Det sista han ville 2020

Drama Thriller Mysterium
USA
115 MIN
Engelska
Franska
Spanska
Det sista han ville poster

Synopsis

En garvad Washington-journalist tappar greppet om sin egen berättelse när hon på grund av skuldkänslor går med på att hjälpa sin pappa, och själv blir indragen i den story hon arbetar med.
Ditt betyg
1.7 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Last Thing He Wanted
Digitalpremiär
21 februari 2020
Språk
Engelska, Franska, Spanska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Annika Andersson

1 februari 2020 | 08:00

Förvirrande politisk thriller

Dee Rees regisserar en fartfylld men förvirrande politisk thriller med Anne Hathaway i huvudrollen. Filmen bjuder på vackert filmfoto och många spännande moment men manuset gör det svårt att hänga med i svängarna.
Ingenstans i ”The Last Thing He Wanted” finner vi samma enkla klarhet i berättandet som regissören Dee Rees lyckades så fint med i ”Mudbound”. Filmversionen av Joan Didions roman är virrig och svårförståelig och inte särskilt trovärdig som händelseförloppet presenteras här. Anne Hathaway gör dock en fin roll som reportern Elena McMahon, och filmen bjuder på många spänningsfyllda moment.

Året är 1982 och Elena vandrar genom El Salvadors skogar tillsammans med fotografen Alma (Rosie Perez) och beväpnad lokalbefolkning för att dokumentera krigsförbrytelser. Väl tillbaka i stan hamnar de i en militärrazzia och lyckas komma därifrån helskinnade med nöd och näppe. I USA har chefredaktören dåliga nyheter - tidningens inflytelserika och konservativa läsare har invändningar mot att gräva för djupt i centralamerikansk politik. Elena blir beordrad att rapportera från den inhemska politiska kampanjen istället inför Ronald Reagans omval.

Men så hamnar hennes pappa (Willem Dafoe) på sjukhus och hon flyger till Florida för att se efter honom. Han visar sig dock vara i desperat behov av hennes hjälp av helt andra skäl än bara hälsan – han är nämligen insyltad i någon sorts vapenaffär som ska ge honom en halv miljon dollar i vinst om lasten levereras till uppköparen, men en halv miljon i skuld till ljusskygga typer om han överger planen. Elena har inte något annat val än att slutföra pappans uppdrag.

Härifrån blir berättelsen bara vimsigare ju djupare Elena invoveras i vapenhärvan. Det blir nästan lite Bond-varning på hur lekande lätt Elena klarar sig ur de knivigaste situationer, lyckas fly från de mystiska fiender som dyker upp överallt med vapen, och de lika mystiska räddarna i nöden som undsätter henne med falska pass och flygbiljetter.

Manuset skulle ha mått bättre av att kapa en del av de sidospår som i bokform kan fögrenas till tänkvärda kapitel. I filmmediet blir de till förvirrande pusselbitar som inte är där av någon anledning, som Elenas bröstcancerärr till exempel, som vi får utforska i närbild tillsammans med Ben Afflick. I en av de inledande scenerna med pappan (Willem Dafoe) rabblar hon upp vad hon gått igenom utan hans hjälp, en dotter på internatskola, skilsmässa, bröstcancer och mammans död utan att något av detta leder någonstans.

Spänningen lyckas dock hållas hög - filmen är gjord i samma anda som 80-talets äventyrliga biljakter och flyktscener i den tidens actionfilmer och politiska thrillers. Hathaway porträtterar en trovärdig Elena och hennes karaktär bär filmen väl, vilket behövs eftersom alla de övriga karaktärerna känns ganska platta – inte ens Dafoe kan göra särskilt mycket med sin roll. ”The Last Thing He Wanted” är mestadels underhållande och tidvis riktigt spännande men den förvirrande handlingen gör slutresultatet ganska tomt – vi lämnar salongen utan att riktigt ha förstått vad det är vi tittat på.
| 1 februari 2020 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Det sista han ville
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu