Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

4 februari 2022 | 12:00

Alan Ritchson om att ta över som "Reacher" efter Tom Cruise

MovieZine har snackat med skådespelaren Alan Ritchson och författaren Lee Child om Amazon Prime Videos nya adaption av den populära actionhjälten "Reacher".
Alan Ritchson inledde skådespelarkarriären med rollen som Aquaman i "Smallville" och har under de senaste 15 åren sedan dess dykt upp i en massa olika roller i stil med Thad Castle i "Blue Mountain State", Gloss i "The Hunger Games", Raphael i "Teenage Mutant Ninja Turtles" och nu senast som Hank Hall/Hawk i DC-serien "Titans".
 
Men det råder ingen tvekan om att den nya huvudrollen som titelkaraktären "Reacher" är hans största projekt hittills. Serien är baserad på den första boken ur författaren Lee Childs enormt populära bokserie om den tystsamme veteranen och krigshjälten Jack Reacher. I böckerna beskrivs han som en enorm jätte, som dessutom är ruskigt smart - men ändå tycks ha en förmåga att råka kliva rakt in i väldigt farliga situationer.
 
Om du inte redan har läst någon av böckerna, så är chansen däremot fortfarande stor att du såg Tom Cruise axla samma roll i "Jack Reacher"-filmerna. Faktumet att tv-serien bara går under namnet "Reacher" och har kapat förnamnet Jack, är redan där en indikation på hur den här adaptionen kommer att ligga avsevärt närmare böckerna (i vilka han aldrig kallas för sitt förnamn utan bara refereras till som just "Reacher").
 
Inför premiären fick MovieZine chansen att ställa några snabba frågor till både Alan Ritchson (som drog till med två rejäla svar) och Lee Child. Där Lee verkar helnöjd med Alan i rollen, medan huvudrollsinnehavaren själv inte tycker det känns riktigt rättvist att hans namn ens kan nämnas i samma mening som Tom Cruise.
 

Lee Child: "Det var ingen fråga om saken, utan han ägde rollen."

 
Lee Child och Tom Cruise.   
 
Dina böcker har adapterats tidigare, men den här gången verkar man verkligen ha försökt hålla sig så nära originalförlagan som möjligt. Det här är andra gången en skådespelare kliver in i den populära karaktären som du själv har skapat, hur kändes det för dig när du såg Alan Ritchson kliva in rollen som Reacher?
 
- Det var ett helt gäng av grymma skådespelare som vi hade att välja mellan i slutändan, men Alan var "the one". Han var verkligen den rätta. Det var ingen fråga om saken, utan han ägde rollen. När jag lärde känna honom lite bättre under inspelningarna sedan så fick jag också reda på några riktigt intressanta saker om honom. 
 
- För det första så är han en son till två militärveteraner och växte upp på olika militärbaser, vilket onekligen gör att han har en riktig anknytning till karaktären också. Reacher är dessutom en strateg och ligger alltid steget före, han är lika mycket av en tänkare som han är en fighter. Så när jag fick veta att Alan var en riktigt duktig schackspelare i sin ungdom, så fanns det även där en stark anknytning till karaktären. Det visade bara att den där instinktiva bedömningen vi gjorde när vi såg honom för första gången, var helt rätt. För han tog med sig precis allt vi behövde, rakt in i rollen som Reacher.
 

Alan Ritchson: "Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna mäta mig med honom."

 
Alan Ritchson. 
 
Alla som har läst "Reacher"-böckerna ser genast att din version av "Reacher" ligger väldigt mycket närmre Lee Childs böcker. Men alla andra som bara har sett filmerna har troligtvis redan en mental bild av den avsevärt mindre Tom Cruise som den "riktige" Reacher. Har du förberett dig på alla kommande jämförelser mellan dig och Cruise nu i samband med premiären?
 
- Det känns nästan orättvist att mitt namn ens nämns i samma mening som herr Cruises. Hans arv väger så mycket tyngre, att det ändå är jag som är minstingen i det här sammanhanget. Jag växte upp med att titta på allt han var med i och ville vara precis som honom. Jag hoppas bara att jag kan ta mig an mina roller med samma passion och kämpaglöd som han alltid har med sig in i varje nytt projekt. Han är en legend. Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna mäta mig med honom.
 
