EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

25 maj 2022 | 10:30

"Vi kunde inte ens få med allt det galna som hände"

"Clark"-regissören Jonas Åkerlund berättar om inspelningen och inspirationerna i en exklusiv inblick bakom kulisserna.
TV-serien "Clark" har blivit vårens stora svenska snackis på Netflix. En fartfylld och färgstark miniserie berättar den sanna (nåja) historien om Sveriges mest ökända bankrånare, via fester och fängelsebesök hela vägen fram till gisslandramat på Norrmalmstorg år 1973. 
 
I en exklusiv featurette kan vi höra regissören Jonas Åkerlund berätta om sin vision för serien, och hur han inspirerades av sina samtal med den verklige Clark Olofsson. 
 
- Han beter sig och lever som en rockstjärna, även när han sitter i fängelse. Vad som är intressant med Clark är att han träffar nya människor hela tiden. Och när han är klar med dem går han vidare. Den enda som stannar kvar lite längre i historien är Tommy Lindström, som viger sitt liv åt att fånga Clark. 
 
Här får vi veta varför karaktären Tommy Lindström (spelad av Vilhelm Blomgren) egentligen inte vill vara med i tv-serien. Adam Lundgren berättar om inspelningen av ett långt och kul montage i Kroatien, och Bill Skarsgård berättar om allmänhetens splittrade uppfattning av Clark. 
 
 
- Ett massivt smörgåsbord av inspiration kommer från den sanna historien och karaktärerna, och research där vi läste alla polisrapporter, berättar Jonas Åkerlund. 
 
- När man möter Clark och lyssnar på honom så börjar jag tro att han ser världen på ett extremt färgstarkt sätt. Jag drog nytta av det. Serien är färgstark och när den är rolig, är den riktigt rolig. 
 
- Vi kunde inte ens få med allt det galna som hände. Det här är sanningen, lögnerna och vad som faktiskt hände. Jag tror att om du ser de första tio minuterna och gillar den så blir den bara bättre och bättre. Och den unga publiken kommer förhoppningsvis att lära sig något, avslutar regissören.
 
"Clark" finns att streama på Netflix.
| 25 maj 2022 10:30 |