Länge leve bonusfamiljen 2022

Drama Komedi
Sverige
107 MIN
Svenska
Länge leve bonusfamiljen poster

Synopsis

Hur länge ska man kämpa för sitt äktenskap och kan man förlåta otrohet? Lisa och Patrik har lappat ihop sitt äktenskap efter Patriks otrohet ett år tidigare när ett brev från tingsrätten dimper ner. Det visar sig att Lisa glömt bort att hon lämnade in skilsmässopapper när det var som sämst mellan dem och nu är skilsmässan ett faktum. Patrik vill överraska henne med ett nytt bröllop på nyårsafton men allt vänds upp och ner i tillvaron. Långfilm som följer den populära tv-serien "Bonusfamiljen".
Ditt betyg
2.9 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

30 november 2022 | 15:15

Fint och berörande när Bonusfamiljen blir film

RECENSION. Efter fyra säsonger på tv har det blivit dags för Sveriges mest älskade familj att flytta till bioduken. ”Länge leve Bonusfamiljen” är en trevlig och absolut sevärd film som tar vid där serien senast slutade. Inget är direkt nytt, men allt det bekanta är desto mer härligt, och faktiskt precis så som vi fans vill ha det.
Långfilmen blir en slags komprimerad "så gick det sen"-historia, som både kan ses som ett avslut, men också en potentiell ny början. Filmen tar avstamp i den ihoplappade relationen mellan Lisa och Patrik, efter den förödande otroheten ett halvår tidigare. Det strävsamma paret har kämpat på, och lyckats också hitta tillbaka till varandra. Efter en något förhastad skilsmässa, som överraskar dem båda lagom till jul, friar Patrik igen. Lisa svarar ja, men är inte helt beredd på skrällbröllopet i fjällen, dit hela den brokiga familjen blivit bjuden av Patrik. Frågan är om ens han själv egentligen är helt redo, när vissa hemligheter kommer upp till ytan? 
 
”Länge leve Bonusfamiljen” är en film och en sann fröjd för oss redan invigda. Den är i första hand för alla oss som önskat och hoppats, som stött och blött tillsammans med karaktärerna i diverse turer. Så om du är nyfiken på detta ska du först se serien och sedan filmen! Och jag kan lova att du inte kommer ångra engagemanget.
 
Filmen har regisserats av Felix Herngren och det välskrivna manuset står hans syster Moa Herngren för. Som vanligt avfyras mängder med både kloka och kul repliker, och många situationer är dråpliga och lagom lustfyllda. Inte så man direkt kanske gapflabbar, men gångerna är många då jag fastnar i fnitter, för att sedan plötsligt grimasera generat. Samtidigt finns svärtan hela tiden där. Som en skugga följer den med i händelseutvecklingarna och ger en perfekt och väldigt välkommen balans till lustigheterna. Igenkänningen är på topp och det är inte svårt att relatera till det som sker. Framförallt om man har liknande erfarenheter i bagaget. Och det har man som frånskild medelålders kvinna med barnansvar på halvtid.
 
Paletten med färgstarka karaktärer är en aning bantad i detta, men det är såklart lika välspelat som alltid. Framförallt är Erik Johansson klockren som Patrik, och han ger här lite nya nyanser till den snälle, men något självgode mesproppen. Det är i första hand honom vi får följa, och det känns fint att se lite skiftningar i registret. Han vill mer än han riktigt mäktar med och man ömmar med honom i hans mödor.
 
Också Vera Vitali är sin vana trogen helt fenomenal som den lätt desorienterade Lisa, liksom är Fredrik Hallgren som hennes bittre exmake Martin. Jag älskar även hans mamma Bigge (en alltid sevärd Marianne Mörck), och Patriks väna vän Filip (Martin Luuk). Den senare tillför både humor och värme till den ångestladdade och kyliga fjällmiljön.
 
Det som är tydligt i detta är att alla skådespelare för länge sedan har hittat sina karaktärer. Och det är deras självklarhet som får åskådarna att känna sig både välkomna och bekväma.
 
