Dahmer - Monster: Berättelsen om Jeffrey Dahmer 2022-

Dahmer - Monster: Berättelsen om Jeffrey Dahmer poster

Synopsis

Jeffrey Dahmer mördade 17 tonårspojkar och unga män under mer än 10 år innan han slutligen greps och fälldes. Men hur kunde han undgå lagens långa arm så länge?
Ditt betyg
3.6 av 58 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Bad Meat
2022-09-21
02
Please Don't Go
2022-09-21
03
Doin' A Dahmer
2022-09-21
04
The Good Boy Box
2022-09-21
05
Blood On Their Hands
2022-09-21
06
Silenced
2022-09-21
07
Cassandra
2022-09-21
08
Lionel
2022-09-21
09
The Bogeyman
2022-09-21
10
God of Forgiveness, God of Vengeance
2022-09-21

Recensent

Jonna Vanhatalo

24 september 2022 | 10:00

En fullständigt vidrig, sann historia som funkar perfekt som serie

Ryan Murphy har skapat ännu en hårresande och extremt obehaglig serie, den här gången om seriemördaren och kannibalen Jeffrey Dahmer. Historien är otäck och på riktigt rent vedervärdig, men ändå grymt fascinerande. Även om väl mycket utrymme stundvis ges till offrens lidande, får vi ändå lära känna dem, och på ett nytt sätt ta del av deras perspektiv. Något som jag varmt välkomnar.
Evan Peters gör titelrollen och är förutom slående lik förlagan, helt fenomenal i sitt agerande. Han är apatiskt iskall, och samtidigt så ömklig att jag blir förbannad. En del av mig tycker synd om fanskapet, och jag vill instinktivt krama om och trösta, medan resten av mig fullständigt brinner av hat och vill bara slå. Även annars är det välspelat och framförallt Richard Jenkins, som Jeffs pappa Lionel, är starkt övertygande.
 
Vi får möta Jeffrey Dahmer som liten pojke, och ur den aspekten är också historien oändligt sorglig och tragisk. Sedan växer han upp och blir med tiden till den notoriske seriemördaren som vi är bekanta med. Han var nära att åka fast ett stort antal gånger, men lyckades, tack vare sitt privilegium som vit man, att komma undan lika ofta. 
 
Från skaparen av bland annat ”American Horror Story” - Ryan Murphy - kommer alltså nu ”Dahmer – Monster: the Jeffrey Dahmer Story”. Serien går under tio avsnitt igenom Dahmers uppväxt och hemska brott. Men ljus riktas även på myndigheternas systemiska misslyckanden, som direkt möjliggjorde att det vidriga mördandet kunde fortgå i över ett decennium. Serien synar även familjerelationerna, föräldrarnas känsla av skuld, men även samhällets ansvar och den snedvridna konsekvensen av att seriemördande väcker sådan beundran hos delar av allmänheten. 
 
Dahmer är en av de mest kända seriemördarna i USA:s kriminalhistoria. Han var under större delen av sitt liv, bosatt i Milwaukee och dödade däromkring 17 pojkar och unga män mellan åren 1978 och 1991.
 
Dahmer var en alkoholiserad och socialt inkompetent man med kronisk ängslan för att bli övergiven. Han hanterade detta genom att ta hem män från gaybarer, bara för att droga, döda och sedan stycka dem. Skelettdelarna behöll han som artefakter, och vissa köttstycken lagade han måltider av, åt sig själv och sina grannar.
 
Även om grannarna ofta klagade över lukten av lik, som kom från Dahmers lägenhet, gjorde husägaren och polisen inte mycket för att undersöka vad det var som orsakade stanken. Men när så ett offer lyckas fly och polisen äntligen tar sig in och söker igenom lägenheten, möter en makaber syn dem.
 
”Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story” är en ruskigt otäck, men också otroligt välproducerad serie. Den tar sig an svåra frågor om skuld, hämnd och förlåtelse. Dramaturgin hoppar en del i kronologin, men lyckas hela tiden få med oss på turerna. Det blir inte direkt spännande då jag är bevandrad i historien och hela tiden vet vad som kommer att hända. Dock är ändå det som berättas väldigt fascinerande, och samtidigt oerhört omskakande. Serien försöker inte ge oss några absoluta svar på varför Dahmer var som han var. Men den söker ändå förstå omgivningens och hans egen familjs desperata önskan att finna svaren. 
 
En annan bra fråga i sammanhanget är om vi verkligen behöver veta mer, se mer, höra mer, om just Dahmer? Inte nödvändigtvis kanske, då det mesta redan har sagts ett antal gånger. Men jag kan ändå så här i efterhand tycka att serien faktiskt bidrar med något. Inte minst belyser den anledningen till att de flesta seriemördare är just vita män. Detta, då vita män, kan komma undan med så mycket mer än de flesta andra.
 
Serien tydliggör hur Dahmer, genom att utnyttja sitt privilegium, men också sin homosexualitet, liksom andras fördomar om hans läggning, lyckades manipulera till och med polisen, och därmed hålla sig undan lagen. Det är skrämmande att inse hur poliskårens inkompetens bokstavligen bidrog till denna massaker på oskyldiga, ofta redan marginaliserade, unga män.
 
Och även om Dahmer är i fokus och får ytterligare en möjlighet att berätta sin historia, ges samtidigt en röst till hans otaliga offer och deras familjer. Offrens perspektiv är det viktiga här, men deras skräckfyllda öden visas upp till allmän beskådan, och lidandet får stundvis för mycket uppmärksamhet och plats.
 
Det är en svår balansgång att skapa underhållning av true crime, men oftast lyckas ändå ”Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story” att landa på rätt sida.
 
Miniserien finns att streama på Netflix.
| 24 september 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Riktigt välgjord och enormt otäck serie som naglar fast tittaren från ruta ett med sin hypnotiskt vackra foto och stämningsfulla score i stark kontrast till det makabra som ständigt pågår. Pluspoäng för att de verkligen lyckades fånga det tidiga 90talets kläder, livsstil och musik. Betyget kan inte bli annat än 5/5.
Läs mer
4
Väldigt bra biopic om en otroligt störd och malfunktionerande individ. Intressanta nya vinklar av samhällsorättvisor ställs fram i kombination med ett tidshoppande som dels fungerar någorlunda bra och som får serien att kännas som en fräsch pust i en ofta ganska strukturellt predisponerad genre. Väldigt makabert men samtidigt personlighetskongruent hur likgiltigt mycket av Dahmers redskap och "souvenirer" i hemmet i många scener kan noteras även om det ej läggs något direkt fokus på det. Inte alltid perfekt avseende kronologiska förflyttandet fram- och tillbaka och jag måste säga att det ibland kan vara lite brister i tempot även om det för det mesta håller måttet. 4/5! - Utmärkt men inte felfri serie! Hoppas Ryan Murphy får göra liknande biopics om andra seriemördare vilket det faktiskt flörtas lite med i serien.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu