Wonder Woman 2017

Wonder Woman poster

Synopsis

Innan hon blev Wonder Woman var hon Diana, prinsessan av Amazonerna, tränad för att bli en oövervinnerlig krigare. När en amerikansk pilot kraschar på den paradisö hon växt upp, berättar han om en massiv konflikt som härjar utanför ön. Hon bestämmer sig för att lämna tryggheten, övertygad om att hon kan stoppa hotet.
Ditt betyg
3.6 av 172 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Recensent

Fanny Degerfelt

30 maj 2017 | 12:20

Gal Gadot strålar som Wonder Woman

DC visar att de lärt sig åtminstone lite av sina misstag, och lyckas leverera både den bästa filmen i deras nya filmuniversum, och en film om en kvinnlig superhjälte som inte är usel.
Diana (Gal Gadot) växer upp på amasonernas ö Themyscira, som skyddats av Zeus från resten av världen. Dessa kvinnliga krigare (som under tusentals år inte lyckats uppfinna någon sorts motsvarighet till en sport-BH) tränar för den dag krigsguden Ares återuppstår. En dag kraschar piloten Steve (Chris Pine) genom öns skyddande barriär, och berättar för Diana om världskriget som pågår utanför, där miljoner människor dör medan amasonerna sitter i sin skyddade bubbla. Det måste vara Ares som har återvänt, så Diana följer med Steve ut i människornas smutsiga, hårda värld.

Den första timmen har filmen mig. Min försiktiga optimism utvecklas till engagemang. Jag tycker om att se Dianas uppväxt, hennes möte med piloten Steve, naiviteten hon möter kriget med. Om hon bara kan stoppa krigets gud Ares så kommer freden återvända. Det är något som används i många filmer, att krig bara består av en enda persons ondska. Men det är mer komplext än så, och filmen försöker visa detta, men det känns i slutändan motsägelsefullt.

Filmen tappar mig vid mittpunkten. Wonder Woman befinner sig i frontens leriga skyttegravar. Plötsligt släpper hon ut sitt hår och tar av sig sin rock för att avslöja sin pyttelilla outfit - bestående av tubtopp, miniminikjol och kilklackar - och jag garvar. Superhjältekostymer ser oftast minst sagt opraktiska ut, en har vant sig att bortse från det. Men det blir för löjligt att hon ska möta tyskarnas kulspruteeld i en outfit de flesta kvinnor inte skulle vilja gå upp för en trappa i.

Men trots outfiten är Gal Gadot Wonder Woman. De första bilderna av henne kritiserades, men när man väl sett henne är det är svårt att föreställa sig någon annan i rollen. Hon var det bästa med ”Batman v. Superman” och levererar lika bra i en huvudroll. Gadot spelar Diana som naiv, stark, empatisk och smart.

Som film är ”Wonder Woman” ojämn, den pendlar från att vara cool och engagerande till att vara tröttsamt klichéfylld. Vi får inte heller veta vad Dianas begränsningar är, vilket gör det svårt att veta när hon är i faktisk fara.

Det är ändå märkligt att det dröjt så pass länge att få en film om Wonder Woman. Trots att hon är en av de mest kända superhjältarna har hon fått vänta i skymundan medan vi fått se Bruce Waynes föräldrar skjutas uppskattningsvis hundra tusen gånger.

Det har varit en brist på kvinnliga superhjältar i allmänhet under de senaste årens serietidningsrenässans, Hollywood verkar fortfarande anse att de är riskabla efter monumentala floppar som ”Catwoman” och ”Elektra”. (Att de misslyckades måste trots allt bero på att de handlade om kvinnliga superhjältar, inte att filmerna var imponerande illa skrivna?) Trots att ”Avengers” visat sig vara en riktig kassako väntar vi fortfarande på en film om Black Widow. En film om en fan-favorit i en oerhört lukrativ och älskad franchise? Njaaa... verkar svårt att få ihop. En film om en snubbe som krymper och heter Ant-Man av alla saker? Absolut, ta 130 miljoner dollar och gör nåt coolt.

Det känns som om de ansvariga för DC:s filmuniversum ändå lyssnat på viss kritik: rollbesättningen har mångfald. En kvinna - Patty Jenkins som gjorde hyllade ”Monster” - regisserar berättelsen om den mest kända kvinnliga superhjälten. Men framför allt har ”Wonder Woman” - oftast! - en bättre ton än föregångarna. Den är inte lika humorbefriat seriös som ”Man of Steel” och ”Batman v. Superman”, men inte heller lika hysterisk som ”Suicide Squad”. För det mesta hittas en bra balans.

Wonder Woman har definitivt den bästa DC-filmen hittills. Det är en utmärkt popcornfilm. Även om den har tydliga brister lyckas ”Wonder Woman” ge mig hopp, inte bara för de planerade Justice League-filmerna, men också för kvinnliga superhjältar. ANOTHER!
| 30 maj 2017 12:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (10)
5
Vill börja med att säga att filmen uppenbart är väldigt anti-Gud. Först pekar den ut Zeus & gänget som gudar vilket inte är sant. De var inte gudar. De var avkomma till fallna änglar som förökat sig med människor vilket gjorde dem enorma, starka och skitintelligenta. Nothing more, nothing less. Gud Fader (Bibel-Gud alltså) såg till att plocka bort dem från den här världen, och det är därför vi inte har sett dem på så länge och det är därför de nu blivit inget mer än myter för många. En scen som riktigt trycker in detta extra är när ett kyrktorn rasar och i stället reser sig Diana (alltså WW) där till människornas beundran, som en symbol för "Gud hjälpte er inte men Diana gjorde, hon är vår nya Gud". Vilket så klart inte är sant. Jesus har räddat människorna, men på ett annat sätt. Man förstår när man börjar tro på honom. MED DET SAGT. Så måste jag säga att filmen är riktigt bra. En ny favorit. Jag vill se den igen! Den är välgjord, bra musik, maffiga actionscener. Min man sa när vi kom ut från bion att han tyckte att actionscenerna var "lite tama". Say what!?? Jag har inte sett maffigare och mer intressanta actionscener kanske nånsin! Oftast tycker jag att action/krigs-scener är SÅ TRÅKIGA att jag brukar spola förbi dem. Men inte här inte. Gadot gör en utmärkt prestation som wonder woman också. Jag kan inte tänka mig någon annan Wonder Woman. Det är omöjligt. Kostym och allt sånt är också nop notch. Rekommenderar denna film.
Läs mer
3
JMY
Bättre men inte hela vägen! Se den: Om du gillade Wonder Womans gästspel i Batman vs Superman och vill se en fördjupning och fortsättning på hennes resa. Det är riktigt bra inledningsvis när vi blickar tillbaka till hur det hela började. Gal Gadot är stabil i huvudrollen. Undvik den: Om du har svårt för de mörkare och mer skitiga superhjälte-filmerna så är det ännu mer av samma sak. Det blir också väldigt segt halva vägen in i berättelsen då det ska funderas och vandras genom halva Europa. Om du sett Captain America så får du här en ny variant av en hjälte med en stor sköld och skev världsuppfattning. Tankar förs ibland så lågt som till Crocodile Dundee när det är som mest krystat. Man hade hoppats på mer men man fick ändå en uppryckning i förhållande till Stålis och Läderlappens senaste missräkning.
Läs mer
3
Helt själv får hon bekämpa världen utan sidekicks av varken Batman eller Superman, men vi får lära känna henne från liten till den grymma kvinna hon växer upp att bli. Från en trygg plats bland Amazon kvinnorna på ön Themyscira tar hon plats i vår korrupta, mörka värld mitt i andra världskrigets mörkaste timmar för en chans att rädda människorna från allt hat. Men går dem att räddas? Eller har vår fria vilja tagit grepp om oss för alltid och går det att alltid bara vara god? Snygg film, trots alla dataeffekter, är såååå trött på allt detta data animerat, fejk fejk fejk!!! Tyckte heller inte Gal Gadot övertygade speciellt i rollen som Wonder Woman, den lilla kroppen ser ut att falla omkull om man blåste på henne?! Dem kunde väl byggt lite muskler på tösa liten? Inte heller i sitt skådespeleri kändes hon stark utan lika svag som hennes muskler, hade hellre sätt en riktig power kvinna både fysiskt som psykiskt..men men, underhållande var den men dock för lång, men som helhet blir det ändå en godkänd trea... Cast: Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright mfl... AAA
Läs mer
Visa fler