Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

13 januari 2022 | 12:00

James Gunn och John Cena berättar allt du behöver veta om "Peacemaker"

MovieZine har fått ett långt snack med filmskaparen James Gunn ("The Suicide Squad") och superstjärnan John Cena om skapandet av barnförbjudna "Peacemaker".
Få filmskapare har lyckats vinna över fansen på det sätt som James Gunn har lyckats med. Med sina "Guardians of the Galaxy"-filmer har han erövrat en helt egen del av Marvels ständigt växande universum, samtidigt som han genom "The Suicide Squad" imponerade med sin väldigt barnförbjudna DC Comics-adaption.
 
När han för 3 år sedan sparkades från "Guardians of the Galaxy Vol. 3", efter att några gamla kontroversiella tweets gjorde att han föll offer för cancelkulturen... så reagerade både fans, skådespelare och andra filmskapare på ett sätt som gjorde att han snabbt "räddades" och släpptes tillbaka in i gemenskapen igen. Genom att nu skapa en hel spinoffserie kring den allt annat än PK-känsliga superskurken/antihjälten "Peacemaker", så tycks både Gunn och John Cena njuta av att kunna skämta om i princip vad som helst.
 
Large 0999e7b9dc34b027a19cb9f027416371 the suicide squad reactions.jpg
"The Suicide Squad" släpptes i slutet av sommaren i fjol.
 
Cena är nämligen tillbaka i rollen som karaktären vi lärde känna i "The Suicide Squad" i fjol. Handlingen tar vid precis efter att Peacemaker vaknat upp på sjukhuset och den här gången tvingas han in i den hemliga operationen "Project Butterfly" - som är i behov av hans vilja att skapa fred till varje pris. Ni vet, hur många män, kvinnor och barn han än måste döda för att bevara den... som vi lärde oss i filmen senast. Den här gången finns det däremot gott om tid att faktiskt få lära känna karaktären mer på djupet!
 
MovieZine fick ett långt snack med både Gunn och Cena inför premiären hos HBO Max. Under vårt samtal hinner vi gå igenom allt från varför just "Peacemaker" var den karaktär Gunn ville utforska mer, Gunns kärlek för svensk pop och rock (som vi även får höra i serien), hur Cenas pianospelande letade sig in i serien och huruvida Gunn skulle kunna tänka sig att regissera en Marvel/DC Comics-crossover någon gång i framtiden.
 
Hela den inspelade intervjun med James Gunn och John Cena finns även att se i slutet av den här artikeln.
 
Innan vi börjar är det väl inte mer än rätt att jag berättar att eftersom jag är svensk så hyser jag givetvis ett visst agg mot er båda... med tanke på hur ni avslutade Rick Flags och Joel Kinnamans resa i "The Suicide Squad". 
 
Båda två samtidigt: Det är inte mer än rimligt, haha!
 
Bra, då vet vi var alla står. Men med det sagt, så får vi ändå se ekot av den där specifika Joel Kinnaman-scenen i serien på ett sätt som känns som att det markerade en vändpunkt för Peacemaker. Något som han sedan kunde utvecklas och växa som människa från. Var det en av anledningarna till varför det var just den här karaktären som du ville berätta mer om, när HBO frågade vem du ville göra en spinoffserie kring?
 
James Gunn: Det var absolut en del av det. En del av det som var intressant med honom var att han började ifrågasätta sina ideal, en snubbe som har levt helt och hållet enligt en väldigt specifik syn på världen och fattat alla sina beslut utefter den. Vilket kan kokas ned till "fred till varje pris". Det är något han precis har börjat ifrågasätta, hur det styr över hans liv. Och hur den "koden" har stått i vägen för honom på ett sätt som gjort det omöjligt för honom att komma nära och forma några slags meningsfulla band till andra människor.
 

"Jag gick precis så långt som jag ville. Jag fick igenom allt!"

 
Large 21ad5147e5f97dae86b2bb87781528af 2270690 5813917 6000x4000 medium
John Cena i "Peacemaker".
 
Det råder ingen tvekan om att ni frodas i den barnförbjudna världen, vilket vi tittare givetvis redan visste efter "The Suicide Squad". Men det är också ett faktum som görs väldigt tydligt genom några scener mellan John Cena och Crystal Mudry under det första avsnittets stora klimax [här får jag ett stort leende från Cena, som alla som har sett avsnittet kommer att förstå]. Fick ni några synpunkter från cheferna hos HBO kring att tona ned vissa delar under skapandet av den första säsongen?
 
Gunn: Ja, haha!
 
Det kunde ha blivit en ännu mer barnförbjuden version av serien om ni fått gå hela vägen alltså?
 
Gunn: Nejdå, jag gick precis så långt som jag ville. Jag fick igenom allt! Men om jag fick synpunkter på det - absolut! Men aldrig om sånt, aldrig om sexet eller våldet. Ibland kunde några av våra skådespelare... låt oss säga Steve Agee [spelar John Economos i serien] till exempel, använda "f-ordet" lite väl mycket.
 
- Det är redan många f-ord i manuset, men Steve Agee brukade lägga till ett tusental extra i alla sina repliker... och det var någon gång som en av cheferna sade "jag vet att vi är HBO, men det är kanske lite väl mycket svordomar här?". Och han hade inte fel, i alla inte just då. För det allra mesta så har HBO Max varit väldigt lätta att arbeta med, där man kreativt lät mig göra precis vad jag ville. När det väl kom synpunkter från andra håll inom WarnerMedia, så tog HBO Max alltid mitt parti och lät mig driva igenom mina idéer.
 

"Varför ge den här skithögen en egen tv-serie?"

 
John Cena i "Peacemaker".
 
Skönt att höra! John, du fick nu chansen att verkligen utveckla din karaktär under åtta avsnitt. Jag kan tänka mig att det måste vara ett riktigt drömläge att få plocka en karaktär som fansen redan lärt känna i en film, men sedan få chansen att ta oss alla med ned på djupet av den. Hur var den upplevelsen för dig under skapandet av den här första säsongen?
 
John Cena: Det har varit helt fantastiskt att få göra det som en serie. Eftersom du kan spendera längre tid med så många olika saker och behöver inte skynda dig för att hinna klämma in allt på bara drygt två timmar. Jag tror att Peacemaker är intressant just på grund av vad folk sade om honom efter att han dök upp i "The Suicide Squad". Det första folk undrade efter att man såg honom där, var "varför". Varför ge den här skithögen en egen tv-serie? Under de få tillfällen vi får se Peacemaker i "The Suicide Squad" så tyckte man inte om honom... och enligt publiken förtjänade han inte den chansen. 
 
- Den responsen från fansen kom dessutom ut när vi redan hade börjat jobba på "Peacemaker", så det gjorde det hela ännu mer intressant - eftersom jag visste vad James hade skrivit och vad vi hade på gång. Jag tror att folk genuint hatade Peacemaker. Men han är av någon anledning den typen av snubbe som du ändå vill heja på. 
 
- Jag är själv en optimist och tror på mänskligheten... och jag tror bara att det finns ett fåtal människor som verkligen är onda rakt igenom. Och i "The Suicide Squad" så får vi se att Peacemaker är en riktig skithög, men han är inte ond rakt igenom. Vilket öppnar upp möjligheterna för en intressant typ av berättelse. Jag gillar faktumet att folk kommer att gå in med inställningen att "varför får den här skithögen chansen?". För det kommer ju flera tillfällen där man verkligen vill ruska om honom och skrika att "vafan - du är bättre än såhär!". Men just det kommer att leda in tittarna på en spännande resa med "Peacemaker".
 

"En liten del av mänskligheten är riktigt onda jävlar"

 
Robert Patrick och John Cena i "Peacemaker".
 
Hans farsa kan vi nog räkna till gruppen av helhjärtat onda människor dock...
 
Gunn: Absolut, hans pappa är genomrutten. Jag tror på ondska. Jag tror att ondska existerar och att det finns riktigt onda människor där ute. Men precis som John så tror jag inte att majoriteten av oss är det... bara en liten del av mänskligheten är riktigt onda jävlar. Och Auggie Smith [Peacemakers pappa, spelad av Robert Patrick] är en av dem.
 
- Oturligt nog så har han fått chansen att uppfostra en son, som vi däremot får lära oss under säsongen att han är en ganska känslig snubbe. Lite för känslig för sitt eget bästa kanske. Och på grund av den här osäkerheten så har Peacemaker byggt upp hela den här personan kring sig själv, som ett slags skydd mot det. Det var också något jag tyckte om att få utforska mer, det där inre spelet som har format honom. 
 
Du skrev alla avsnitt, som dessutom alla har fantastiskt roliga "end credit"-scener i eftertexterna. Var det saker du inte fick plats med i avsnitten och bestämde dig för att lyfta fram eller var det något du planerade i förväg att ha med där?
 
Gunn: Det var planerat! Ibland använde vi grejer som inte var planerat i förväg, som till det första avsnittet när vi ser en liten grej mellan Peacemaker och hans pappa som bara var något jag kasta iväg åt Robert och gillade hur John reagerade på det. Jag tyckte att det blev kul och vi lade in det på slutet.
 
- Men du vet, vårt crew har jobbat hårt med alla avsnitten. Jag ville verkligen att folk ska sitta kvar genom eftertexterna och titta på alla namnen, medan man får lyssna på några riktigt grymma låtar efter varje avsnitt - och sedan få titta på en liten bonusscen i slutet efteråt. Jag tyckte att det kunde vara schysst att ge alla som faktiskt sitter kvar något litet extra där. 
 
- Ibland är det grejer som improviserats fram, ibland är det John som hittar på något, ibland var det jag som ropade ut något jag ville att han skulle testa och ibland var det sådant som bara inte fick plats i den slutliga versionen för just det avsnittet. När vi började närma oss slutet av inspelningarna insåg jag däremot att vi inte hade något planerat till det sjunde avsnittet, så då fick jag faktiskt anstränga mig och göra något specifikt till just det avsnittet. 
 

"Jag har tusentals svenska pop och rocklåtar som jag samlat på mig genom åren."

 
 
Det blir en bra övergång där med att du nämnde musiken. För även om vi svenskar nu givetvis har förstått ditt hat, efter vad du gjorde mot oss i "The Suicide Squad"... men i "Peacemaker" så bjussar du ju faktiskt på låtar från svenska "Dynazty", "Sister Sin" och ett långt snack om finska "Hanoi Rock" under samma avsnitt med. Så nu undrar jag givetvis, vem det är som är den stora glamrockaren i produktionen som lyft fram dem här banden?
 
Gunn: Det är jag, haha!
 
Cena: Det är 100 procent James.
 
Gunn: Men det är också Peacemaker, alltså musik som passar in på honom som karaktär, så jag skrev in det specifikt för honom. Men låt mig också passa på att poängtera här att jag är ett enormt fan av svensk pop och rock. Jag har tusentals svenska pop och rocklåtar som jag samlat på mig genom åren. Allt från "Eggstone", "Moneybrother" till "Monster" och alla möjliga... jag älskar svensk och nordisk musik i allmänhet. 
 
- Men att kunna använda några svenska metalband från den tiden och det området som musiken överlevde och höll sig som starkast i, var riktigt kul att kunna göra - och samtidigt få lyfta fram några grymma band tillbaka i rampljuset igen.
 

"Att få se Batman och Spider-Man tillsammans hade varit riktigt spännande för mig med"

 
 
Nu när Marvel har öppnat dörrarna till sitt multiverse och DC Comics fortsätter ännu djupare ned i sina crossover-ambitioner med "The Flash", så har nog tiden aldrig varit mer mogen för en potentiell crossover-film mellan DCEU och MCU. Och där känns ju du som den perfekta kandidaten till att leda ett sånt projekt. Hade du varit intresserad av att göra en film (eller serie) och kombinera dessa båda universum som du har spenderat de senaste åren med redan?
 
Gunn: Eh, om det gick att få till en bra handling. Nu är jag bara helt ärlig med dig, för det som verkligen intresserar mig är en bra story och bra karaktär eller en grupp av karaktärer och förhållandena dem emellan. Jag älskar actionsekvenser och älskar att skapa sånt mer än något annat. Men folk blir så fokuserade vid att knyta samman grejer och olika crossovers, eller den här cameon och det där påskägget och så vidare. En del av mig känner bara att jag verkligen inte bryr mig alls om sånt själv. Det gör jag verkligen inte. 
 
- Men ja... att få se Batman och Spider-Man tillsammans hade varit riktigt spännande för mig med. Men jag tror samtidigt att det som verkligen spelar någon roll är bra berättelser i grunden - och jag skulle hata om det visade sig att berättelsen glöms bort i spektaklet kring allt annat.
 

"Det var för att du spelade piano samma dag som min hund dog."

 
John Cena i en roll vi inte är lika vana vid att se honom, framför pianot (bilden är inte från serien).
 
John, innan vårt samtal så såg jag ett klipp där du berättade om att du brukar öva på ditt pianospelande när du har lite tid över. Och nu dyker det ju faktiskt upp en scen i "Peacemaker" där du får spela lite piano, vilket innebär att du nu officiellt kan säga att du får betalt för att spela piano - så grattis! Var det här en scen som fanns med från början i manuset eller var det något som du pitchade själv? Eller hade James redan koll på ditt pianospelade sedan tidigare?
 
Cena: Det var nog med redan i första utkastet faktiskt, det fanns med första gången jag lästa det i alla fall. Jag älskade det...
 
Gunn: Det var för att du spelade piano samma dag som min hund dog. Kommer du ihåg?
 
Cena: Ja, jag minns.
 
Gunn: Min hund var nästan 17 år gammal... han hade varit med mig väldigt länge och var min bästa vän. Och han dog när jag var i Panama och spelade in "The Suicide Squad". Eller han dog inte, utan han skulle göra det inom kort... så jag beslutade mig för att jag ville flyga hem och vara med min hund. Alla i produktionen stöttade mig och vi tog en dag ledigt, så jag kunde åka hem och vara med min hund när han dog. Men precis innan det så satt vi i en bar - när John gick över till ett piano, med sin lilla espressokopp som såg ännu mindre ut i hans hand... och spelade en otroligt vacker version av The Pixies "Where Is My Mind". 
 
- Det var ett väldigt fint ögonblick och folk fick till och med tårar i ögonen... och jag har burit det med mig sedan dess. Det var att se en del av John som var annorlunda mot den John Cena vi alla känner igen. När det ögonblicket kommer i serien, som jag visserligen inte vill spoila genom att avslöja för mycket kring. Men även där så får vi se en del av Peacemaker, som vi inte visste fanns. Det är nog faktiskt en av mina favoritscener i hela serien.
 

"Om det inte är underhållande nog så har du dödat allt"

 
 
Jag älskade verkligen den scenen också. Nu har jag bara en fråga kvar innan vår tid tillsammans är över. Vi har haft ett par legendariska filmskapare som pratat illa om superhjältegenren på senare tid, samtidigt som "Spider-Man: No Way Home" mer eller mindre på egen hand troligtvis har räddat mängder av biografer från att tvingas stänga igen sina verksamheter nu. Vilken roll tror ni att superhjältegenren kommer att ha framöver?
 
Gunn: Jag vet inte om vi har något bättre svar på hur framtiden kommer att se ut än vad du har, du kanske till och med har bättre koll på det än vad vi har...
 
Cena: Jag kan nog ändå försöka mig på ett svar där, på grund av mina erfarenheter från WWE [World Wrestling Eintertainment]. Ofta bygger folk upp stora förhoppningar kring vad vi brukar kalla "drömmatcher", ett visst namn mot ett annat. Många gånger när man bokar ett sånt drömmöte så kan själva drömmötet i sig bli en besvikelse, om det inte finns en bra story i grunden.
 
- Nu har vi en värld med alla dessa gigantiska och igenkännbara titlar. Och på pappret ser det fantastiskt ut. Jag vill ha den här stora spelaren mot den här andra. Men som vi säger i WWE-världen; "du kommer bara sälja ut alla platser i stadion om folk tror på dig". Alla måste tro på storyn och det som leder fram till payoffen i slutet, vilket både kan fungera som en gåva och en förbannelse.
 
- Om man bara blir för självbelåten, lat och kastar upp "Ironman" mot "Batman" på markisen - så kommer du möjligtvis att sälja ut stadion en gång, men om det inte är underhållande nog så har du dödat allt som hade kunnat komma därefter. Framöver så tror jag däremot att företagen inom superhjältegenren redan har gjort ett så bra jobb med att bygga upp sina världar... och få fram de stora namnen i dem. Företagen får bara vara försiktig med att inte bli för lata. Man får fortsätta att ta allt som om det är ens första match, ens första story. Och så länge man fortsätter att investera och satsa vidare på allt, så tror jag inte att superhjältarna kommer att försvinna någonstans i framtiden.
 
Du kan även ta del av hela den inspelade intervjun på engelska är här:
 
 
Efter inspelningen passade Gunn även på att lite skämtsamt be om ursäkt för hans behandling av stackars Kinnaman - och att han lovar att ge honom en ny chans i något annat projekt, någon gång framöver. Jag föreslog "Guardians of the Galaxy vol. 3", så nu vet ni var ni läste det först...
 
De tre första avsnitten av "Peacemaker" släpps den 13 januari hos HBO Max. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt.
 

Läs också: De 60 hetaste nya tv-serierna med premiär under 2022

 
Kommer du att ge "Peacemaker" en chans hos HBO Max? Kommentera gärna nedan!
| 13 januari 2022 12:00 |