War Dogs 2016

Drama Komedi
USA
114 MIN
Engelska
War Dogs poster

Synopsis

Under det första Irakkriget upptäcker två unga vänner regeringens initiativ som tillåter småföretag att buda på militära kontrakt. Snart drar de in allt mer pengar som de kan leva lyxliv på. Men vännerna tar sig vatten över huvudet då de skriver på en deal värd 300 miljoner dollar för att distribuera vapen till afghanska militären. Detta sätter dem i trubbel med väldigt skumma människor, och får ovänner inom den amerikanska regeringen.
Ditt betyg
3.3 av 351 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
War Dogs
Biopremiär
19 augusti 2016
DVD-premiär
15 december 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

16 augusti 2016 | 21:10

Krig har aldrig varit så kul

Jonah Hill och Miles Teller är den otippade helan och halvan som spelar i en av årets sjukaste filmer. "War Dogs" skryter visserligen med en ”baserad på verkliga händelser”-stämpel men har onekligen fått en humoristisk twist för att locka publik.
David Packouz (Miles Teller) är en ung kille som försörjer sig på att massera rika gubbar i Miami eller som hans barndomsvän Efraim Diveroli (Jonah Hill) uttrycker det, ”runkar av gamlingar” för brödfödan. När de båda återförenas under en begravning tycks Davids smått tragiska framtid med gravid flickvän och skulder vara fylld av både pengar, äventyr och massa, massa, jag menar massa vapen. Med Irakkriget som ridå blir de båda killarna huvudpersonerna i en av den amerikanska försvarsmaktens största skandaler genom historien. 

”War Dogs” vill gärna framstå som den äkta historien kring två 20-någonting ynglingar som lyckades vinna hem en vapenorder från Pentagon värd flera miljoner. En historia som vinner redan på sin absurda otrolighet. Råkar man inte vara en lika stor kreativ galning som Quentin Tarantino känns det nästan lite udda att slå samman två genrer i vad som kallas ”krigskomedi”, men trots att det är "Baksmällan"-regissören Todd Phillips som sitter bakom kameran är ”War Dogs” inte en film som trillar överbord av galenskap. Snarare tvärtom även om kategoriseringen är något svårtydd. Här finns både drama, action och helt galen humor, en perfekt kombination för den som kanske inte riktigt kan bestämma sig eller vill begränsa sig. 

Egentligen var det Shia LaBeouf tillsammans med Jesse Eisenberg som skulle anta huvudrollerna som den pengakåte och halvt galne Efraim samt den mer sansade och naive David, men vår duo, rising star Miles Teller och framför allt Jonah Hill tycks vara som gjorda för rollerna. I synnerhet den sistnämnde levererar skådespel som får dig att både skratta och rysa. Hur mycket östeuropeiska gangsters, terrorister och as till politiker man nu än kan få in i en film neröst av underbara men ganska grundläggande ”din mamma”-skämt, så lyckas regissören Phillips fortfarande behålla en nästan tragisk nerv om två galningar som bestämmer sig för att förverkliga devisen ”Get rich or die trying” sina moraliska ståndpunkter till trots.

”War Dogs” gör narr av allt och alla genom att driva med både nationalism, religion och moralism, kanske inget nytt men likväl både kul och befriande på flera sätt än ett. Allt medan ett grymt soundtrack dundrar på i bakgrunden och får en att känna sig lika cool som insyltad i en film som bara kan beskrivas som antiallt förutom pengar. Oberoende av sanningshalten i filmen så var det längesen krig var så roligt.
| 16 augusti 2016 21:10 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Den helt sinnessjuka men sanna berättelsen om två unga killar som börja köpa och sälja vapen via nätet och får en stor order av USA´s Pentagon, ska killarna ta sig vatten över huvudet eller kommer dem göra århundradets affär?! Gillade den skarpt, blanda högt och lågt och den tillsynes blyga David (Miles Teller) och den smått psykopatiska men charmiga Efraim (Jonah Hill) är en oslagbar duo, synd att det inte finns material för en sequel men man vet ju iför sig aldrig med Hollywood, men denna duo passar varandra som handen i handsken. Fartfylld, rolig, action och en massa höjda ögonbryn, filmen får en fyra!!! AAAA
Läs mer