”Länge leve Bonusfamiljen” är en rolig men också berörande medelklassrealistisk dramakomedi om andra chanser i livet. Men den handlar även om att våga ge upp, om svek och förlåtelse. Och även om inga direkta djuplodande budskap levereras, eller tankeväckande aha-ögonblick uppstår, så är detta rakt igenom en trivsam film om skiftande familjedynamik. Gillar du serien, så ska du utan omvägar kila iväg till bion och mysa ner dig framför komplikationer och diverse pinsamheter, som garanterat kommer få dina egna relationer att kännas hyfsat sunda!
| 30 november 2022 15:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Länge leve bonusfamiljen… Enligt mig årets största besvikelse och utan tvekan en utav de sämsta svenska filmer jag sätt ( och då är jag inget jätte fan av svenskfilm generellt). Trodde aldrig jag skulle fastna så för en svensk dramakomedi serie som jag gjorde med bonusfamiljen. Karaktärerna och relationen mellan karaktärerna kändes många gånger väldigt trovärdiga och Erik ”Jerka” Johansson har verkligen skrivit in sig i min bok som kanske den bästa svenska skådespelare jag sätt. Tyckte serien hade en dipp i och med säsong 3 men hämtade sedan upp sig i säsong 4 igen. Många gånger man skrattat, gråtit och ännu fler gånger man suttit och haft ont i magen av alla jobbiga situationer de hamnar i. Och sen kom filmen… Herregud, vad hände egentligen? De känns som att någon snött sig i en servett och sa ”De här kan vi göra film utav”. Hela filmen känns som en parodi på serien. De var samma skådespelare man såg som spelade samma karaktärer men helt utan hjärta och själ. Allting kändes slarvigt och ihop hafsat och om de här är de sista vi ser ifrån bonusfamiljen så är det med flaggan på halvstång. Länge sen jag blev så här besviken och faktiskt arg på en film. Hade jag kunnat ge lägre betyg så jag gjort det.
Läs mer
4
Efter fyra säsonger har nu succéserien “Bonusfamiljen” fått en långfilm. Den långfilmen heter “Länge Leve Bonusfamiljen” och den har jag varit och sett på bio. Så jag ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. Lisa (Vera Vitali) och Patrik (Erik Johansson) har lappat ihop sitt äktenskap efter Patriks otrohet ett år tidigare när ett brev från tingsrätten dimper ner. Det visar sig att Lisa glömt bort att hon lämnade in skilsmässopapper när det var som sämst mellan dem och nu är skilsmässan ett faktum. Patrik bli bestört, han vill absolut inte vara skild från Lisa och bestämmer sig för att överraska henne i fjällen med ett bröllop på nyårsafton. Har man som jag slaviskt följt alla fyra säsongerna av “Bonusfamiljen” så kändes det som ett måste att även ta del av när serien intar långfilmsformatet på vita duken. Långfilmsformatet klär serien bra till den stora grad det i mångt och mycket känns som ett förlängt avsnitt av serien. Känslan ifrån serien är kvar. Även samma mix av humor och tragik. Vi kastas in i handlingen där den senaste säsongen slutade med att Patriks otrohet uppdagades. När vi nu får möta dem i filmen så har de precis lyckats lappa ihop förhållandet när den ödesdigra nyheten tillkännages att Lisa har glömt att hon tidigare har skickat in en skilsmässoansökan. De bestämmer sig till slut för att förnya sina bröllopslöften och Patrik börjar att planera att överraska Lisa med ett frieri i fjällen där större delen av deras stora bonusfamilj har samlats för att fira nyår och bröllopet. I vanlig traditionell “Bonusfamiljen” anda så sker inte det här utan komplikationer då fler hemligheter och intriger uppdagas. Gillar man serien “Bonusfamiljen” så kommer man även att gilla långfilmen. Den har samma välskrivna karaktärer. Samma typ av igenkänningskomik och humoristiska tajming som serien hade. Det är verkligen en fröjd att få se alla de karaktärer som man har blivit fäst vid under resans gång då man har följt serien. “Länge Leve Bonusfamiljen" är en dramkomedifilm som berör. Den har ett fint budskap om att våga ge upp när man redan har gett kärleken så många chanser som är möjliga för att hitta tillbaks till varandra. Sammanfattningsvis så är “Länge Leve Bonusfamiljen” en varm dramakomedi med hjärtat på rätta stället. Den innehåller såväl roligheter och komik som svärta och ångest i en bra kombination. Man får det man förväntar sig när serien “Bonusfamiljen” översätts till långfilmsformatet och jag gillar upplägget att man inte vet om den här filmen är slutet eller början på något nytt. En fyra av fem möjliga är mitt betyg till filmen “Länge Leve Bonusfamiljen”.
Läs mer
4
Riktigt bra svensk komedi. Där Ur spår kändes krystad och orealistisk känns denna film mer genuin och trovärdig. Grymma skådespelare och ett riktigt smart manus . Dock kanske inte alla kommer gilla vändningen mot slutet som gör att den inte känns som en klassisk feel good- film. Har goda utsikter att bli julens verkliga storfilm. Rekommenderas varmt.
Läs mer