Anne Hathaway

Skådespelare 12 november 1982 Brooklyn, New York City, USA

Biografi

Anne Jacqueline Hathaway är en amerikansk skådespelerska och producent, född 12 nov 1982 i Brooklyn, New York City.

Annes pappa, Gerald Thomas Hathaway, är jurist medan mamman, Kathleen Ann är skådespelare som inspirerade Hathaway att följa i hennes fotspår. Familjen flyttade från Brooklyn till Millburn, New Jersey, när hon var sex år gammal. Hathaway har en äldre bror, Michael, och en yngre, Thomas. 

Efter att under tonåren spelat teater i några år, fick hon en större roll i TV-serien Get Real 1999. Genombrottet för den breda publiken kom med rollen som Mia Thermopolis i filmen En prinsessas dagbok 2001 samt i uppföljaren 2004.

Hathaway fortsatte med familjefilmer: en roll i 2002 års version av Nicholas Nickleby samt titelrollen i Ella den förtrollade. Hon var också påtänkt i rollen som körflickan Christine i Fantomen på Operan, men tackade nej. 

Därefter tog hon på sig vuxnare roller och spelade en rik knarkande tjej i Kaos och cowboyhustru i westernfilmen Brokeback Mountain. 2007 hade hon titelrollen i En ung Jane Austen. 

Hathaway har vunnit en Emmy Awards i kategorin "Outstanding Voice-Over Performance" för sin röst som prinsessan Penelope i avsnittet Once Upon A Time In Springfield i TV-serien Simpsons; hon har även medverkat i avsnittet The Good, the Sad and the Drugly som Jenny.

2009 nominerades hon till en Oscar såväl som en Golden Globe i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Kym i Rachel Getting Married. Vid Oscarsgalan 2013 nominerades hon igen och vann denna gång priset för Bästa kvinnliga biroll för sin roll som Fantine i Les Misérables.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler