Film

Skribent

MovieZine

29 augusti 2022 | 18:00

16 nya svenska filmer släpps på bio i höst

Onaniskola, singeläventyr, övernaturlig skräck och Cannesfavoriter. Så blir den svenska filmhösten!
Efter en svag svensk filmvår som följdes av total stiltje under sommaren ("Göta kanal 4" räknas knappt) står filmhösten runt hörnet, redo att locka tillbaks publiken efter pandemin.
 
Inom kort bjuds det på storslaget kärleksdrama i Björn Runges regi, Ruben Östlunds Cannes-vinnande satir ska få premiär, och vi väntar med spänning på att se om en svensk skräckfilm eller ett UFO-äventyr lyckas lyfta över förväntningarna.
 
MovieZine guidar dig till höstens alla svenska biopremiärer.
 
Romantik på rim i "Stammisar"
 
Stammisar - 2 september
Romantiskt drama som sveper mellan scenerna i världens singeltätaste huvudstad med ett brett persongalleri (20+ huvudroller!) där alla kan känna igen sig. Regissör Måns Nyman utlovar en autentisk skildring av jakten på kärlek - med dialog på rim. Med bland andra Joel Spira ("Top Dog") och Carla Sehn ("Kärlek & anarki") i ensemblen.
 
Mamma Mu hittar hem - 9 september
En färgsprakande ny långfilm om populära Mamma Mu och Kråkan. De är två väldigt olika vänner som utforskar och upplever livets stora mirakel tillsammans, men när en stork plötsligt flyger in på bondgården rubbas de två vännernas gemenskap. Rösterna görs av Rachel Mohlin, Johan Ulveson och Tiffany Kronlöf. För regin står "Bamse"-filmernas Christian Ryltenius.
 
Det ska va gôtt å leva – en film om Galenskaparna & After Shave - 9 september
Dokumentär om en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper genom tiderna. Här berättas historien om hur allt började med små steg av framgång, radiosketcher, folkparksturnéer och motgångar. Filmen innehåller aldrig tidigare visat material, och har premiär i samband med gruppens 40-årsdag. För regin står Anna Hammarén, Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén.
 
Alex Schulman har skrivit boken som "Bränn alla mina brev" bygger på
 
Joyce Carol Oates – a Body in the Service of Mind - 16 september
Hon beskrivs ofta som ”Amerikas främsta författare”, och hennes extraordinära talang är välkänd världen över. Filmen lotsar oss genom Joyce Carol Oates gedigna författarskap och hur hennes romaner är djupt grundade i såväl hennes egen bakgrund, arbetsliv och relationer som i samtiden. Stig Björkman regisserar dokumentären där Laura Dern ("Jurassic Park") är berättarröst.
 
Bränn alla mina brev - 23 september
Efter ett gräl med sin fru inser Alex Schulman att han måste ta itu med sin vrede. En ilska som gått i arv i generationer. Släktens alla konflikter tycks börja hos en och samma person: morfar Sven Stolpe. Björn Runge filmatiserar boken "Bränn alla mina brev" om ett triangeldrama på 1930-talet som skapade svallvågor över årtionden. Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh spelar huvudrollerna.
 
Leva tills jag dör - 30 september
Dokumentären "Leva tills jag dör" skildrar Monicas och Ellas vänskap. Monica är en aktivitetscoach som fortfarande sörjer sin bortgångna mormor, och Ella är en 99-årig boende utan egna barn. Med humor och värme delar de livets med- och motgångar i att åldras och vårdas i livets slutskede. En film av Gustav Ågerstrand, Åsa Ekman, Oscar Hedin Hetteberg och Anders Teigen.
 
Carolina Gynning och Zlatko Burić på lyxkryssning i Östlunds "Triangle of Sadness"
 
Triangle of Sadness - 7 oktober
Ruben Östlund följer upp "The Square" med en lika vass och snäppet roligare satir, den här gången med modellvärlden och de rikas privilegier som måltavla för hans skruvade humor. Hollywood-stjärnor som Harris Dickinson och Woody Harrelson spelar mot Henrik Dorsin och Carolina Gynning i engelskspråkiga Guldpalmsvinnaren "Triangle of Sadness".
 
Kärleksbevis - 14 oktober
Rolf Lassgård, Livia Millhagen och Hedda Rehnberg spelar huvudrollerna i Richard Hoberts psykologiska thriller, som utspelar sig på Österlen. Det handlar om Thomas och Marie som ska skiljas och möts en sista dag för att tömma och sälja sommarhuset. Men en ung kvinna dyker plötsligt upp, driven av svartsjuka och med en helt egen agenda.
 
