Boy from Heaven 2022

Drama Thriller
Sverige
115 MIN
Arabiska
Boy from Heaven poster

Synopsis

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.
Ditt betyg
3.3 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Boy from Heaven
Biopremiär
18 november 2022
DVD-premiär
27 mars 2023
Digitalpremiär
27 mars 2023
Språk
Arabiska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

20 maj 2022 | 23:30

Välgjord men konventionell konspirationsthriller

Tarik Saleh följer upp ”The Nile Hilton Incident” med ännu ett laddat mordmysterium som förlägger en välbekant thriller-intrig till Kairo. En ung student blir marionettdocka i ett politiskt maktspel med höga insatser.
Adam är en ung man som växt upp i en fattig fiskarfamilj. Som ett brev på posten kommer löftet om en bättre framtid: han har blivit antagen till ett högt ansett universitet, och åker iväg till Kairo för att studera. Kort därefter dör storimamen - tänk påven fast för muslimer - och en ersättare måste hittas. Den egyptiska statssäkerhetstjänsten har ett diskret litet önskemål om att ”rätt” kandidat väljs, och för detta krävs en lättmanipulerad infiltratör på Al-Azhar-universitetet som kan bistå med värdefull information. 
 
Kort sagt, Adam blir rekryterad som "ängel" - och luras in i ett nät av korruption och maktspel där ett felsteg kan innebära hans död. 
 
Svensk-egyptiske Tarik Salehs Guldbaggevinnare "The Nile Hilton Incident" totalförbjöds i Egypten. Även denna utspelar sig i Kairo (dock inspelad i Turkiet), där snygga widescreen-bilder får fånga spännande platser vi sällan får se. Här lånas det av bekanta grepp från mainstream-thrillers (och kanske en och annan klyscha) för att berätta en kittlande historia kryddad med religiösa motiv, politiska konflikter, tro, paranoia - och ett brutalt mord.
 
"Boy From Heaven" är lite som en filmisk motsvarighet till en Dan Brown-roman: lättslukad spänning som suger in en ganska omgående. Varje scen för handlingen framåt och ingen replik känns överflödig. Många twistar väntar längs vägen när Adam försöker hantera en allt mer trasslig situation, pushad och vägledd (och ibland hotad) av Ibrahim, hans uppdragsgivare från säkerhetstjänsten. Fares Fares är riktigt bra i den komplexa rollen, och har en spännande dynamik med den lågmälde protagonisten spelad av Tawfeek Barhom ("The Rhythm Section"). Hela rollistan är för övrigt strålande bra, handplockad med fingertoppsjänsla, med många för mig nya ansikten. 
 
Men det räcker inte riktigt hela vägen. Handlingen lunkar fram i samma tempo från början till slut, istället för att växla upp och öka spänningen i takt med att insatserna höjs. Och även om storyn är hyfsat lättillgänglig så missar jag förklaringen på en och annan twist, vilket gör mig lite vilsen på vägen mot en ganska otillfredsställande upplösning. 
 
"Boy From Heaven" är möjligen inte lika vass som jag vill minnas att "The Nile Hilton Incident" var, men tillsammans utgör de en stilmässigt och tematiskt fängslande double-bill. Tarik Saleh har hittat en egen spinn på en konventionell genre, han drar fram spännande nya sidor hos Fares Fares, och man blir ju nyfiken på vad som kommer härnäst.
| 20 maj 2022 23:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Boy from Heaven