- Med det sagt så har vi en möjlighet att verkligen kunna gå tillbaka till böckerna och vara så trogna och autentiska som möjligt i adaptionen. Alla ville börja om från början och se om det gick att verkligen hedra det som står på sidorna i böckerna. Jag har haft tur med att man i samband med det tänkte att jag kunde passa i rollen som "Reacher" - och jag är väldigt glad över att man gav mig chansen.
 
- Jag tror att bokseriens fans kommer att gilla vad man får se. Men det här är också riktigt bra tv som klarar av att stå för sig själv... så även om man aldrig har läst någon av böckerna, så kommer man definitivt kunna uppskatta och njuta av resan under säsongen.
 

"Jag hoppas verkligen att "Reacher" kommer att överleva längre än bara en säsong"

 
Large 6e0f30519a276bbfd093adf5c763460f rchr s1 ut 104 210603 mahsha 00102r
Willa Fitzgerald och Alan Ritchson i "Reacher". 
 
Det här är inte första gången du går in i huvudrollen i en tv-serie. För några år sedan ledde du även tv-serien "Blood Drive", där jag har hört att du lärde dig några hårda läxor under inspelningarna. Fick du någon nytta av dina erfarenheter när du gav dig in i rollen som "Reacher"?
 
- Haha ja, det är inte allt för många som har koll på det men det stämmer att jag spelade huvudkaraktären i en kortlivad tv-serie som hette "Blood Drive". Men jag hoppas verkligen att "Reacher" kommer att överleva längre än bara en säsong. Den produktionen lärde mig däremot väldigt mycket. Det är ju genom våra misslyckanden och olika försök i livet som man kan växa och utvecklas... och det var definitivt en sådan upplevelse för mig. För det var den första gången som jag hade huvudrollen i ett projekt och jag ville desperat göra allt jag kunde för att se till att serien skulle bli så lyckad som möjligt. Det kändes som att det låg på mina axlar... och om vi misslyckades, så skulle det vara på grund av mig. 
 
- Såhär i efterhand förstår jag att det inte var så. Men där och då kände jag en väldigt stor press kring det. Och som det kontrollfreak jag är så gjorde det att jag försökte göra alla andras jobb också, om jag kände att jag hade en bättre idé. Det gjorde däremot att jag bara retade upp folk och lade en massa energi på saker jag inte borde ha brytt mig om. Eftersom det inte var mitt jobb. Men jag kände att det fattades beslut som gjorde att den serien inte blev så bra som den kunde ha blivit, om den bara hade hanterats på ett lite mer smakfullt och bättre sätt.
 
- Jag minns faktiskt att showrunnern ringde upp mig och sade: "Lyssna nu, när skiten når dig så är allt redan genomstekt och redo att serveras. Säg bara dina repliker, din jävel!". Så efter det samtalet visste vi var vi hade varandra, haha. Men jag lärde mig som sagt fortfarande väldigt mycket under den perioden. 
 
Large 6e0f30519a276bbfd093adf5c763460f cancelled tv shows 2017 blood drive
Christina Ochoa och Alan Ritchson i "Blood Drive".
 
- För om vi spolar fram tiden några år, till när jag fick min roll i "Titans", så hade jag hunnit lära mig att verkligen bara lämna över allt sånt ansvar och bara göra det jag var där för. Och det resulterade i att jag hade mer roligt än någonsin under en inspelning. Inte nog med det, vår showrunner på "Titans" är nära vän med Nick Santora som är vår showrunner för "Reacher". När han började letade efter någon att spela Reacher så har jag nu i efterhand fått veta att jag fick ett riktigt bra omdöme kring min tid på just "Titans", "han är så lätt att jobba med, han dyker bara upp och säger sina repliker!". 
 
- Så, tack och lov för alla läxor jag lärde mig under "Blood Drive". Allt det spelade nog en stor roll i att jag fick den här chansen nu i "Reacher". Jag lärde mig att komma in och samarbeta och göra sin del. Man kan inte göra "Reacher", något som hundratals miljoner människor redan har en uppfattning om, utan att samarbeta.
 
Se Alan Ritchsons svar på våra frågor samt två klipp ur "Reacher" här nedan:
 
 
Hela den första säsongen av "Reacher" finns nu tillgänglig hos Amazon Prime Video. Den första säsongen består av totalt åtta avsnitt.
 

Läs också: De 60 hetaste nya tv-serierna med premiär under 2022

 
Kommer du att ge nya "Reacher" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 4 februari 2022 12:00 |