Året jag slutade prestera och började onanera - 21 oktober
Hanna är mitt uppe i livet och karriären när hennes sambo gör slut. Plötsligt står hon utan jobb, lägenhet och bästa vännen Carro, som olägligt nog också tröttnat på Hannas konstanta stressande. Katia Winter ("Ur spår") spelar huvudrollen i en härlig dramakomedi med mycket humor och igenkänning, som handlar om att ta kontrollen över sitt liv och sin egna lycka.
 
Katia Winter tar saken i egna händer i dramakomedin med årets skönaste titel
 
Feed - 28 oktober
En grupp ungdomar med en välkänd influencer i spetsen blir inbjudna till en exklusiv glampinganläggning mitt ute i vildmarken. Men det finns något där ute, något som vill dem illa, något som inte går att förklara. Ganska snart handlar det inte längre om att hålla flödet levande, utan om att själv överleva. Johannes Persson regisserar höstens svenska skräckfilm som bygger på en idé av Joakim Lundell. I rollerna syns bland andra Sofia Kappel ("Pleasure") och Molly Nutley ("Dancing Queens").
 
LasseMajas Detektivbyrå – skorpionens gåta - 28 oktober
Alla i Valleby ser fram emot Vallebydagen när en tjuv plötsligt slår till och utför en serie stölder. Lasse och Maja kastar sig över fallet och engagerar den vresiga mästertjuven Lillie Ragnarsson (Suzanne Reuter) som master mind i utredningen. Uppföljaren till "Tågrånarens hemlighet" med samma kids, Polly Stjärne och Nils Kendle i huvudrollerna. Tina Mačkić regisserar.
 
Maya Nilo (Laura) - 4 november
Lovisa Sirén långfilmsdebuterar med "en härligt stökig roadmovie" där två systrar och en tonårsdotter bråkar sig från Stockholm genom Europa till Portugal. Nilo (Bahar Pars) är en feministisk skribent, som lever ett välordnat liv med sin man och 13-åriga dotter Laura (Nadja Rosenberg). När hennes oansvariga syster Maya både kidnappar Nilos Volvo och dotter och drar söderut kastar hon sig efter.
 
Bahar Pars dras med på oplanerad roadtrip mot Portugal
 
Boy from Heaven - 18 november
"The Nile Hilton Incident"-regissören Tarik Saleh är tillbaka med en ny politisk thriller som utspelar sig i Kairos universitetsvärld. Fiskarpojken Adam erbjuds möjligheten att studera vid det prestigefyllda Al-Azhar. Kort efter hans ankomst kastas Adam ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten. Tät spänning och en grym Fares Fares väntar publiken.
 
Länge leve Bonusfamiljen! - 2 december
TV-serien "Bonusfamiljen" har sänts i fyra säsonger och blivit en stor publiksuccé både i Sverige och internationellt på Netflix. Långfilmen tar vid knappt tio månader efter säsong 4 och kretsar liksom tv-serien kring Lisa och Patrik (Vera Vitali, Erik Johansson), deras barn, bonusbarn, ex-partners, knepiga relationer och utmaningen att leva tillsammans. Felix Herngren står för regin.
 
Håkan Bråkan - 25 december
Sune-filmernas mamma Karin (Sissela Benn) och pappa Rudolf (Fredrik Hallgren) återvänder när det är dags för lillebror Håkans egna långfilm. Håkan Bråkan passas av världens - enligt honom - tråkigaste barnvakt och han måste rymma därifrån för att vinna årets viktigaste dataspelstävling. Regissören Ted Kjellsson har låtit sig inspirerats av actionfilmer som "Die Hard". I titelrollen ser vi Silas Strand ("Lust", "The Box").
 
 
UFO Sweden - 25 december
Norrköping, 1996. När en tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan bortförd av utomjordingar tar hon hjälp av en ufo-förening för att ta reda på sanningen. Filmkollektivet Crazy Pictures följer upp "Den blomstertid nu kommer" med en ny ambitiös storfilm fylld av konspirationer och oförklarliga fenomen, inspirerad av "Stranger Things" och "Arkiv X".
 
Obs: Mårten Klingbergs "Andra akten" med Rolf Lassgård och Lena Olin är flyttad till februari 2023. Under våren kommer även dokumentären "Kungen" och Ali Abbasis svensk-tysk-dansk-producerade thriller "Holy Spider".
| 29 augusti 2022 18:00 |