UFO Sweden 2022

Äventyr Sci-Fi
Sverige
115 MIN
Svenska
UFO Sweden poster

Synopsis

När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av ufon, tar hon hjälp av en UFO-förening för att ta reda på sanningen.
Ditt betyg
3.2 av 75 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
UFO Sweden
Biopremiär
25 december 2022
DVD-premiär
27 mars 2023
Digitalpremiär
24 mars 2023
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

20 december 2022 | 11:00

Östgötsk ”Twilight Zone” lyfter aldrig

RECENSION. Som en ”Twilight Zone” på östgötska vill ”UFO Sweden” ta sci-fi-genren till Sverige. Beundransvärda ambitioner och en hög budget låter Crazy Pictures-grabbarna återigen leka Hollywood i Norrköping. Men den tramsiga tonen ligger närmare ”Lassemajas detektivbyrå” än Christopher Nolan.
När katastroffilmen ”Den blomstertid nu kommer” svepte in över svenska biografer runt midsommar 2018 var det som en frisk fläkt. I landet lagom där publiken älskar sina Beck-filmer och kritikerna sparar toppbetygen till misärfylld diskbänksrealism är vi inte bortskämda med den typen av blockbuster-ambitioner som grabbarna i Crazy Pictures uppvisar.
 
Filmkollektivet från Norrköping - fem filmtokar som vill skaka om den svenska filmbranschen - har uppenbarligen en del muskler även bakom denna produktion, som andas av barndomens Amblin-äventyr och kryddas med påkostade, Guldbaggenominerade visuella effekter. Deras andra långfilm lämnar det mörka och ödesmättade undergångstemat till förmån mot ett lättsammare mysterium. Möjligen öppnar det upp för en bredare (och yngre) publik, men man tappar samtidigt den nerv och de höga insatser som som fanns i debutfilmen.

En röd Saab far genom himlen och kraschlandar i en lada någonstans på östgötska landsbygden. Föräldralösa tonårstjejen Denise känner igen den. Hennes farsa rattade en likadan för flera år sen, innan han spårlöst försvann. Farsan var utomjordingar på spåren, och Denise kallar på föreningen UFO Sweden för att hjälpa henne i en amatörutredning när alla andra avfärdar hennes foliehatt-teorier.
 
Stjärnskottet Inez Dahl Torhaug (”Det som göms i snö”) är ett fynd i huvudrollen en ung rebell som kan hacka det mesta med sin Gameboy. Hennes naturliga skådespel får en något klyschig karaktär att kännas levande, och hon hittar ett varmt samspel främst med Jesper Barkselius som UFO Swedens ordförande, vars skepsis snart övergår i ett brinnande engagemang.
 
UFO Sweden (inspirerade av verklighetens UFO Sverige) skildras som en liten men hängiven skara excentriska kufar som sett för mycket på ”Arkiv X” och gillar att fika. I denna märkliga gemenskap finns mycket av filmens humor och skoj biroller. För Denise blir de snart som en otippad bonusfamilj.
 
Men när handlingen har etablerats och jakten på sanningen om märkliga fenomen i skyn kan börja, tappar filmen momentum. En lövtunn story sträcks ut i två timmar med hjälp av trötta konflikter och onödiga sidokaraktärer vars jobb enbart går ut på att vara ett hinder för vår protagonist. I över en timme händer absolut ingenting viktigt. Först mot slutet lyfter filmen igen och bjuder då på en rätt spektakulär och effektspäckad final - här vaskar man å andra sidan möjligheten till en riktigt emotionell punch.

Det känns som att ingenting någonsin står på spel i ”UFO Sweden”. Spänningen uteblir och de mer actionspäckade scenerna är sällan förtjänade eller logiska. En budget på 39 miljoner kronor (dubbelt så mycket mot ”Den blomstertid nu kommer”) slösas frikostigt på biljakter och bilkrascher, oavsett om handlingen kräver det. Och när dialogen inte förvirrar oss med tekniskt mumbojumbo om väderrapporter och datatermer, så drunknar den i ljudmixen så att man knappt hör vad som sägs.

