Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 december 2022 | 18:00

De 15 bästa tv-serierna från 2022, enligt MovieZines läsare

Kom någon av dina egna favoritserier med på listan över årets bästa nya serier?
Med nästan 700 röster har medlemmarna i gruppen MovieZine VIP fått kora årets bästa nya tv-serier på Facebook. Efter att MovieZine valde ut 70 olika titlar som fått sin premiär någon gång under 2022, med en blandning på både populära och kritikerrosade titlar, fick läsarna sedan chansen att rösta fram sin egna favoritserier. 
 
Personligen hade jag gärna velat få med lite mer obskyra titlar som "Pachinko", "Irma Vep", "Tokyo Vice" och "We Own This City", men jag måste ändå säga att det är en riktigt fin topp 15-lista som läsarna har röstat fram! För att vara extra tydlig bör jag även påpeka att det inte gick att rösta på några återkommande tv-serier som släppt nya säsonger i år, i stil med "Better Call Saul", "Ozark" eller "Stranger Things". Det är enbart serier helt nya för 2022 som fått vara med!
 
Se även till att kommentera med dina egna favoriter och tipsa oss andra med titlarna som du tycker hade förtjänat en plats på listan.
 

15. "Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities" (Netflix)

 
 
Guillermo del Toros antologiserie bestående av åtta fristående skräckhistorier lyckades knipa den sista platsen på listan. Det var möjligvis en aning varierad kvalitet på avsnitten, men för skräckfantasterna fanns det mycket gott att hämta i "Cabinet of Curiosities".
 

14. "Ms. Marvel" (Disney+)

 
 
Listans enda Marvel-titel blev "Ms. Marvel" som alltså klådde både "She-Hulk: Attorney at Law" och "Moon Knight" när MovieZines läsare fick bestämma. Under 2023 så slår Marvel knappast av på tempot utan kommer släppa serierna "Secret Invasion", "Echo", "Iron Heart" samt nya avsnitt av "Loki" och "What If...?". 
 

13. "The Sandman" (Netflix)

 
 
En av Netflix mest påkostade nya tv-serier på länge är den ambitiösa adaptionen av Neil Gaimans tecknade serier från 1988. Med en något invecklad handling verkar serien ändå ha lyckats bryta igenom och hitta en hel del fans.
 

12. "Reacher" (Prime Video)

 
 
 
Till skillnad från "The Sandman" så kan man väl kanske inte beskylla "Reacher" för att ha en särskilt invecklad handling. Men för den som velat få njuta av en actionserie, med lagom kluriga vändningar och snygga fajtscener - så kunde "Reacher" hos Prime Video verkligen leverera.
 

11. "The Bear" (Disney+)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vi svenskar fick vänta en sisodär hundra dagar extra på att "The Bear" letade sig över till Sverige under hösten. Kanske hade placeringen blivit ännu högre om den hade släppts här samtidigt som när alla föll för serien på sociala medier under sommaren? Oavsett vilket så verkar berättelsen om Carmy och hans smörgåshak ha imponerat på de som faktiskt hunnit ge serien en chans under året.
 

10. "Clark" (Netflix)

 
 
 
Den enda svenska tv-serien på listan blev skådespelaren Bill Skarsgårds populära Netflix-serie om den svenska popgangstern Clark Olofsson, vars brott bland annat gav upphov till begreppet "Stockholmssyndromet".
 

9. "1883" (SkyShowtime)

 
 
Prequelspinoffen "1883" fick visserligen amerikansk premiär redan i december förra året, men dök inte upp här i Sverige förrän i januari - vilket givetvis gör att serien kvalificerade sig in på årets lista ändå. Med en fullpottsrecension hos MovieZine så verkar både kritikerna och tittarna vara mer eller mindre överens om att westerndramat i "1883" lyckades få till något riktigt bra.
 
Nu sitter vi svenskar i ett liknande läge med nästa prequelspinoff "1923", som redan släppts i USA men fortfarande inväntar ett svenskt releasedatum (efter att premiären skjutits upp här på obestämd tid). Förhoppningsvis dyker den nya "Yellowstone"-prequeln upp inom kort här i alla fall.
 

8. "Severance" (Apple TV+)

 
 
"Severance" har hyllats av många som en av årets bästa tv-serier och knep även den ett betyg på fem av fem här hos MovieZine. Faktumet att serien är släppts hos Apple TV+, som inte riktigt slagit igenom på lika bred front som streamingtjänsterna Netflix, Disney+ och HBO Max här, lär troligtvis ha bidragit till att titeln inte setts av tillräckligt många svenskar för att ta en högre plats på listan.
 

7. "Dahmer - Monster: Berättelsen om Jeffrey Dahmer" (Netflix)

 
 
Ryan Murphy har gjort en hel drös tv-serier hos Netflix efter att streamingtjätten betalade hundratals miljoner dollar för att locka över den populära tv-skaparen för några år sedan. Men det var först i år som hans tv-serier "Dahmer - Monster: Berättelsen om Jeffrey Dahmer" och "The Watcher" verkligen blev megapopulära succéer hos Netflix. Och det råder ju ingen tvekan om att Evan Peters gestaltning av seriemördaren Jeffrey Dahmer var både den läskigaste och den bästa av dessa två. 
 

6. "Obi-Wan Kenobi" (Disney+)

 
 
 
Ewan McGregor bjöd på fanservice av högsta nivå när han återvände till rollen som jedimästaren Kenobi tidigare under året. Personligen föll den mig inte alls i smaken, men läsarna har talat!
 

5. "Wednesday" (Netflix)

 
 
På bara några veckor så har Tim Burtons tv-serie om Wednesday Addams och hennes tid på Nevermore Academy gått och blivit Netflix mest sedda tv-serie någonsin. Ingen liten bedrift! Med en berättelse som kunnat locka både de yngre och äldre tittarna på en och samma gång, så är det nästan förvånande att serien inte knep en ännu högre plats på listan. 
 

4. "Sagan om ringen: Maktens ringar" (Prime Video)

 
 
 
"Sagan om ringen: Maktens ringar" har onekligen varit en av årets mest omtalade titlar och utan tvekan den allra mest påkostade, med åtminstone drygt 700 miljoner dollar spenderade på den första säsongen. Många påstår att det är en av årets sämsta titlar, medan andra fallit pladask för fantasyserien som utspelar sig i Tolkiens fantasyvärld Midgård. Bland MovieZines läsare räckte det i alla fall fram till den fjärde plats på listan!
 

3. "Peacemaker" (HBO Max)

 
 
 
Året rivstartade med James Gunns spinnoffserie till "The Suicide Squad" där vi fick följa John Cena i rollen som "Peacemaker". Nästan ett år senare har Gunn gått och blivit VD över hela DC Studios, så förhoppningsvis kommer vi ha en hel del mer av samma höga underhållningsnivå att se fram emot framöver. 
 

2. "House of the Dragon" (HBO Max)

 
 
 
Prequelserien "House of the Dragon" tog oss tillbaka till George R.R. Martins fantasyvärld, 200 år före händelserna i "Game of Thrones". Det blev möjligtvis ett eller två tidshopp för mycket för vissa av tittarna, men på det stora hela verkar många ha uppskattat att HBO tog oss tillbaka till en påkostad och välskriven (särskilt med tanke på hur det slutade senast) fantasyvärld. 
 

1. "Andor" (Disney+)

 
 
 
Vi fortsätter på prequelspåret även när vi kommer till topplaceringen på listan över årets bästa nya tv-serier. "Andor" är tv-serien som låtit oss lära känna Cassian Andor, samma karaktär som även dök upp i långfilmen "Rogue One: A Star Wars Story" för några år sedan. Och de allra flesta som sett färdigt serien är rörande överens om att det är bland det bästa som har gjorts inom Star Wars sedan originaltrilogin... och jag kan inte göra annat än att hålla med. 
 
 
Vilka är dina egna nya favoritserier från 2022? Kommentera gärna nedan!
| 29 december 2022 18:00 |