekoder till de två första filmerna för att avslöja gömd information och lämnar dessutom dörren öppen till den sista filmen, "[REC] 4 Apocalypse".
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: [REC] 3 GéNESIS

Bröllopstårtan såg i alla fall god ut…
När regissörsduon Paco Plaza och Jaume Balagueró dragit storyn i "[REC] 2" åt ett något tveksamt och vacklande håll, har de nu delat upp regin av de två resterande filmerna emellan sig. Plaza är först ut med "[REC] 3 Génesis" där han tyvärr drar hela filmens koncept halvt ner i botten, och levererar en fortsättning som varken är att glädjas åt eller skrämmas av.

I slutet av "[REC] 2" befann vi oss i det klaustrofobiska hyreshuset i Barcelona som försatts i karantän efter att hyresgästerna infekterats av vad man till en början trodde vara ett rabiesliknande virus. Dock visade det sig att det i själva verket låg ockulta krafter bakom det hela och vi lämnades med en cliffhanger som verkligen satte spänningen på topp och väckte en stark otålighet efter en fortsättning.

Ja, och vad hände sen då? Det får vi inte veta i den tredje filmen eftersom vi istället hamnar mitt i ett bröllopsfirande långt bort från platsen där de två första filmerna utspelade sig. Allt börjar som ett romantiskt drömscenario för brudparet Clara och Koldo, tills en av gästerna drar på sig viruset och tar bröllopsfestligheterna till nya. blodigare nivåer. I takt med att fler bröllopsgästerna förvandlas till blodtörstiga mutanter blir bröllopet en kamp på liv och död för brudparet, som i allt tumult kommer ifrån varandra och nu måste ta sig igenom massorna av odöda för att finna varandra igen.

Det känns som att Paco Plaza fått för sig att göra sin egen zombiefilm här. En film nästan inte alls har med "[REC]"-serien att göra storymässigt. Han gör det stora misstaget att minska avsevärt på det skakiga-kamera-formatet, något som var utmärkande för de två första filmerna, och istället växla det med vanlig spelfilmsformat. Den realistiska "Blair Witch"-känslan som mer eller mindre fyllde de två första filmerna känns borttappad och de nya miljöerna är på något sätt främmande och obekväma.

Den koppling som fanns emellan de två första filmerna verkar till stor del klippts av helt i den tredje. Lite omväxling och nyskapande i all ära, men det som Plaza gör här är verkligen att ta i för mycket. Kanske tar storyn i den kommande "[REC] Apocalypse" vid där tvåan slutade, och i så fall känns "[REC]³ Génesis" som en trött och ointressant mellanakt vi kunnat klara oss utan.

Vid några få tillfällen hoppar man till, men mer skrämsel än så bjöds det tyvärr inte på, och skådespeleriet var inte heller det av en högre kvalitet. Om regissörsduons andra hälft Jaume Balagueró nu lyckas bättre med den fjärde filmen i serien återstår att se. Nu vet vi i alla falla att den ene av dem inte bör lämnas till att regissera en "[REC]" på egen hand.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
16956-0
Why So Serious ???
Robbson
Japp, den ser lovande ut  :)
mysgrabben
Jo visst kan jag hålla med om det men tyckte den var iaf smått underhållande. 4:an ser ju då rakt mycket bättre ut och det är ju trevligt. :)
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler