The Conjuring 2 (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I skräckfilmen "The Conjuring 2" får vi följa ytterligare ett verkligt fall ur de världsberömda demonologerna Ed och Lorraine Warrens arkiv. De reser till London för att hjälpa en ensamstående mamma som uppfostrar fyra barn i ett hus plågat av onda andar.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE CONJURING 2

Läskig men välbekant uppföljare
Skräcken fortsätter med spökjagande paret Ed och Lorraine Warren, och regissören James Wan fortsätter att klämma ur sig nya variationer på familjer hemsökta av otäcka demoner. Visst hoppar man till ibland, men däremellan infinner sig en starka känsla av déjà vu.
Don’t open the door. Don’t turn around. Don’t go down in the basement… De flesta av James Wans filmer känns som direkta hyllningar till gamla klassiska rysare. Som han tjuvlånar utan att ens be om ursäkt för det. Och visst funkar det. Både ”Insidious” och ”The Conjuring” var tillräckligt skrämmande för att yngla av sig uppföljare och spinoffs. Men någonstans måste det finnas en gräns, som när man nästan glömmer bort vilken film man tittar på.

”The Conjuring 2” fortsätter att följa paret Ed och Lorraine Warren, två verklighetsbaserade spökjägare… förlåt, paranormala utredare som hjälper familjer med värre problem än kackerlackor och trasiga avlopp i huset. Denna gång försöker de rädda en ensamstående mamma och hennes fyra barn i England. Den elvaåriga dottern påstås vara besatt av en demon - och som vanligt är kanske inte ”påstås” bästa ordet.

Wan & co trampar i trygga, välbekanta spår, på gott och ont. Mystiska ljud i mörkret, leksaker får eget liv, mörka röster ropar från väggarna. Här lägger man god tid på att skapa en obehaglig stämning utan att slösa bort goda möjligheter på en skrämseleffekt här och var. Jag skulle ljuga om jag, trots härdad skräckfilmsnörd, hävdade att jag inte stundtals sitter som på nålar eller hoppar till.

Men snart har man undersökt några väl många ljud på nedervåningen och vår stackars minderåriga hjältinna har fått kläcka ur sig fler hemskheter med basröst än i hela ”Exorcisten”-serien. Storyn, förklaringarna och en viss twist håller visserligen men det mesta osar déjà vu. Med en fjärde ”Insidious” och en andra ”Annabelle” på G så undrar man hur länge Wan kan vrida och vända på det hemsökta konceptet.

Ännu värre är att paret Warren förvandlats till de tänkbart mest helylle skräckfilmshjältarna. Ed är en karlakarl som med ett leende fixar i hemmet och räddar varje farlig situation utan att klaga medan Lorraine är den känsliga, förstående hustrun med gott om visdomsord. Scenen där han spelar Elvis på gitarr inför den mysiga familjen medan hon leende fånstirrar på är nästan outhärdlig.

Men skådespelarna gör sitt bästa. Patrick Wilson och Vera Farmiga lyckas utgjuta lite kött och blod ur Wilsons och är oförnekligen ett stiligt par. Lite bortglömda Frances O’Connor är som alltid fin som mamman medan det är kul att återse Franka Potente på vita duken, här som cynisk TV-producent. De får dock inte alltför mycket att jobba med bland alla flygande möbler och läskiga monstergubbar. Men det är väl trots allt de som är stjärnorna i filmen.
Senaste kommentarer
Onge
Inte ofta en uppföljare är bättre men så var fallet med The Conjuring 2. 
Har flera hela kroppen gåshudsupplevelser första halvtimman, och första halvan av filmen är rejält bra. Sen går det ner sig ganska mycket men sista
kvarten är rejält spännande. Älskar döda gubbens haunting, den äckliga nunnedemonen och krokiga mannen huu. Nära på att göra i byxan av honom en gång haha.
Snyggt London 70-tal och bra soundtrack. Givet inköp, bästa sedan första Sinister.
3+/5 (7/10)
Kalis
Riktigt bra och underhållande skräckis, tycker nästan tvåan var betydligt bättre än ettan
Ingevaldsson
Visst, vi har sett detta förr..Men det är otroligt sällsynt att det är såhär väl genomfört. Allt ifrån den stilrena och otroligt snygga förtexten till det fantastiska kostymarbetet och de grymma omgivningarna i ”70-talets England”. Filmen ser ut som att det skulle kunnat ha kommit ut 1977 (!) Musiken av Joseph Bishara är helt perfekt. Patrick Wilson och Vera Farmiga spelar otroligt bra ihop. Jag är förälskad i det här. Det va väldigt länge sedan skräck va såhär läskigt. Stämningen finns där, skräcken finns där och det är så svettigt snyggt. Hoppas på ännu en uppföljare. 4/5.
Visa fler (7)

Relaterade filmer