The Counselor 2013

Drama Gangster Thriller
USA
117 MIN
Engelska
The Counselor poster

Synopsis

En advokat i Texas försöker komma över snabba pengar, och ger sig in i livsfarliga knarkaffärer med den undre världen.
Ditt betyg
1.8 av 149 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

8 november 2013 | 11:01

Årets besvikelse

En av mina absoluta favoritförfattare, den Pulitzer-prisbelönade pennan bakom "The Road" och "No Country For Old Men" gör på ålderns höst (nu 82 år gammal) debut som manusförfattare till "The Counselor", en thriller i regi av Ridley Scott med halva Hollywoods A-lista i rollistan. På pappret torde det bli en av filmhöstens stora höjdpunkter. Men det papperstunna manuset bakom filmen visar sig högst förvånande vara den största boven i Ridley Scotts svulstiga gangsterdrama, som med sin vackra yta men total avsaknad av substans och innehåll blänker på filmduken som en polerad bajskorv. Årets filmiska magplask är ett faktum.

Jag önskar på så många sätt att jag kunde få min tittning av "The Counselor" ogjord. Dels på grund av min nu befläckade aktning för skådespelare som Michael Fassbender, Javier Bardem och Brad Pitt, samt på grund av mitt nu förlorade förtroende som filmväljare i den vänskapskrets som en efter en lämnade salongen efter många djupa suckar riktade åt mitt håll. Men hur skulle jag kunnat veta, då den välpolerade trailern fortfarande lyckas (trots att jag sitter här med sågen) lura fram saliv på min underläpp med sin "slicka" look och oändliga lista av aktade namn. Hur skulle jag kunnat veta att bakom en stabil fasad dväljdes en filmisk besvikelse, lika plågsam som utdragen...?

Fassbender spelar här en kylig advokat, känd bland alla omkring honom som - The Counselor. En man med ett till synes perfekt liv, som hoppas behålla sina välstrukna skjortslag fria från smuts och blodspår trots att han ger sig in i drogsmuggling över den mexikanska gränsen - givetvis visar det sig inte vara fullt så enkelt. Insyltade i denna smutsiga och dyra drogaffär är även frugan Laura (Cruz), nattklubbsägaren Reiner (en överspelande Bardem), hans Cruella de Vil-like flickvän (Diaz) samt den märkligt designklädde fifflaren Westray (Pitt).

Det så vackra språk McCarthy smyckat böcker som "The Road" med överförs tyvärr långt ifrån smärtfritt till vita duken och filmens ohyggligt omständliga dialog växlar mellan teatralisk pseudo-filosofi och rent babbel, må så vara att den är fin att läsa men på film blir den närmast olidlig att lyssna till. Problemen slutar dock inte där, med en helt passiv protagonist, en total avsaknad av intressant story och ett manus utan framåtrörelse är publiken fast i en till synes ändlös loop av nonsens-dialoger mellan skådespelare som jag tvivlar på ens vet själva vad de snackar om. Så då spelar det ingen roll att "The Counselor" innehåller årets mest svårförglömliga sexscen mellan Cameron Diaz och en Ferarri samt några riktigt vassa action-sekvenser. För man vill bara bort, även då.

Sett till förutsättningarna, med så löjligt många begåvade namn inblandade i en "thriller" med en så enkel och rak premiss, är det en ren bedrift att lyckas producera en så fullständigt intetsägande, och provocerande tunn slutprodukt. Så jag kan inte annat än att ge lägsta betyg till årets största besvikelse på bio.

| 8 november 2013 11:01 |