The Lego Batman Movie 2017

Action Komedi Animerat
USA
90 MIN
Engelska
The Lego Batman Movie poster

Synopsis

Det är stora förändringar på gång i Gotham och om Batman vill rädda staden från att bli övertagen av Jokern måste han nog sluta med den ensamma-hjälten-grejen och lära sig samarbete. Och kanske, men bara kanske, kan han lära sig att slappna av lite ibland…
Ditt betyg
3.2 av 131 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

7 februari 2017 | 18:20

Halvroligt återbesök i Legoland

När Lego släpper loss Batman på egen hand saknas samma sting som gjorde tre år gamla ”Lego-filmen” till en omistlig skrattfest. Det rör sig om en lite barnsligare uppföljare som för den sakens skull inte lär göra den yngre publiken besviken.
”Lego-filmen” från 2014 var det årets största överraskning på bio - vid första anblick en kromosomlång reklamfilm för plastbitar, men i praktiken en perfekt mixad kavalkad av metahumor, självironi och utflippad slapstick. Naturligtvis vill de kommersiella krafterna mjölka konceptet vidare, och föga oväntat nog spelar legoversionen av Batman, som fick leverera några av den förra filmens roligaste oneliners, huvudrollen den här gången. 

Batman (utrustad med Will Arnetts basröst) har i Lego-universumet svårt att erkänna för sig själv att han suktar efter att få ingå i ett större sammanhang – en familj, ett kompisgäng – och för en solitär tillvaro som Gothams frälsare. Han är till och med för känslomässigt hämmad för att tillstå att Jokern (Zack Galifianakis), som i gammal god form terroriserar staden på regelbunden basis, är hans ärkefiende. ”Du betyder ingenting för mig”, väser Batman bistert, trots att deras rivalitet har bestått i närmare åttio år. Detta gör Jokern mycket ledsen.

Det blir en uppgift för Robin (Michael Cera) – som Batman av misstag adopterar från ett pojkhem för föräldralösa – och betjänten Alfred (Ralph Fiennes) att lära superhjälten att omfamna sina medmänniskor och släppa rollen som ensamvarg. Till sin hjälp har de den rådiga polisen Barbara Gordon (Rosario Dawson). Hon förespråkar ett regelbundet teamarbete mellan Batman och stadens polisstyrka; den nya tiden har ingen användning för solitära vigilanter eller personliga korståg mot kriminella. När Jokern släpper lös en armé av superskurkar från en annan dimension blir behovet av ett samlat försvar av staden än mer kritiskt. 

Det är också med denna ansamling av klassiska filmbovar som hjärnorna bakom ”The LEGO Batman Movie” hoppas på att hämta hem flest skratt. I den brokiga skaran går det att identifiera både Sauron, Voldemort och Godzilla, för att bara nämna några, och när man lägger till Jokerns befintliga gäng med klassiska Batman-skurkar blir hela filmen en sorts igenkänningslek där även den mest obskyra bad guy från populärkulturen flimrar förbi.

Manusförfattarna till ”Lego-filmen” står den här gången som producenter. Istället har en mångtalig skara nya förmågor skrivit filmen, och här märks dessvärre en skillnad i kvalitet från förra gången. De allra mest sofistikerade skämten och de oväntade och bisarra infallen, de listigaste referenserna, allt får stå tillbaka för storskaliga actionscener och ett hysteriskt tempo. 

I en jämförelse med sin föregångare är Lego-Batman helt enkelt inte lika rolig – det hindrar inte att den är trivsamt fnissig och lagom underhållande på egen hand. 
| 7 februari 2017 18:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
JMY
Roligt trams om mörker och svärta! Se den: Om du älskar Batman och vill ha lite av allt som kommit på bio och de senaste 50 åren med läderlappen! Det finns en stor gnutta ironi och blinkningar som den mest inbitne kan njuta av. Du har aldrig tråkigt och skratten duggar tätt. Jag såg filmen med svenskt tal där samtliga inblandade stod för ett gott hantverk. Undvik den: Vill du ha något seriöst eller betydelsefullt så håll dig långt borta. Det är tramsigt och flamsigt från ruta 1. Har du även tänkt ta någon yngre person med dig så är det en väldigt intensiv film som matar på i 250 knyck. Risk för chock och överbelastning för de allra yngsta. https://www.moviezine.se/movies/lego-batman
Läs mer