Don Jon (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Don Jon" är skådespelaren Joseph Gordon-Levitts regidebut där han själv spelar rollen som en modern Don Juan som inte riktigt kan stå emot det moderna samhällets frestelser. Den kvinnliga huvudrollen spelas av Scarlett Johansson.

Don Jon är en älskvärd men slipad och porrskadad bad boy från New Jersey. Han har aldrig haft problem med att ragga upp snygga tjejer. Tills han träffar Barbara, en idealist som med ljus och lykta letar efter Mr Right, en beskrivning som inte alls passar in på Don Jon. Men passionen mellan dem blir så stor att de tvingas blunda för hur olika de är, tills Don Jon möter Esther – en kvinna som kanske förstår Don Jon bättre än han förstår sig själv.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DON JON

Som man bäddar får man ligga
Berlin 2013 - I Joseph Gordon-Levitts regidebut på långfilmsfronten blottläggs snuskiga hemligheter - och som titeln vittnar om - iklär huvudrollsinnehavaren rollen som en modern Don Juan. Med ett humoristiskt och kitschigt virke tacklas samhällets objektifiering i huvudet på en kvinnojägare i New Jersey.

Karaktären Jon vinkar lite åt white trash-kulturen och grabbarna i MVTs reality-show "Jersey Shore" med sitt italienska ursprung, sin flashiga bil, vaxade bröst och silverkedja runt halsen. Muskelknutten älskar mammas pasta, sina tajta skjortor och glider runt på nattklubbar där han betygsätter kvinnors utseende på en skala mellan ett till tio innan han bestämmer sig för vem som blir den lyckliga att få följa med honom hem till lyan.

Det blonda bombnedslaget Barbara Sugarman (Scarlett Johanson) är en solklar tiopoängare med sin kurviga figur: "the most beautiful thing I've ever seen in the world". Hon är dock svårare att bestiga än resten av kvinnorna han avverkat. Men man suktar såklart alltid efter det man inte kan få.

Jon söker upp tjejen som fastnat på näthinnan och tvingas anstränga sig mer än vanligt för att få henne i säng. Den bossiga bruttan med primadonnafasoner lindar honom runt sitt lillfinger, gör honom till en äkta toffel och övertalar honom att börja på en kvällskurs för att någon gång i framtiden ha chans att få ett jobb som får de stora stålarna att rulla in.

Men förhållandet krackelerar när flickvänner upptäcker att det inte räcker för Don att få till det med henne, utan att han även måste smyga upp mitt i natten för att porrsurfa. När den grafiska pornografin dyker upp på skärmen helt oannonserat med utförliga och ingående beskrivningar av proceduren får man sig en lätt chock. Beroendet dikterar Dons liv och abstinensen som träffar honom är outhärdlig. Att runka till klippen på Pornhub framför sex i det verkliga livet är att föredra och han har blivit besatt av den förvrängda bilden av samlag att inget annat kan tillfredställa honom maximalt. Upplevelsen av sex är upphöjd på en piedestal.

"Don Jon" är en dramakomedi (observera dramakomedi, det är ingen repetition av fjolårets "Shame") med superb rollsättning. Levitt hade Scarlett Johanson i åtanke för den kvinnliga huvudkaraktären redan när han skrev manuset vilket är fullt förståligt när man ser henne agera. Filmen når dock sin pik, och är som starkast och intimast, när Esther (Julianne Moore) träder in som en katalysator till ett uppvaknande, och handlingen sjunker ner i ett tillstånd med bekännelser om relationer.

Visst, det är ingen fullpott. Men nöjaktig nog för att sprida leenden på läpparna och helt klart en godkänd nybörjarfilm!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Moviemaster
Ingen höjdare direkt. Filmen har några intressanta stildrag som påminner mycket om Edgar Wright och det uppskattade jag. Men annars så tycker jag karaktärerna var alldeles för osympatiska, till och med huvudpersonen själv spelad av Levitt är lite av ett svin och det förstör en del för filmen. 2/5
StuntmanMike
Tyckte den var bra. Filmen har en djupare mening än vad många tror, och kritiserar dagens McDonald's samhälle. Trailern var aningen missledande men filmen var bra ändå. Skådisarna gör bra ifrån sig och har tränat in Boston dialekt för filmen. Scarlett Johansson är bra men fattar inte riktigt Julianne Moore's roll. Men schysst debut av Joseph Gordon som regissör. Svag 4/5.
StuntmanMike
Tyckte den var bra. Filmen har en djupare mening än vad många tror, och kritiserar dagens McDonald's samhälle. Trailern var aningen missledande men filmen var bra ändå. Skådisarna gör bra ifrån sig och har tränat in Boston dialekt för filmen. Scarlett Johansson är bra men fattar inte riktigt Julianne Moore's roll. Men schysst debut av Joseph Gordon som regissör. Svag 4/5.
Visa fler (31)

Veckans populära filmer

Visa fler