CINEMACON 2016

Skribent

Jakob Åsell

14 april 2016 | 16:00

Warner Bros visar upp sina kommande filmer

CinemaCon 2016: Mycket DC Comics, Lego och en del skräck på gång från Warner Bros.
I ett svårt marknadsklimat, efter ett antal dyra box office-besvikelser som ”Jupiter Ascending” och till viss del ”Batman v Superman”, som inte helt nått upp till de högt ställda förväntningarna så har Warner Bros. meddelat att de vill satsa på färre releaser än tidigare. 

Man spelar sina säkra kort och sätter stor tilltro till studions etablerade varumärken DC Comics, Lego och Harry Potter-serien. Här kommer några höjdpunkter från studions svulstiga presentation i Las Vegas.

DC Comics

Det är mycket på gång i kölvattnet av ”Batman v Superman”. I en lång ösig DC-trailer pushade man hårt för ”Suicide Squad”, ”Aquaman”, ”The Flash” och visade upp rykande färska bilder på ”Wonder Woman” ridandes på en häst och i slagsmål med soldater. Regissören Patty Jenkins (”Monster”) lyfte fram hur den sistnämnda filmen är en coming-of-age som går tillbaka till karaktärens ursprung. Studiofavoriten Zack Snyder kunde inte nog betona hur mycket det finns att utvidga ur detta expansiva serietidningsuniversum och hur stora ambitionerna är.

Regissören David Ayer äntrade sen scenen med hela "Suicide Squad”-gänget, inklusive vår svenske actionhjälte Joel Kinnaman och liknade filmupplevelsen med att få chansen att hänga med de coolaste personerna i klassen i några timmar. Och efter att ha fått se ett gäng vrålintensiva bilder från filmen är det lätt att förstå varför Will Smith var så vansinnigt taggad uppe på scenen.


”Suicide Squad” är - utifrån studiopresentationerna här i Las Vegas, den enda filmen i genren som gör en icke-frälst nyfiken och som faktiskt ser ut att kunna bidra med något nytt i en på allt för många plan, förutom publikt, mättad genre. När allt för många kommande superhjälterfilmer här doftar interna klassåterträffar, så ser ”Suicide Squad” ut att bli en sällsynt lyckad klassfest.

Animerat

Okey, när jag sa att endast en superhjältefilm fångat mitt intresse glömde jag en film - ”The Lego Batman Movie". Warner satsar stort på den kreativa tankesmedjan ”WAG - Warner Animation Group”, vars front-trio Phil Lord, Chris Miller och Nick Stoller ironiskt plockade isär satsningen under sin presentation genom att berätta hur de alla är kompisar sen tidigare och brukade hjälpa varandra gratis med filmer, enda skillnaden är att de nu får betalt för det. ”Sorry Warner! The cash is checked. Go Money!” utbrast de hånfullt. 

Men sett till vad gruppen har i görningen verkar det inte vara pengar i sjön. I ”Storkarna” delar storkar inte längre ut nyfödda barn, utan jobbar istället med postorder. Trailern har en charmerande torr och dryg vuxenhumor som fans av ”The Lonely Island” lär känna igen. Andy Samberg och Kelsey Grammer som gör röster i filmen gjorde sitt bästa för att övertyga publiken från scenen.

”Storkarna är den bästa filmen som någonsin gjorts. Det kan jag garantera”, menade Samberg halvt övertygande medan Grammer fyllde i:

”Vi har ju alla sett storkar flyga omkring, men har ni någonsin sett dem på film?” Hur det ser ut vet vi den 23:e september.


Men som sagt, "The Lego Batman Movie”. Det är inte bara Ben Affleck som nu får sin alldeles egna Batmanfilm. Will Arnetts mycket självgoda leksaks-dito återkommer även han i sin alldeles egna avknoppning från ”Lego-filmen”. Filmen som har premiär nästa år visades upp med en medryckande Dark Knight-imiterande trailer som introducerade en fånig sidekick i den byxlöse Robin (Michael Cera) och Zach Galifianakis som Jokern. 

”Visst, vi vet att hans föräldrar blev mördade framför hans ögon som barn… MEN varför är han så deppig? Vad är hans problem? Det kommer vi undersöka i den här filmen”, utvecklade Will Arnett på scenen efteråt. Can’t wait!

Skräck

Skräckmästaren James Wan (”Saw”, ”Insidious”, ”The Conjuring”) på plats i Las Vegas lyfte två spännande titlar som lär locka en bred publik. Den första är ”The Conjuring 2” vars stjärna Patrick Wilson hyllade både den ”sanna" historien om vad som kallats "Englands Amityville” och sin regissören James Wan, som han menade spelar i sin helt egna liga när det kommer till skräckfilm. Trailern, som hade rejäla Exorcisten-vibbar rev ned stora applåder på CinemaCon med sina snurrande kors, läskiga nunnor och elaka barn.


Den andra filmen var svenske David F. Sandbergs långfilms-adaption av hans och Lotta Lostens rysliga YouTube-hit ”Lights Out” som vi skrivit om här. Båda klippen skickade ett oroligt och uppspelt sus genom jättepubliken på Colosseum i Las Vegas och förvandlade rutinerat branschfolk till fnissiga tonåringar. 

Några andra titlar som presenterades:

”Legenden om Tarzan” med allas vår Alexander Skarsgård i den ikoniska titelrollen och intill Christoph Waltz som utlovar ”Big animals and big action!”

”War Dogs”, kokain, kulsprutor och dåliga beslut i Todd Philips (”Baksmällan”) nya film med Jonah Hill och Miles Teller i huvudrollerna.

”Central Intelligence” - ”Saving The world takes a little Hart and a big Johnson”, Kevin Hart och Dwayne Johnson frontar denna pajiga komedi som bjuder till många storleks-skämt.

”Fantastiska vidunder och var man hittar dem" - Sist med inte minst återförenar Richard Yates Harry Potter-teamet för att filmatisera J.K Rowlings första helt egna manus som flyttar Harry Potters universum till 20-talets USA med bland andra Ezra Miller, Eddie Redmayne och Colin Farrell.
| 14 april 2016 16:00 |