Visuellt sett är det en uppfriskande snygg produktion. Ett lyxigt filmfoto och stämningsfull musik som kunde platsat i ”Stranger Things” bygger, på ytan iallafall, en svensk storfilm med högtflygande ambitioner. Crazy Pictures-gänget som skrivit manus (ihop med Jimmy Nivrén Olsson), regisserat, producerat och klippt alltihop blinkar till sina många favoritfilmer. De har inte minst nämnt Nolans ”Interstellar” som en stor inspiration för "UFO Sweden", och ni kommer fatta varför.
 
Jag vill inget hellre än att hylla filmskapare som berikar film-Sverige med mer genrefilm. Men detta urvattnade familjeäventyr faller mig inte alls i smaken. Lite som en ”Ghostbusters”-film kan den antingen upplevas kittlande eller tramsig, mycket beroende på om du är sju år gammal eller ej.
| 20 december 2022 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
(Milda spoilers!) Jag blev tyvärr lite besviken, men det kanske beror på att jag har längtat efter den här filmen sen 2021, och att den kommer från Tyvärr så tyckte jag verkligen inte om huvudkaraktären Denise. Man har grunden för en väldigt bra huvudroll (och kanske hon är det, bara att jag inte fattar det), men misslyckas att göra henne särskilt sympatisk eller intressant. Jag fick intrycket av att hon fick en hel del serverat på ett sätt som jag inte tycker är intressant. Och jag är ledsen, jag köper inte att en ung tonåring kan hacka sig i SMHI:s databas från en vanlig 90-talsdator, vara den lokala polisens tekniska proffs, eller köra ifrån ett gäng polisbilar (notera att man aldrig har sett henne köra bil innan denna biljakt). Jag går in och ser en science fiction-rulle med en relativt hög dos suspention of disbelief, men konstigt nog kände jag att det var med karaktären Denise, snarare än de utomjordiska, där vattenbägaren rann över för mig. Manuset var inte heller någon höjdare, och polisen var den mest intressanta karaktären. Fotot var dock bra, ljussättningen var utmärkt, och effekterna var strålande (särskilt i slutet). Det är inte omöjligt att jag kommer att tycka bättre om "UFO Sweden" i framtiden, men den var inte så bra som jag önskar att den skulle vara idag när jag såg den. Jag ser fortfarande potential i Crazy Pictures som filmskapare, och jag beundrar att man inom svensk film vågar göra filmer som dessa. Det är en genre jag gärna återvänder till.
Läs mer
5
Det är extremt få Hollywood regissörer som kan göra en fantastisk film av ingenting dvs lågbudget. Jag vill påstå att det har hittat över Atlanten och hit. Crazy Picture har gjort en svensk Stranger Things med lite Närkontakt av Tredje Graden och fått med lite ET där nånstans trots att det handlar om ett svart hål snarare än en ALF eller är det ändå ett ufo trots allt! Att Alexander Kardelo (recensenten till denna film här inne på moviezine) hellre vill bygga en bättre värld från en bottenlös brunn av storsinthet, förstånd och engagemang när det gäller att recensera en film här inne på moviezine så är det väl bara att spotta i näven för honom och åta sig det högsta som han/ en människa kan realisera dvs Lassemajas Detektivbyrå, jag väntar med spänning på din recension från den filmen. UFU SWEDEN FÅR NI BARA INTE MISSA GOTT FOLK!
Läs mer
Skön film som gav mig lagom dos av alla känslor. Sällan man ser en svensk film som verkligen vill roa biopubliken. Har själv passerat 50 sträcket men uppskattade denna film lika mycket som 10 åringarna bakom mig i salongen. Ger den en stabil 4:a i betyg.
Läs mer
Visa fler