Central Intelligence (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen handlar om Bob, en gång klassens största mobboffer men idag en livsfarlig CIA-agent. I samband med en återförening på hans gamla gymnasieskola rekryterar han skoltidens coolaste snubbe, numera en revisor som mest längtar tillbaka till sina glansdagar. Hans oberäknelige nya partner tar honom från den trygga kontorstillvaron till en värld full av skottlossningar, svek och spionage – en värld där de både riskerar att dödas på fler sätt än vad till och med han kan räkna till.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CENTRAL INTELLIGENCE

Mer avlägsen än central intelligens
”Saving the world takes a little Hart and and a big Johnson” – mycket roligare än denna tagline blir det inte i ”Central Intelligence”, trots att den stora Johnson i fråga visar god komisk form. Och trots att det inte alls är världen som står på spel i filmen.
För att uttrycka det diplomatiskt: Kevin Harts kvaliteter som komiker har hittills undgått mig. Och mindre diplomatiskt: Jag har aldrig hört karln säga någonting roligt överhuvudtaget, och då har jag ändå suttit igenom en av hans ståuppshower på Comedy Central i det explicita syftet att bli motbevisad. I ”Central Intelligence” är det mycket riktigt Dwayne ”The Rock” Johnson som levererar fnissen – de är två eller tre stycken till antalet. 

”Central Intelligence” är mer en idé till en komedi än en komedi i sin helhet, och det är inte ett särskilt originellt eller mästerligt uppslag till att börja med. Hart spelar en revisor som var skolans stjärna på High School-tiden men vars liv nu är småtrist. Dwayne Johnsons rollfigur var å sin sida pluggets överviktiga mobboffer när det begav sig, tjugo år senare är han en multikompetent CIA-agent med fysik som en Belgian Blue. Tillsammans dras de in i en oinspirerad dussinplot med kostymklädda agenter, hemliga kodnamn och mystiska bankkonton som bärande beståndsdelar. Hart är motvillig och harig, Johnson är dödsföraktande och knasig på ett uppsluppet sätt, och den premissen varierar man minimalt i nästan två timmar. 

Ödet är grymt som låter en fungerande film i actionkomedi/buddy-genren fira triumfer på bio samtidigt som ”Central Intelligence” går upp – jämfört med ”The Nice Guys” blir bristen på roliga replikskiften här smärtsamt uppenbar. Ingen skugga ska dock falla på Johnson, som verkar behärska komedi lika bra som action. Innan eftertexterna rullar man ett obligatoriskt bloopers reel – misslyckade tagningar där någon av skådisarna inte klarar av att hålla masken eller gör något oväntat – och då skrattar jag för första gången på riktigt. Det är naturligtvis inte det bästa betyget man kan ge åt en film som försöker vara rolig i så gott som varje enskild scen. 

Greppet att låta Hart vara the straight man, typ, har den fördelen att han skriker mindre, relativt sett, än i en del andra filmer, samtidigt som The Rock får obegränsat utrymme för sin kufaktige men samtidigt älskvärde knasboll till CIA-agent. För Kevin Hart-fans är det möjligtvis dåliga nyheter att komikern är så pass nedtonad. 

För jag utgår ifrån att Kevin Hart ändå har fans. Det är bara det att ingenting i ”Central Intelligence” får mig att vilja aspirera på titeln. 
Senaste kommentarer
magiul
Till skillnad från recensenten kan jag uppskatta Kevin Hart-filmer. Han är ingen briljant komiker, men en rätt skön snubbe. Så man blir lite förvånad då man tror att The Rock ska vara den stabila huvudrollsinnehavaren och Kevin Harts karaktär den jobbiga, men sköna typen. Men det är tvärtom, och Kevin Hart spelar i denna film den seriösare av de två, och The Rock får vara komikern.

Men... det fungerar helt enkelt inte. The Rock är en för dålig komiker och Kevin Hart är en för dålig skådespelare för att det ska bli bra. Tydligast blir det när Jason Bateman kommer in i ett kort inhopp och äger skiten ur båda de föregående. Tyvärr, bottennapp för både Kevin Hart och Dwayne Johnson. De skulle kört på det de är bra på så kanske den här trista historien åtminstone kunde varit lite kul att se på. 1/5.
Azadpeyma85
Sämst se den inte. ! Den är töntig och barnsligt åtminstone lägg inte 150 kr på att se den på bio för att det är ingenting märkvärdigt att se. Kolla istället på DVD . det är min tips. För att jag tycker inte  heller att den förtjänar mer än 2 av 5 i betyg.

Veckans populära filmer

Visa fler