Central Intelligence 2016

Action Komedi
USA
108 MIN
Engelska
Central Intelligence poster

Synopsis

Bob var en gång klassens största mobboffer men är idag en livsfarlig CIA-agent. I samband med en återförening på hans gamla gymnasieskola rekryterar han skoltidens coolaste snubbe, numera en revisor som mest längtar tillbaka till sina glansdagar. Hans oberäknelige nya partner tar honom från den trygga kontorstillvaron till en värld full av skottlossningar, svek och spionage – en värld där de både riskerar att dödas på fler sätt än vad även han kan räkna till.
Ditt betyg
3.2 av 501 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Central Intelligence
Biopremiär
17 juni 2016
DVD-premiär
14 november 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

14 juni 2016 | 22:00

Mer avlägsen än central intelligens

”Saving the world takes a little Hart and and a big Johnson” – mycket roligare än denna tagline blir det inte i ”Central Intelligence”, trots att den stora Johnson i fråga visar god komisk form. Och trots att det inte alls är världen som står på spel i filmen.
För att uttrycka det diplomatiskt: Kevin Harts kvaliteter som komiker har hittills undgått mig. Och mindre diplomatiskt: Jag har aldrig hört karln säga någonting roligt överhuvudtaget, och då har jag ändå suttit igenom en av hans ståuppshower på Comedy Central i det explicita syftet att bli motbevisad. I ”Central Intelligence” är det mycket riktigt Dwayne ”The Rock” Johnson som levererar fnissen – de är två eller tre stycken till antalet. 

”Central Intelligence” är mer en idé till en komedi än en komedi i sin helhet, och det är inte ett särskilt originellt eller mästerligt uppslag till att börja med. Hart spelar en revisor som var skolans stjärna på High School-tiden men vars liv nu är småtrist. Dwayne Johnsons rollfigur var å sin sida pluggets överviktiga mobboffer när det begav sig, tjugo år senare är han en multikompetent CIA-agent med fysik som en Belgian Blue. Tillsammans dras de in i en oinspirerad dussinplot med kostymklädda agenter, hemliga kodnamn och mystiska bankkonton som bärande beståndsdelar. Hart är motvillig och harig, Johnson är dödsföraktande och knasig på ett uppsluppet sätt, och den premissen varierar man minimalt i nästan två timmar. 

Ödet är grymt som låter en fungerande film i actionkomedi/buddy-genren fira triumfer på bio samtidigt som ”Central Intelligence” går upp – jämfört med ”The Nice Guys” blir bristen på roliga replikskiften här smärtsamt uppenbar. Ingen skugga ska dock falla på Johnson, som verkar behärska komedi lika bra som action. Innan eftertexterna rullar man ett obligatoriskt bloopers reel – misslyckade tagningar där någon av skådisarna inte klarar av att hålla masken eller gör något oväntat – och då skrattar jag för första gången på riktigt. Det är naturligtvis inte det bästa betyget man kan ge åt en film som försöker vara rolig i så gott som varje enskild scen. 

Greppet att låta Hart vara the straight man, typ, har den fördelen att han skriker mindre, relativt sett, än i en del andra filmer, samtidigt som The Rock får obegränsat utrymme för sin kufaktige men samtidigt älskvärde knasboll till CIA-agent. För Kevin Hart-fans är det möjligtvis dåliga nyheter att komikern är så pass nedtonad. 

För jag utgår ifrån att Kevin Hart ändå har fans. Det är bara det att ingenting i ”Central Intelligence” får mig att vilja aspirera på titeln. 
| 14 juni 2016 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Inför en stundande Highschool återträff får skolans coolaste kille Calvin Joyner en vänförfrågan från en av de utsatta killarna under skoltiden. Ett möte Calvin Joyner sent ska glömma, den dåvarande tjocka utsatta killen är nu 20-år senare inte bara ett muskelberg och vrålsnygg utan även en CIA-agent, och innan Calvin hinner säga what? Har han dragits in i ett internationellt spion drama... Komedin känns stundtals lite krystad och karaktärerna försöker vara roliga typ hela tiden vilket inte håller, då känns det inte riktigt äkta. Men filmen bidrar till många skratt och som helhet går den ändå ut som vinnare, gillar den omaka duon och den katchiga filmlinen: A little bit of Hart and a big Johnson :) Årets katchigaste filmposter line :) Betyget blir en godkänd 3a... Cast: Kevin Hart, Dwayne Johnson, Danielle Nicolet mfl.. AAA
Läs mer