Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 september 2013 | 11:01

15 filmer du måste se på bio i höst

Jodå, det blir en sevärd biohöst i år också. Här är filmerna vi har förälskat oss i så här långt.

Sommaren är över, vare sig vi vill det eller inte. En bra tröst när dagarna blir allt kortare och kallare, är att filmhösten traditionellt sett är fylld av riktigt bra filmer, och flera tidiga Oscarskandidater. En perfekt ursäkt att gömma sig i närmaste biosalong!

Jag har spetsat öronen under senaste tidens festivalrapporter och själv kollat in några av de kommande favoriterna. Ta mitt råd och ringa in följande datum i kalendern, för att inte missa vad alla kommer snacka om...

Monica Z - 13 september

Biografin om vår nationalklenod Monica Zetterlund, kallad "ett lingonris i cocktailglas", kan ses som en mognare version av "Känn ingen sorg". Det är en sällsynt känslokavalkad och en förbannat snygg film. Att debuterande Edda Magnason har Guldbaggen som i en liten ask, är redan konstaterat.

Before Midnight - 20 september

Det hjälper förstås att ha sett de tidigare delarna i Richard Linklaters trilogi, om amerikanen Jesse, fransyskan Celine och deras långlivade romans. Då ska du också helst uppleva "Before Midnight" utan någon information på förhand för maximal utdelning. Fantastisk dialog, vad annars hade vi väntat oss?

Rush - 4 oktober

"Rush" lämnade mig mållös, vem kunde tro att en av årets allra bästa filmer gömde sig bakom en historia om rivalitet på Formel 1-banan? Chris Hemsworth och Daniel Brühl gör utmärkta insatser som förarkungarna James Hunt och Niki Lauda, men framför allt är det Ron Howards sätt att berätta en till synes välkänd historia, som är fullkomligt mästerligt.

Insidious: Chapter 2 - 4 oktober

Bioaktuella "The Conjuring" verkar lämna många skräckfans mycket nöjda (och rädda), och redan nästa månad är regissören James Wan tillbaka med nya tag. I uppföljaren till "Insidious" ska vi tillbaks till läskiga hus och Patrick Wilson, vars son tydligen fortfarande är besatt av en ond ande.

Captain Phillips - 18 oktober

Tom Hanks bär huvudrollen som den verklige hjälten, kapten Richard Phillips, vars besättning togs tillfånga av somaliska pirater i april 2009. Jag har en känsla av att vi har en stark Oscarskandidat här i Paul Greengrass ("United 93") nya film.

Don Jon - 25 oktober

Man faller pladask för Joseph Gordon-Levitt när han regidebuterar med en så vågad, ärlig och annorlunda film som "Don Jon". Dessutom har han själv skrivit manus och spelar huvudrollen - finns det något han inte klarar av? Komedin om den porrbesatte killen som träffar en romantiktörstande tjej (Scarlett Johansson) är dessutom riktigt rolig. Kanske den första romantiska komedin för killar, någonsin.

Gravity - 25 oktober

Vi kan inte tjata nog om den här rysaren i rymden. Sandra Bullock och George Clooney är stjärnorna som blir strandsatta uppe bland stjärnorna, i vad som ser ut att vara en hisnande 3D-upplevelse. Alfonso Cuarón gjorde senast "Children of Men" och hyllas nu av självaste James Cameron.

Jackass: Bad Grandpa - 25 oktober

På höstens premiärtätaste dag släpper också Jackass-gänget sin nya film, som i äkta "Borat"-anda filmar vanliga människors reaktioner på ovanliga situationer. Orsaken till diverse galenskap är en äldre man (spelad av Johnny Knoxville) och hans lilla barnbarn/sidekick. Du har väl inte missat årets roligaste trailer?

Thor: The Dark World - 30 oktober

Bara för att sommaren är över, betyder det inte att superhjältefilmerna får vänta. Marvel laddar om och ger oss Thor tillbaka i nya äventyr. Den här gången måste asaguden samarbeta med sin tvilling och fiende Loki, för att stoppa onde Malekith och hans ljusskygga armé. Ska bli spännande att se hur Alan Taylor sköter sig som regissör innan han hoppar på "Terminator 5".

Prisoners - 1 november

Hugh Jackman och Jake Gyllenhaal spelar mot varandra i en dramathriller om en kidnappad flicka. Denis Villeneuve (känd från hyllade "Nawals hemlighet") regisserar filmen som hade premiär på filmfestivalen i Telluride i veckan - till fullkomligt lysande reaktioner. "Olidligt spännande" och "karriärernas bästa prestationer", skriver pressen. Hajpen är med all rätt stor.

The Counselor - 15 november

Ridley Scotts senaste thriller har en fantastisk trailer och en oslagbar rollista - Brad Pitt, Michael Fassbender, Cameron Diaz, Javier Bardem i knasig frisyr. Det räcker långt för att man ska bli nyfiken, även om det fortfarande gör ont att hans "Prometheus" inte nådde upp till förväntningarna.

The Hunger Games: Catching Fire - 20 november

Många filmer vill vara nya "Twilight", bara en har lyckats hittills med att komma upp i samma fanskara och hajp, och det är "The Hunger Games". Ja, om "Twilight" alltså var en bra, spännande och välspelad film, vilket faktiskt gör "The Hunger Games" ungefär åtta gånger bättre. Jag hoppas att uppföljaren (del 2 av totalt 4 filmer) lyckas upprepa framgångsreceptet och tillföra något nytt.

Carrie - 29 november

Allt talar för en flopp. Man gör inte om en klassiker, och inga trailers har hittills övertygat om att Kimberly Peirce gjort något nytt eller eget av Stephen Kings historia. Men vi vill så gärna att det här ska bli krypande otäckt och bra, inte minst för ett par riktigt fina talanger i rollistan. Chloe Grace Moretz och Julianne Moore förtjänar det.

The World's End - i höst

I väntan på ett spikat premiärdatum får man passa på att se Simon Peggs och Nick Frosts nya science fiction-komedi på Fantastisk Filmfestival i Lund. Edgar Wright regisserar sista delen i Cornetto-trilogin. Efter zombies och snutar ska det handla om öl... och jordens undergång, såklart.

Escape Plan - i höst

Varken Schwarzenegger eller Stallone har haft någon vidare tur med att få upp sina senaste filmer på svensk bio. Så håll nu tummarna extra hårt för att den här actionthrillern (i svensk regi, av Mikael Håfström) går tillräckligt bra när den släpps i USA. Här spelar de gamla actionhjältarna två kåkfarare som tröttnar på tillvaron och ställer till med gammal hederlig "prison break". Borde bli höstens mest självklara biobiljett för actionfans!

Vilka filmer blir du pepp på i höst? Kommentera nedan.

| 7 september 2013 11:01 |